Versiejun2006




uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Huub Donkers


Whisk(e)y


Donkers
score


Opmerkingen



Update
Mac NaMara, 40% (blended, Praban na Linne) 71 Neus zacht fruitig, wat dun, licht zilt en heesters. Smaak : fruitig, onprettige heesters, versterkt door wat lompig graan, licht zilt, oily. Er is van alles, maar op mij komt het allemaal nogal rommelig over. Monstertje Huub Rijnders 2006 nieuw
Macallan-Glenlivet, sep 62 / feb 83, 20y, 46 %, Cadenhead (black label dumpy) 92 Neus : zeer subtiele fruitigheid, bloemig, vrij vers hout eigenlijk, hint van rook. Smaak : heerlijk Bourbon (en dat voor een Macallan !), mooi rook, geen sherry maar who cares, mooi hout. Intenser dan de 46 % doet vermoeden. Heerlijk subtiel vanille en ananas. Alles is zo subtiel in deze whisky. Heerlijke subtiele kruidigheid, beter dan de Gran Reserva. Prachtige verrassende bijdrage op de 2004 supertasting
Macallan Gran Reserva, 18y, 1979, bottled 1997, 40 % 92 Mooie trofee van Gert, 3-2002. Verrassend gesloten, water nodig om geur los te krijgen : ietsje rook, verder zeer veel sherry, lekkere rozijnen zoetheid, super zacht, hout onverwacht niet dominant. Niet het verwachte sherry kanon .
Macallan 30y, 43 %, DB 92 Derde in de proefserie in de Glenturret distillery. Na de chocolade van de 25y hier weer een traditionele neus. Mooi belegen, hout, rook, vanille, prachtige zoetheid, heel fruitig, perzik, en dat na 30y. Smaak veel hout, fruit, prikkelend, niet zo zacht als de 25y, sinasappelpit, heerlijk complex, fruit, honing, kruidig, as, veel complexer dan de 25y.
Macallan 12y, 43 %, "HKDNP", pre 1975 91 Heel elegant, aromatisch, rook, vanille, hout, zo uitgebalanceerd, veel vanille in afdronk. Beter de de 18y uit 1978, mooiere balans. Het eerste genoegen bij de 2003 orgie. Opnieuw geproefd bij van Wees 2004 en punten bevestigd, prachtige assigheid, kolengestookt. Van Wees lost ook het HKDNP isue op : Hong Kong Duty Non Paid.
Macallan, 1975-2001, 40%, Speymalt, Gordon & MacPhail. 91 Neus: hele rijpe whisky, veel hout, mooi rook en fruit (abricoos). Smaak : elegante combinatie van zoete sherry, sinasappel en bitterheid, niet bijzonder zacht, kruidig (licht kruidnagel), droge marmelade. Hout is in balans met andere smaken. In vergelijking zijn de 12y en 15y distillery versies duf in de neus ! Heel mooi subtiel maar bittere kruidigheid is iets te veel. Veel meer Speyside karakter dan de 18y Macallan. Heerlijke fruitige afdronk. Enorm fruitig deze Macallan ! Geproefd bij Gert 2004.
Macallan 18y, 1978, 43 % 90 Veel zoetere neus dan de oude 12y op de whisky orgie 2003. Erg zacht, rozijnen, veel hout, meer nectar dan de 12y. Veel rook in de afdronk. Veel meer (te veel?) hout in de iets plakkerige afdronk dan de 12y. Veel minder overall balans dan in de 12y.
Macallan 18y, 1980, 43 % 90 Heerlijk, maar waar is de rook ? In duotest met Gran Reserva, bij Gert 2002, valt juist de rook wel op (alles is relatief), minder zacht dan de GR. Kruidig
Macallan, 1975-2002, 40%, Speymalt, Gordon & MacPhail. 90 Twijfelgeval 90/91, net zoals de 75-2001 dat was. Zachte elegante neus met mooi rook en fruit, sinasappel, kruidig, meloen, peer. Smaak zacht, mooie droge rook, kruidig (hint van kruidnagel), weer meer fruit, perzik, droge marmelade. Droge rook en veel fruit in de hele zachte afdronk. Minpuntje ? Ietsje dun in 40%. Gedronken na afloop van de Cadenheadshop bij Andre 2005.
Macallan 18y, 1983, 43 % 90 Neus : Cognac en rook. Smaak heerlijk smooth, vol, eik, zoete sherry, licht boterig, vanille, kruidig. Afdronk vol vrij droog hout, op randje van balans door lange sherry nasmaak, licht rook. Winnaar CTBC/1 proefavond 25 oktober 2002.
Macallan Speymalt G&M, 78 vintage, 40 % (21y?) 90 Prima onafhankelijke botteling van Andre augustus 2002. Mooie sherry in de geur. prachtige balans, smooth, heel licht rook, vrij kruidig.
Macallan, Peerless, 34y, 9-67 / 6-02, 51.2 %, cask 7676, 151 botles 90 Erg fruitig, nectar, zachte gember. Smaak : fruitig, eikenhout, boenwas, bitterheid komt langzaam los, mango. De afdronk is vol vanille. 2006 Supertasting. nieuw
Macallan 25y, 43 %, distillery sherry bottling pre 2004 89 Deel 2 van de proefserie in de Glenturret distillery. Neus chocolade, Tia Maria, veel zoeter dan de 18y ! Na doorruiken komt er hout bij, turf erg verstopt. Smaak : chocolade, hout en licht bittere toon (cacoa), hout niet zwaar aanwezig door sterke chocolade invloed. Afdronk beetje as, licht bitter, mooie zoetheid, licht rook. Goede balans van zoet en licht bitter. Bonuspunten voor de mooie chocolade, maakt deze wis toch wel heel erg apart. Heel zacht maar mist complexiteit.
Macallan 15y 1984, distillery bottling 89 Mooie geur, combinatie Macallan 18y met rijp fruit, smaak sherry, hout, vrij veel rook, kruidig, (iets te) droge afdronk (= volgens Jackson grassy)
Macallan Fifties, 40% 89 Heerlijke Macallan, smooth, mooie sherry, mooi rokerig, creamy, after dinner. Lijkt veel op geslaagde Macallan van nu.
Macallan, Cadenhead 1976- July 1999, sherry butt, 56.2 %, 23y 88 Blind geproefd bij Boss 2004. Mooie rokerige neus, mooie belegenheid, kruidig. Smaak : prikkelend, vrij veel hout, vanille, vol van smaak, rook, balans van zoet en bitter, licht prikkelend, kruidig.
Macallan Signatory, 19-6-90 / 11-8-2003, 13y, 43 % 88 Uitstekende jonge Macallan van Signatory geproefd bij van Wees 2004, eerste indruk : beter dan de 18y 1985. Mellow neus, hint van citrus, creamy, mooi sherry, fraaie kruidgheid.
Macallan Thirties, 40 % 88 Het parfum van goede Speyside, mooie combinatie van mout en rook, niet verhuld door sherry zoals normaal bij Macallan, creamy, hout, kruidig, fruitig, toffee, afdronk droog, hout, opvallend veel turf.
Macallan 18y 1985, 43 % 87 Waarom zo laag in punten ? Hij was nogal duf in de neus naast de Royal Lochnagar Selected Reserve en de Macallan 13y van Signatory. Verder genieten van de sherry als vanouds (de 18y Fine Oak stak toch wel erg dunnetjes af naast deze sherry versie). Mellow, zacht, lichtere kruidigheid dan de Lochnagar. Smaak wel vol kruidigheid, vanille, druiven, hout. Fraaie zachtheid maakt indruk. 87/88 punten. Van Wees 2004
Macphail's 10y pure malt, 40 % (Macallan) 87 Mooie rook, zacht, kort van ontwikkeling, mooi sherry karakter, vanille/hout
Macallan 12 y, 43 %, jaren 90 sherry distillery botteling 87 cognac associatie voorkomt top classering
Macallan 10 y, 100° proof, 57 % 87 rook, caramel, zoet+iets bitter, geen cognac, hout, zeer lang
Macallan Twenties, 40 % 87 Veel sherry en kruiden in neus, heerlijke elegante houtsmaak : "polished oak", mout en turf in afdronk te vinden. Bij Andre 2001 werd chocola geproefd. In 2004 wordt het referentiemonster getest en bevalt minder goed : naast alle goodies werkt mengeling van menthol, munt en snoepgoed storend. Slechts gedaald van 89 naar 87 vanwege ouderdom referentiemonster.
Macallan 18y, 43 %, Fine Oak (50/50 Bourbon/sherry) 86 De nieuwe 18y op het whiskyfestival Leiden 2004. Net als bij de 12y is de neus niet intens, wel subtiel. Iets zoeter dan de 12y, rijper fruit, abricoos, lichte droogheid en rokerigheid. Ook de smaak is zoeter, meer filmend, mooi kruidig, abricoos, erg zacht, subtiel vanille, niet het dunne van de 12y (43 % helpt  !). De afdronk heeft heerlijk abricoos en rook, prachtige hint van belegen bitterheid, stevig kruidig. Geen schreeuwer, wel een genietwhisky Een week later kleine hertest naast de Macallan 18y 1985 bij van Wees. Wat een verschil toch ! Het moeten zoeken naar de smaak kost toch wat punten 
Macallan Fine oak, 15y, 43 %, (combination of Bourbon and sherry oak casks) 85 Subtiele neus met een vrij dominante rokerigheid, die de rest van de neus wat verbloemt. Lichte fruitigheid, graan. Smaak : fruitig, abricoos, sterk kruidig, heesters, stevig eikenhout, honing, rook. Afdronk : rook, vanille, hout. Gedronken met Gert en Nico in Wervershoof 21-5-2006.
Macallan 90-2001, 43 %, Bourbon barrel !, Mackillop's Choice 85 Geur subtiel elegant, thee ?, hele mooie combinatie van rook en malt, verrassende Macallan !
Macallan Forties, 40% 85 Typische Speysider, neus opvallend fris, geparfumeerd en fruitig (citroen), gras, veel malt, vrij zoetige geur, smaak is de droogste van de serie. Belegen, gras, rokerig. Helaas ook licht lijm. Droog hout (eik) en licht rook in de afdronk. 
Macallan 18y, 1986, 43% (sherry bottling) 85 Tja, de 1985 viel ook al niet mee, deze helemaal niet. Neus de bekende sherry, maar behoorlijk duf, vermolmd hout, licht rook. Smaak : zeer kruidig, licht modderig, plakkerig, meer caramel dan sherry, toffee, licht rook, licht Tia Maria, rommelig. Ik mis hier toch echt elegantie. Rook in de afdronk. Ergens tussen de 84 en 86 punten. Gedronken bij Vic and Anthony's, Houston, 2005.
Macallan, 25y, Fine Oak, 43 %, DB, combination of Bourbon and sherry casks 85 Deze whisky werd afgeraden op de Supertasting 2005 maar toch maar mijn eigen mening gevormd : De neus is wat duf na de voorgaande Glenglassaugh. De smaak is fruitig, perzik, zacht hout, hooi, niet rijk, vooral zacht maar ook wat saai, beetje een gebrek aan power. Dit valt wat tegen zoals ook een Blue label tegenvalt. Misschien ondergewaardeerd door het geweld van alle voorgaande whiskies.
Macallan, 1990, 12y, sample from cask Andre Bos, cask 12023 85 Neus appelstroop, wat duffig, hout, bruine suiker, sherry. Smaak : zoet, licht gesausd, boenwas, sherry, vrij visceus, kruidig. Afdronk wat droog, hout. Blind geproefd bij Andre 2005.
Macallan 12y, Fine Oak, 40% (50% Bourbon, 50% sherry) 84 Spannend om voor het eerst de nieuwe Macallan te proeven. Lastig, omdat ie opvallend weinig intens is. Elegant, licht hout en vanille, subtiel perfumy, fruit. Smaak prachtig subtiel, zacht, mooi fruitig, licht abricoos, zelfs licht gras en hooi (net als de forties !), rook komt steeds meer door, evanals subtiele kruidigheid. Erg mooi rook, vanille en eik in de afdronk. Een beetje dun in 40% uitvoering. Subtiel en verleidend ! Snel weer proeven ! Whiskyfestival Leiden 2004.
Macallan Elegancia 1990, 40%, fino and oloroso sherry casks 84 Meer malt, polished oak en fruit in de neus dan in de normale 12y. Lichtere body, frisser, en ja, elegant, ook in smaak veel oak en mout, vanille, toffee, licht rook. Mooi belegen voor een 12y. Veel mout, hout en vanille in hele plezierige afdronk. Bij Andre jan 2003 ietsje te scherp en iets rommelig bevonden. Puntje er af. Aanleiding ook de 12y minder punten te geven.
Macallan 10y, 58.8 %, duty free edition in red box (2005) 83 Referentiemonster naast de Aberlours en Royal Lochnagar op genietschapsproeverij 2005. Muffer dan de RL. Smaak : kruidig, sherry, caramel, beetje thee, minder rijk en vitaal dan de RL. In de afdronk niet erg subtiel hout, scherper dan de RL.
Macallan 10y, 40 % 83 Behoorlijk belegen. Neus bevat naast gematigd sherry ook veel malt, kruidig. Smaak : toffee, veel mout, vrij zoet, niet zo zacht als 12+ versies, kruidiger dan 7y en soms ook lijm ? In afdronk wordt hij droger, veel hout, vanille, licht rook.
Macallan, Dewar Rattray, 14y, 57.6 % 83 Neus niet intens, vanille, malt, biscuit, hout. Smaak : vanile, rond, accesible, lichte fruitigheid, zeer malty, floral, lichte droogheid. Net als de 12 + 18y Macallan Fine Oak moet je duiken in de smaak, weinig intens, zelfs in deze CS vorm. Veel vanille in de afdronk. Dewar Rattray masterclass whiskyfestival Leiden 2004
Macallan 7y, 40 % 81 Geur/smaak beetje spirity. Volle toffee smaak, licht kruidig. Droge, beetje stroeve afdronk vol hout. Start wis bij Nico feb 2002.
Macallan, John Milroy, sherry butt, 1990-1999, single cask, 50 % 80 Geur, tabak, parfum, rook, Smaak zoet, creamy, sirupy, vanille, hout, met water heide erbij. Afdronk beetje plakkerig
Macallan 1988/2000 ‘As We Get It’ (54.9%, Kirsch Import) 79 Gele kleur van witte wijn. Frisse neus met citrus, hout en gaarn, net een mooi zoetje en een hint va rook. Smaak : frisse citrus en veel graan, eikenhout, licht rook, licht prikkelend. De afdronk heeft een licht bittertje en vrij droog hout. Met water is de neus minder opvallend fris. In de smaak komt iets meer rook vrij, maar hij wordt ook wat houteriger. Met water geen verbetering. Schatkist 2006. nieuw
Macallan 10y, 1989, Hart Brothers, 43 %. 79 Intro bij Andre 2001 : Al weer een teleurstellende Macallan van een bottelaar. Licht van stijl, elegant mout, mooi licht, rook, licht zoet, fruitig, hooi, te stroeve afdronk, licht turf, plakkerig droog.
Macallan 1991 vintage, G&M, 9 y  78 geur : malt, iets zoetigs, smaak : malt, afdronk : droog en hout
Macduff Zie Glen Deveron
Mackmyra, Svensk whisky, Preludium : 01, distilled ca. 2002, buteljerad den 2006-02-07, 55.6 %, bottle nr 8389 68 Blonde whisky in een fraai Valinch flesje. Neus : stro, boter, gras, graan. Smaak : jong, harsig, vers hout, havermout, vanille, graan, licht Eau de Cologne, tarte tatin. Afdronk : graan, Eau de Cologne blijft een beetje hangen. Met water wordt ie zachter, hint van anijs. Eucalypthus in de afdronk. Complex, erg gebeurt erg veel, maar nog niet af. Gedronken bij Jos 2006. nieuw
Macphail's 10y pure malt, 40 %, Islay (Port Ellen, Caol Ila, Ardbeg)  88 Veel planten, rook, mooi vet van smaak. Deze whisky is ongeveer 30 jaar geleden gestookt met steenkool, van Wees heeft mijn ogen/neus geopend : er zit houtskool in de neus !
MacPhail's 5y, 40%, special fine old whisky 75 De neus is zacht voor een 5y, rokerig, fruitig, hout. De smaak is fruitig, marmelade, erg houterig, caramel, droog, vanille, wat onelegant. Afdronk heeft perzik. Eigenlijk best wel een goede whisky, zeker voor een 5y. Proeverij Gert 2005
Magilligan, Pure Pot Still, 43 % single malt 5-7y (Cooley distillery) 76 5e op wisfestival 2003 en zoveelste whisky uit de Cooley distillery. Neus zacht, geen uitgesproken karakter. Smaak erg zacht, fruitig, minder snoepgoed zoet en voller dan andere Cooleys
Maker's Mark (Red Wax Seal), 45%, Bourbon 72 meer rum + vanille associatie dan graan, gezien recente scores Wild Turkey en Sazerac is herwaardering gewenst.
Mannochmore 1978, 60.3 %, Scott's selection natural cask strength 81 Fris, fruitig, wel wat spirity door cask strength, licht vanille, droge afdronk, licht eik. weer teveel alcohol in deze Scott's, kan veel water hebben.
Mannochmore 1990-2002, 59.8 %, James Macarthur's 80 30e op wisfestival 2002. Lichte neus, fris, malt, fruitig, vanille. Plezierig !
Mannochmore 1991, Thistle Collection, 11y, 7/11/91-4/8/03, cask no. 16588, 46 % 80 Weer een plezierige Mannochmore, lekker fris. Lekker graan, bloemig, vanille, hooi. Smaak hooi, graan, licht prikkelend, vanille, veel redelijk vers hout, deze Thistle geeft me een distel gevoel. Het mooie van Mannochmores is het hooi.
Mannochmore Provenance 46 %, 90-2003, 12y, 6 maanden in sherry wood 78 4e op wisfestival 2003. Ruikt wat zoeter dan andere Mannochmores (sherry!), maar toch weer allemaal lichte geuren en smaken. Erg moutig, fruitig, banaan, hout. Smaak ook erg fruitig, vanille, ietsje lijmig
Mannochmore 19y, 60%, Cadenhead's 77 Cask strength te sterk voor deze lichte whisky. Vooral malt in de neus, fruitig. Verdunnen sterke verbetering, geur wordt dan droger, hout, rook. Mooie combinatie van malt, vanille, en droge rook. Geur veel fruitiger dan de smaak.
Mannochmore, 12y, Flora and Fauna, 43 % 73 Dat valt niet mee na alle lekkere wissen in de Cadenheadshop ! Onelegeant, houterig. Zuurtjes, banaan, peer. Het ruwe karakter gaat snel tegenstaan.
Mekong rijstwhisky, 35 %, Thailand 45 Voor 3 euro de fles is dit wat betreft prijs/kwaliteit niet slecht. Smaakt wat naar goedkope sterke drank a la Bacardi en Dujardin, zoetig, vrij zacht. Strikt genomen geen whisky natuurlijk. nieuw
Michel Couvreur Malt, 12y, pot still unfiltered, Burgundy barrel, 43 %, vatting van 54 malt whiskies tussen 12 en 27 jaar 86 Fruitige neus, naast sherry ook banaan, heeft sterke Macallen associaties (maar dan wel beter dan de recente 12y). Mooie rook ! Hele mooie zachte smaak, mooi rijp, prachtige balans van zoet, kruidigheid en droge rook. Vanille, eik, licht amandel, prima hint van bitterheid. Heerlijke genietwhisky. Ook in de afdronk vanille en droge rook. Complex, in balans, zonder uitgesproken smaken. Niet zo spannend, toch het effect van een pure malt. relaxing. Gedronken op het genietschapsdagje bij mij thuis, 2004. In december 2004 blind geproefd bij Nico en pnten bevestigd. Wel laat deze wis helaas een coating op de tanden achter.
Michel Couvreur, Grain Scotch whisky, from malted and unmalted cereals, partly Potstill, partly Coffeystill, 4y in oak cask, 44 % (bottled 2003) 78 Een mooie jonge whisky, die je voor een malt zou uitmaken, mist het typische zoete van een grainwhisky zoals de Clontarf Black lable, die naast deze Couvreur stond in het mysteryrondje bij mij thuis. Neus graan, bloemig, ietsje lijm. Elegante smaak. Na een slok Clontarf valt de kruidigheid in de Couvreur op. Wat droog en plakkerig maar ook mooi vanille in de afdronk. Spectaculair zachte whisky voor deze leeftijd ! Wel wat kort in ontwikkeling. Jammer van de gom in de afdronk.
Milford, 10y, oak casks, 43 %, 1991-2004, batch 1M40 78 Heerlijke aparte uitgebalanceerde neus, moeilijk te omschrijven ! Smaak : hout , peer, vanille, licht kruidig. Afdronk vrij matig, stopverf, veel vanille in afdronk. Nogmaals geproefd bij Nico in blindproefrondje 2004 en gepromoveerd van 75 naar 78 punten. Neus prettig fruitig, meloen, graan, mooi elegant parfum. Smaak : fruitig, wel nog scherp, graan. Licht as in de smaak, lijkt veel sterker dan 43 %.
Milford 12y, limited edition, 90-2002, white oak cask, 43 % (New Zealand) 75 18e op pot still festival 2003, nieuwe naam voor Lammerlaw. Vrij belegen, fruitig (meer gedroogd fruit), oily, lichte rook
Millar's Special Reserve, 40 % (Cooley distilery) 77 Neus : clean, zoet, malty, fruitig, zwoeler zoet dan bv Coleraine, waarschijnlijk door "sherry treated casks", gebruikt voor 80 % van de grain. Smaak : fruitig, zoetheid en droog graan zijn in balans, oaky, specerijen. Een opvallend lange afdronk ! Vanille, eikenhout, licht caramel, de typische licht suikerige zoetheid blijft ook in de afdronk hangen. Een mooi gemaakte blended met slim gebruik van sherry zoetheid. Monstertje Huub Rijnders 2006.
Millburn, Cadenhead, 29y, 1974 / 01-2004, 53.9 %, Bourbon hogshead, 246 bottles 90 Geur : aarde, humus, hout, fruitig, abricoos. Smaak : mooie vanille zoetheid, heel mooi geconcentreerd, nectar, gember, schimmelig hout, zoethout, rubberen elastiekjes, gronderig, bitterheid komt langzaam los maar blijft ok, varens. Complex en mooi in balans, intrigerend ! Inbreng Michel bij Jos 2006. nieuw
Millburn, Rare Malts, 35y, 1969 - April 2005, 51.2 % 89 Fraaie neus, hele mooie balans, mooie fruitigheid, abricoos, tutti frutti, mooie rook, eik. Smaak : heerlijk zacht als CS, mooie stevige kruidigheid, gember, hint van sinasappelschil, appel, eik, hint van rook, ook de smaak heeft een prima balans. De afdronk heeft zacht sappig hout, graan, net wat roook, en is heerlijk lang. Pot Still festival 2005.
Millburn 75-October 2001, 25y, 61.9 %, Rare Malts 85 Onverdund zeer heftig alcohol, peperig, licht noot. Verdund geheimzinnig, licht rook, belegen. Smaak chewy, rijk, vol, rook, walnoot, licht medicinaal. Blijft peperig. Fascinerend. Flink rook in afdronk.
Millburn, Douglas Laing Old Malt Cask, 34y, dist Nov 67, bott Dec 01, 50% 81 Veel van verwacht, en dan toch tegenvallen, deze Millburn uit de Loch Fyne shop (2004). Knallende neus, zoet en medicinaal bitter. Sherry, kokos, hout, en in het begin Vicks inhaler ! Sherry overheerst niet.                     Smaak : veel bitterheid, enorm veel hout, zoete sherry nog aanwezig, maar wordt overheerst door het bittere hout. Na 3 slokken zit ik al tegen deze bittere wis aan te hikken, wat chewy ook. Hij is te oud, maar op zich zit er nog wel  veel moois in, hij fascineert. In de duotest een veel mooiere neus dan de Highland Park Vintage, smaak HP veel meer smeer en vet.
Miltonduff, Peerless, 36y, 42.7 %, cask 1014, 2-66 / 12-2002 87 Pot Still festival 2004. Prachtige subtiele neus, mooi fruitig, verrassend veel turf, hint van droogheid naast de mooie zoete fruitigheid. Smaak : fruit, vanille, droogheid, mooi rook, lichte bitterheid. Veel vanille en turf in de afdronk
Milton-Duff, 12y, 43 %, bottled end 70's / early 80's 85 Hele mooi neus, subtiel, zachte fruitigheid, vanille, perzik, hint van sinasappelschil, kruisbessen. Smaak : zoet en fruitig, vanilletaartje, perzik uit blik, licht heesters, verwarmend. Afdronk heeft weer dat heerlijke vanille en perzik, ietsje stroef hout, ietsje peper. Zo veel perzik in de afdronk ! Lichte bitterheid die een veel hogere leeftijd suggereert. Inbreng Michel bij Jos 2006. nieuw
Miltonduff 12y 74 bloemig, afdronk plezierig malt, rook net aanwezig
Mitchell's, 12y, 43 % 79 Een aangename en zachte neus, veel graan, zeemist, clean, hint van rook, licht hout. De smaak komt een stuk steviger binnen, flink ziltig en graan, licht lijm, hout en rook. Het zoete graan is goed in balans met de lichte bitterheid en rook. De afdronk heeft eik, zilt en graan en is flink lang. Mysteryguest bij mij 2005.
Mortlach, 32y, 50.1 %, 1971-2004, Diageo 91 Heerlijke neus ! Wat een zachtheid, zo mooi geintegreerd , mooi fruitig, subtiel hout, alles is subtiel ! Smaak : mooi fruitig, absoluut grijze muis niveau, complex, lichte touch van hazelnoten en amandelen, subtiele hint van rook. Whiskyfestival Leiden 2005.
Mortlach 1980-1997, 63.1%, cask Strength Limited bottling 90 Elegante geur, belegen sherry, versterkt door licht turf, citrus, zoet. Smaak : nectar, hout, sherry, noten, beetje lijmig, complex, licht boter. Uitstekend zonder verdunning, heerlijk zacht, en dat voor een 63 % ! Afdronk vol hout, vanille, start zoet
Mortlach 75-96, 21y, 57.5 %, Signatory oak cask 90 Erg heftig a la Rare malts, veel vanille en ietsje lijm en noten, kruidig. Met water meer rook in de geur, smaak mooier dan de geur, mooi eiken, smooth. Fluwelen abricoos nectar met rook. Prima wis van Jos augustus 2002.
Mortlach, Cadenhead dumpy, 22y, 1-1957 / 4-1979, 80 proof 87 Zeer subtiele neus, peren, vanile, zuurtjes. Smak : mooi bloemig, citrus, graan, eikenhout. Afdronk : licht assig, kokos. 2006 Supertasting. nieuw
Mortlach 1978, 20y, 62.2 %, natural cask strength, Rare Malts Selection 86 Geur veel noten / velpon, belegen malt. Ziltig, rook, veel hout, vooral in afdronk, kruidig, vanille en helaas postzegel in afdronk. Velpon in geur en postzegel in afdronk voorkomen hogere klassering.
Mortlach, Hart Brothers, 10y, dist 89 - bottled 99, 58.8 % 86 Getest bij Andre 2003 : Neus vol boter, malt, ook smaak erg moutig, licht noten, geen lijm, nectar, water voegt meer smaak toe.
Mortlach, Dewar Rattray, 15y, 23-5-90 / 29-6-2005, cask 3701, Bourbon cask, 55.4 % 86 Fraaie subtiel zoete neus, clean, mooi bloemig, subtiel kruidig, vanille, hint van honing. Smaak : intens ! Met water : mooi eik en kruidig, hint van bitterheid, hazelnoten, mooi zacht. Dewar Rattray masterclass op het Whiskyfestival Leiden 2005.
Mortlach, 16y, 43 %, Flora and Fauna 85 Een prima Mortlach op de F&F / Dumpy proeverij 2005. Intens donkere kleur. Heerlijk mooie geur met sherry, hout, en zoet fruit, zoetheid in balans met rokerige tonen. Smaak : chewy, rijpe oranje meloen, sherry, licht rokerig, assig, asfalt, open haard associatie. Heerlijk zacht. Hint van laurier. Afdronk heeft morning after open haard, veel hout en ietsje lijm. Op de proeverij geen noten geproefd, later toch een Nutella associatie.  Prachtig fruit
Mortlach 15y, 40 %, G&M 85 Heerlijke neus, lichte noot geur, mooi graan, rijk subtiel fruitig, elegant. Smaak enorm fruitig, custard, appeltoffee, heerlijk zacht en subtiel, filmend, iets bittere marmelade. Ook weer wat noten in de heerlijke wat droge afdronk. Aankoop Loch Fyne 2002. Bij van Wees nogmaals geproefd maar met te veel water er bij : vlak en vrij duf, iets notig, zacht. Niet verdunnen !
Mortlach, Krueger's Schloss whisky, 1990 - 2004, 13y, 59.4%, bottle 138/368 85 Een cleane sherry neus, flinke kruidigheid, minder rook dan de F&F. Smaak : mooi zoete sherry, veel amandelen, en slechts een hint van velpon (niet storend). Met water komt meer rook vrij. Mango en perzik fruitigheid, boenwas. Een prima Mortlach, alleen jammer dat de smaakontwikkeling niet erg rijk is. Bijdrage van Nico bij Jos 2005.
Mortlach, Dewar Rattray, Cask Collection, 55.4 %, cask 3701, 23-5-90 / 29-6-2005 85 Een prima Mortlach, eerste in de serie van Ronald Wuijster 2005. Stevig fruitige neus, citrus, stro, hout, vanille, graan. Verrassend in Bourbon uitvoering ! Smaak zuurtjes, behoorlijk heftig, zoetig, veel hout, hint van hars, graan. Met water boteriger, citrus, appetising, kan aardig wat verdunning hebben.
Mortlach, Dun Bheagan, 13y, 1988-2002, 43 % 84 Een wonderlijke Mortlach genipt bij de Vidra 2005 : vol turf ! Je zou zweren dat dit een Islay is : stevig medicinaal ! Of je hier nou op zit te wachten is weer een ander verhaal.
Mortlach 84-95 Centenary Reserve 84 mout, fris geurig, smooth, hooi, finish licht turf+hout
Mortlach, Signatory Unchill-fitered, 30-5-89 / 4-11-03, 14y, sherry butt, 46 % 83 De start van deze wis is uitstekend, heerlijke neus, zoet, abricoos, erg fruitig, marmelade, rook. De smaak heeft wat te stroef hout, kruidig, plakkerige postzegelachtige afdronk. Gedronken bij Andre 2005.
Mortlach, Provenance, 11y, 91-2002, 43 % 83 Zeer troebele fles. Lijkt op Dufftown, mist rook, zoeter, toffee. Prettig as in de geur. Ook weer een hele aardige whisky op de overvolle 2003 proeverij.
Mortlach, Signatory, sherry butt, 11y, 1988-2000, 43 % 82 Wat duffe neus, met noten en ietsje lijm, graan. Smaak is veel beter dan de neus : macademia noten, graan, vanille, mooi zacht. Je moet deze whisky bijna kauwen, stevige body ! Veel karakter, mooie smaak.
Mortlach, Gordon & MacPhail Reserve, selected cask by van Wees, 58.9 %, 1988-2003 82 Veel hout en fruit, ietsje zwavelig ? Vanille, vers hout, iets harsig, een hint van noten maar minder dan veel andere Mortlachs. Geproefd bij van Wees 2004.
Mortlach, 21y, 40 %, G&M 81 De neus is clean, fraai fruitig, perzik, maar ook wat dun zoals meer G&M 40%, hout, droge rook, stevig kruidig, boenwas. Smaak start ook weer dun, perzik, vanillepudding, rook, eik. Afdronk : rook, hout, fruit, vrij kort. De zwavel in deze wis wordt geleidelijk aan redelijk vervelend. De kruidigheid wordt steeds intenser in de neus en smaak, zelfs iets scherp. Ben Nevis proeverij 9-2005.
Mortlach, 1991, 11y, sherry wood, 43 %, Provenance 81 1e van het wisfestival 2002. Neus toffee, zacht, sherry, smaak minder zacht, kruidig, weinig ontwikkeling, droge afdronk, beetje plakkerig
Mortlach 1989, Cooper's Choice 79 23e op wisfestival 2002. Zoet, lekker sherry, licht rook, mooi hout, en vanille, licht caramel.
Mortlach 1988-2000, 11 y, 43 %, sherry butt, Signatory millennium edition 2000. 79 Malt, bloemig, prettig licht, clean. Gedronken bij Henk 2001. Opnieuw geproefd in de Hielander 2004. Elegante neus is toch wel heel mooi, graan, maar ook heel licht iets lijm. Mooi hout en vanille, weinig notensmaak.
Mortlach Douglas Laing Old Malt Cask, 6-90 / 1-04, 13y, 50 %, sherry cask 77 Neus wat dof, zachte sherry. Smaak : zacht, filmend, mandarijn, hele zachte sherry, hazelnoot, licht gesaust, wat duf, belegen. Afdronk heeft ook weer duf sherry, hout. Notigheid is mooi, helaas ook duf ! Whiskyfestival Leiden 2004.
Mortlach 1990-2003, The Helen Arthur Single cask collection, unchillfiltered, 46 % 73 2e op wisfestival 2003 en erg teleurstellend. Vreselijke neus, duffig. Smaak aardig sherry, veel hout, iets rook. Overall onprettige sherrysaus.
Mortlach, 10y, 43 %, Signatory Vintage, "Scottish Wildlife" 68 Tja, er zijn dus ook slechte Mortlachs. Neus droog, wat kaal, fris. Smaak : noten, vanille, malt, blijft kaal, zoeter dan de neus. Teleurstellende droge lijmige afdronk.
Mosstowie June 79 / October 1999, sherry wood cask strength, 59.4 %, MacKillop's 87 Product van de Miltonduff distillery, gedestilleerd met Lomond still. Erg mooi parfum met fruit, Zeer interesante neus, abricoos, mooi hout. Smaak : heerlijk, zalig fruit, mooi bittertje voor de balans, assig. Mondgevoel : voel het perzikhuidje ! Langzaam komt kruidigheid stevig door, complex, spannend, mooi vanille in de afdronk. Strafpunt vanwege hint van lijm. Leuke bijdrage op de 2004 supertasting.
Murphy's Premium Irish  Whiskey, 40 % (Middleton distillery, 50 % 10y pure malt, 50% 3 and 4 year old grains)    78 De neus heeft veel graan en een hint van kruiden. De smaak is zacht en start met weer veel graan en een zachte toffee zoetheid. Kruidigheid volgt, met iets wat  richting hars, eucalypthus, gom en rook gaat (terwijl deze wis ongeturft is). Vervolgens komt er weer toffee en graan opzetten, die lang blijven hangen. Een opvallend plezierige, geraffineerde blend ! Monstertje Huub Rijnders 2006.
Myanmar Foodstuff Industries, blended and bottled by Mandalay distillery (Burma), 43% 10 Echt spirity, smaakt naar diesel !


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T V W

Auteursrecht: Huub Donkers



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jja.vandenputten@chello.nl

webdesign
ekksites
internet producties