Versie

april 2013



uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na juli 2011

Yamazaki 1984, 56%, bottled 2005 in Suntory Vintage Malt serie. 91 Bert's Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 6 als 5e bij Jos op 16-3-2007 direct na de 1995. Neus: ook dit is weer een prachtig sherryvat met duidelijke zwaveltonen (lucifers), zoet fruit, kaneel, kruidig. Smaak is pure houtnectar, kruidnagel, kaneel, ietsjes zuurder dan de 1995 maar dat maakt hem juist zo heerlijk. Zoet, bitter en zuur tegelijk, licht zwavelig. Prachtige zoete afdronk met perfecte intense houtsmaak. De vraag is even hoe hoog dit in de 90 gaat scoren en Jos zet er even de Longmorn Glenlivet 1971, 57.8% naast. Die is echt nog completer en voller en bevestigt zijn topklasse.  
Yamazaki 1986-2005, 56%, Suntory Vintage Malt serie 90 21e op festivalzaterdag Leiden 2007 bij Dutch Connection. Neus: Wow! Overweldigend sherry, boerenjongens, rood fruit. Smaak: een sherryvat zoals je ze altijd zou willen hebben; zoet fruit (aardbei, kersen), heerlijke malt die zich kan handhaven onder al dit hout en sherrygeweld. De droge en wat bittere afdronk is het minste stukje van de reis en voorkomt een topscore. Een overweldigend mooie whisky in neus en smaak die helaas wat uitdooft in de afdronk.  
Yamazaki 1995, 58%, Bottled 2006 in "The Owners Cask series Yamazaki". Sherry butt, 401 bottles. 88 Bert's Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 4 bij Jos op 16-3-2007. Neus: heftig sherrywood, zoet, geroosterd vlees, houtskool/smeulende vuurkorf, rood fruit en kruiden. Veelbelovend! Smaak is intens sherrywood en ondanks het hoge alcoholpercentage zer goed drinkbaar. Een prachtig vat dat niet veel langer had moeten liggen, want de sherry overheerst de malt en het zachte fruit nogal. Ietsjes zwavelig, maar niet onplezierig. De hoge viscositeit geeft een stroperige zoete afdronk.  
Yamazaki "The Owners Cask - Sherry Cask" Vintage 1991. Bottled 2007 at 61%. Bottled for Kawachiya. 87 4e & 24e op WFNN 2008. Neus: intens sherryhout, fruitig, zoet, hooi, licht zurig (limoen). Smaak: goed drinkbaar op deze hoge sterkte maar wel erg alcoholisch en vrij intens hout. De subtielere smaken van malt, zoet rood fruit en kokos worden overheerst door de ethanol. Water toevoegen maakt het echter veel stroever; de whisky wordt eigenlijk scherper doordat de alcohol meer naar voren komt en de houtnectar verdwijnt. Droge bitterzoete afdronk. Sample verpest en op het einde van de avond nog eens geprobeerd. Het blijft een vrij lastig toegankelijke whisky, maar wel een mooi sherryvat.  
Yamazaki 1990, 60%, Distilled Feb. 1990 and bottled Jan. 2008 as "The Cask of Yamazaki", Spanish Oak (Sherry Butt), Cask ON70645, bottle # 202 of 471. (Suntory) 87 Geproefd bij Jos februari 2009. Zeer donkere kleur; bijna bruin. Neus: rood fruit (kersen), intens hout en alcohol, zwaar sherried. Onverdund allemaal iets teveel en te stroef voor mij; de houtsplinters zitten bijna in je palet bij deze intense nectar. Met stevig water wordt de neus veel fruitiger en krijgt koffie en bittere chocolade in de neus. Smaak: blijft intens; wat het verliest aan houtnectar bij watert toevoegen wint het aan toegankelijkheid. Kaneel, kruidig, cacaoboter, rood fruit en minder zoet dan de neus doet vermoeden. Verwarmend. Droge houtafdronk. Een bijzonder stevig sherryvat.  
Yamazaki 1991, 60%, Distilled Mar. 1991 and bottled Nov. 2002 as "The Cask of Yamazaki", Bourbon cask 1070640, bottle 48 of 144. (Suntory) 87 10e op Japantasting 19 januari 2008. Neus: heerlijk zoet, vanille, banaan, malty, vers gebakken brood. De meest Schotse neus van de avond. Smaak: vettig mondgevoel, kruidig, peper. Een genot om te drinken op deze hoge sterkte; ondanks de relatief hoge complexiteit zeer toegankelijk. Filmende zoete afdronk. Een vriendelijke genietwhisky.   
Yamazaki "The Owners Cask - Excellent Smokey" Vintage 1991. Bottled 2007 at 56%. Bottled for Kawachiya 85 123e op WFNN 2008. Neus: medicinaal, jodium, rokerig. Met een beetje water veel frisser; malt en citrusfruit krijgen nu kans om over de medicinaliteit te komen. Smaak is rokerig als verwacht, malty en droog als een Lagavulin. Afdronk is ook vol droog hout en rook. Heeft Yamazaki dit nodig?  
Yamazaki 1990, 59%, Distilled Jan. 1990 and bottled Oct. 2007 as "The Cask of Yamazaki", Spanish Oak (Sherry Butt), Cask OM70170, bottle # 440 of 516. (Suntory) 85 11e op Japantasting 19 januari 2008. Sample niet meteen geproefd maar later gescoord. Neus: intens hout, sherrywood, boenwas. cacao, mint, honing. Heerlijk zoet en veelbelovend. De smaak is echter een tegenvaller na de neus; vrij scherp, droog hout, licht zwavelig, rood fruit, bittere chocolade. De afdronk is droog en vol hout. Met wat water (naar ca. 45-50% ABV) maakt het intense hout in de neus plaats voor perzik, vanille, bloemen, maar de smaak is helaas niet verbetert. Er zit een wat onplezierige droge houtsmaak aan die doorzet in de afdronk.   
Yamazaki "The Owners Cask - Elegant 1st Edition" Vintage 1997. Bottled 2007 from a barrel at 50%. Bottled for Kawachiya. 84 3e op WFNN 2008. Neus: inderdaad een zeer elegante neus, malty, vanille, fruitig. Smaak is zeer zacht, granig, vanillezoet. Filmende zoete afdronk met mooi hout. Uitstekende drinkwhisky, maar weinig spectaculair.  
Yamazaki 18Y, 43%  84 17e op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: rijk en behoorlijk sherried. Smaak: elegant, zoet, romig, honing, maggi, licht overdadig in het hout. Lange zachte afdronk.   
Yamazaki Vintage Malt 1979, 56%, Bottled 2004, Japanese Oak (Suntory) 80 7e op Japantasting 19 januari 2008. Voor vele aanwezigen het hoogtepunt van de tasting, maar wederom raak ik niet echt opgewonden van de smaak van Japanese Oak. Geef wel onmiddellijk toe dat dit qua neus en smaak het meest bijzondere van de dag is. De wat zurige neus heeft een zeer aparte harsachtige component, hout, fudge, gedroogd fruit. Smaak is ook bijzonder intrigerend; dit is zo anders dan Scotch. Intens hout, bitterkoekjes, grapefruit. Vrij zachte en bitter-zoete afdronk.   
Yamazaki 12Y, 43%, "Suntory Pure Malt" (Single Malt & distillery naam in kleinere letters op etiket).  80 3e op Murray's Japanse whiskytasting (& 18e op whiskyfestival 22 nov. 2002). "Biggest selling malt in Japan". Tegenwoordig schijnt het single malt te zijn, maar het staat niet op de fles. Neus: fruitig, rokerig, uitnodigend. Smaak is scherp met rook en veel hout. Verder wel lekker, maar de afdronk blijft scherp (79). Tweede keer proeven bij Huub als 6e op 15-5-2003 bevalt stuk beter. Neus: zacht, fruitig (mandarijn), belegen mellow Speyside geur. Volle smaak met veel graan en vanille en prettige afdronk. (81). Gemiddelde score genomen.  
Yamazaki 1979, 56%, Bottled 2002 as "The Cask of Yamazaki 1979", Japanese Oak "Mizunara". 80 Bert's Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 2 bij Jos op 16-3-2007. Neus: veel hout, zeer fruitig (abrikoos, ananas), toffee, verbrande suiker. Smaak heeft enorm intens hout, stroperig zoet, lading tannines. Intrigerend en een beetje stroef. Wat water maakt de neus geparfumeerder maar de smaak houdt het intense hout. Zoet en bitter zijn mooi in balans, maar in de afdronk gaat het hout echt overheersen en het eindigt droog en stroef. Niet helemaal mijn whisky.  
Yamazaki 10Y, 40% 79 2e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus: heerlijk fruitig, floraal, kruidig. Smaak: al behoorlijk zacht; vanille en malt mooi in balans met het hout. Afdronk is helaas behoorlijk plakkerig.  
Yamazaki 1993, 60%, Distilled May. 1993 and bottled Oct. 2007 as "The Cask of Yamazaki", Heavily Peated, White Oak Puncheon, cask 3Q70040, bottle 431 of 539 (Suntory). 78 12e op Japantasting 19 januari 2008. Sample niet meteen geproefd maar later gescoord. Neus: medicinaal, dettol, turf, plantaardig. Vrij onplezierige neus en de smaak onverdund is ook messcherp. Na een tijdje recoveren en water drinken de sterkte naar circa 45-50% ABV gebracht. De neus blijft zeer medicinaal, maar er komt al ruimte voor florale en groene tonen naast lysol, turf en hout. Er blijft een vreemd geurtje inzitten dat wat doet denken aan puntenslijpsel van potloden. De smaak is metalig en de grote lading turf overstemt de zoete malt en vanille. Afdronk is wat korter dan verwacht en eindigt droog en bitter.  
Yamazaki 1986, 60%, Bottled 2006 by La Maison du Whisky as 50th Anniversary bottling, Japanese Oak, type: butt/Mizunara. 76 Sample bij Dutch Connection Groningen 2007. Neus: geparfumeerd, floraal, mooi malty, veel hout en alcohol. Smaak onverdund is houtig en nogal gesloten. Met water meer malt en vanille maar het wordt allemaal niet veel beter. Blijft gesloten en scherp met een stroeve droge afdronk.  
Yoichi: Scotch Malt Whisky Society Cask 116.2., 11Y, 61.0%, Single Cask Japanese Malt Whisky. Distilled Nov. 1990 and bottled July 2002. 92 Geproefd in Drumchork Lodge met eigenaar John Clotworthy op 4-5-2006. Een buitengewoon rijke neus: mandarijn, marmelade, gember, kaneel. Smaak: buitengewoon intens maar heerlijk: pruimen, tuttifrutti, sherryzoet eikenhout. Met water verdunnen tot 40-45% geeft een heel zoete neus; bijna etherisch en de smaak wordt fluweelzacht. Dit is een perfecte uitermate gebalanceerde whisky. Precies genoeg hout om met de malt en fruit samen te smelten tot een harmonieus geheel. Opvallend dat er totaal geen turf aanwezig is. Toch is volgens de Whisky Bible "SMWS nummer 116" een Yoichi.  
Yoichi 1986, 55%, bottled december 2006. Made from two casks matured together (one new oak lightly peated and one refill oak heavily peated. 91 Bert's Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 5 bij Jos op 16-3-2007. Neus vol turf, planten en heide als Highland Park in de goede oude tijd. Zeer rijk en intrigerend: groenten, subtiel fruitig, granen en hout. Smaak is krachtig, kruidig, turf, houtskool, intens zoet. Mooi allround met een lange verwarmende afdronk vol sappig hout. De turf blijft hangen! Weer een fantastische Yoichi.  
Yoichi 20Y, 52% (Japanse whisky van Nikka) 91 7e bij Gert op 15-3-2003. Neus is enorm vol, zacht, heftig sherry en vol fruit. Smaakexplosie met veel rook, sherry, turf, zoete nectar en veel substantie. Een waar feest in de mond. Afdronk met veel eikenhout en kokos (89). Met kleine hoeveelheid water nog beter; geweldige smaakontwikkeling. Deze fenomenale whisky verslaat in een blindproeverij een 18Y Macallan! Op avondje Nikka bij Jos op 16-8-2004 weer een overtuigende slotwhisky, maar na een aantal keren proeven toch besloten hem uit de top te halen. Weer terug naar 91 na legen van het bewaarde referentiesample in juli 2006.  
Yoichi 20Y, 55%, Distilled 1987 and bottled 2007. (Nikka; vatting of 2 casks according to Bert) 90 8e op Japantasting 19 januari 2008. Aparte bijna oranje kleur. Neus is heerlijk fruitig (abrikoos, marmelade), kaas, rokerig, turf, mooi malty, complex. Smaak is al net zo prachtig als de neus: turf, licht kruidig, zoet fruit, apart wat kunstmatig aandoend zoetsmaakje (aspartaamachtig). Elegant en complex; zoet en licht bitter mooi in balans met de turf. Filmende afdronk met sappig hout. Smaakt naar meer. Vond dit persoonlijk de lekkerste van de reeks geproefde Japanners.  
Yoichi: The Nikka Yoichi 5th anniversary, 63%, cask #129445, distilled 1991.2.25 and bottled 2008.10.22. 89 17e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus: mooi turf, clean sherryvat, malty. Smaak: zoet, turf, malt, en intens sherryhout. Vrij scherp maar met water niet echt zachter. Afdronk: clean hout, zoet en licht droog.  
Yoichi 12Y, 45% (Japanse whisky van Nikka), code 14II8C 88 Veelbelovende neus: turf, rook, zoete sherry, hout. Smaakt zacht zoet (honing) met sherry, vanille en veel rook. Afdronk is lang en mooi in balans. Punten bevestigd bij Jos op 20-4-2002 t.o.v. de iets tegenvallende 10Y. Blijft op 87 als referentieslokje bij Gert op 15-3-2003 ter vergelijking met de 20Y, op 13-9-2003 bij Huub t.o.v. de 10Y cask strength en 15Y cask strength, op 16-8-2004 bij Jos naast de Hokkaido 12Y en op 4-3-2006 bij Gert naast de 12Y (18E24B). Dit blijft wel een van de beste Yoichi flessen! Synergie tot 90 punten indien gecombineerd met tonijn/zalm met saus van soja / mierikswortel. De zoetheid komt prachtig naar voren en de houtsmaak verdwijnt naar de achtergrond.  
Yoichi 15Y, 1987-2002, 63.3% (Japanse whisky van Nikka) 86 13e bij Huub op 13-9-2003. Neus: net als de 10Y is deze ook zeer alcoholisch en gesloten. Puur niet te drinken! Water toevoegen helpt: mooie nectarsmaak, vanille, abrikoos, zoethout, en ook deze weer vrij scherp. De scherpte zet door in de afdronk, die verder wel heel goed is met een mooie houtsmaak. De 12Y oude wordt er naast gezet ter referentie en weer vind ik die lekkerder; maar het scheelt niet veel!  
Yoichi: Hokkaido 12Y Pure Malt Whisky, 43% (Japanse whisky van Nikka), code 16I06 86 Neus: belegen, complex, rokerig, honing. Smaak is zeer zacht en vol: malt, hout, honing, chocolade. Licht bittere afdronk met veel hout. Mist de fruitigheid van de sedan 12Y, maar wint toch op kracht, karakter en vooral complexiteit. Waar Sendai aan Glenlivet doet denken, heeft deze meer van Cragganmore. Leuke nieuwe entry op avondje Nikka bij Jos op 16-8-2004 (o.a. tripeltest met Yoichi 12Y en Sendai 12Y). Geen synergie met tonijn/zalm met saus van soja / mierikswortel zoals bij de Yoichi, maar deze blijft wel overeind. Onduidelijk of dit nu "gewoon" Yoichi whisky is of een product van de oude Hokkaido plant.  
Yoichi 10Y, 62.2%, No. 7, 129613. Distilled 1990.12.20 and bottled 2002.06.18 (Japanse whisky van Nikka). 85 12e bij Huub op 13-9-2003 (81), herkansing op Nikka avondje bij Jos op 16-8-2004 (85) en toegift na Bert's samples op 16-3-2007. Neus: onverdund gesloten en wat Bourbonachtig: alcohol, zoet, hout, kruidig. In 2007 wordt mooi fruitig toegevoegd na het 1986 turfmonster. Onverdund erg scherp, maar wel met een mooie houtsmaak en zoete sherry, caramel, toffee, chocolade en hout. Met verdunnen een stuk toegankelijker. 2004: niet helemaal in balans in vergelijking met de 12Y en 20Y, maar hoort wel een puntje boven de Sendai door de grote kracht en smaakontwikkeling! 2007: blijft verrassend goed overeind na de masterclass.  
Yoichi 12Y, 45% (Japanse whisky van Nikka), batch 18E24B 84 Inzet Nico op genietschapsbijeenkomst 4-3-2006. Neus: prachtig rokerig, licht medicinaal, citrus, perzik, laurier en zeer floraal. De smaak valt behoorlijk tegen na de neus: scherpe binnenkomst, aarde, malt, rubber. Tamelijk complex, maar nogal rommelig en geen partij voor de voorafgaande Miyagikyo. Afdronk is droog en metaalachtig. Het restantje Yoichi 12Y (14118C) uit de fles van Jos is veel beter.  
Yoichi 10Y, 45% (Japanse whisky van Nikka) 83 3e bij Jos op 20-4-2002. Prettige neus: turf, rook, zoete sherry, hout. Smaakt scherp met sherry en veel zoete houtsmaak. Afdronk lang, droog en erg veel hout. Blijft scherp! De 12Y is een stuk subtieler. Als 5e op de Japanse whisky nosing met Jim Murray (20e op whiskyfestival 22 nov. 2002) valt de veelbelovende neus en de complexe smaak op. De scherpte blijft.  
Yoichi 1985, 50,7%, cask # 250192, bottle #242. Special Bottling Whisky Live Tokyo 2007. (Nikka) 79 9e op Japantasting 19 januari 2008. Na de 20Y neust dit aanzienlijk minder indrukwekkend: turf, rook, tabak, vanille, malt. Smaak heeft mooi turf maar is wat dun en kaal in vergelijking met de voorafgaande 20Y. Vrij simpel voor zo'n oude whisky. Plezierige neutrale licht droge afdronk. Verdient een herkansing.  


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T U V W Y Z

Auteursrecht: Nico Meijboom



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties