Versiejun2006




uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Huub Donkers


Whisk(e)y


Donkers
score


Opmerkingen



Update
Label 5, 12y, 40 %, Pure Malt 76 Inbreng van Gert bij de mystery guests bij Nico 2004. Een Franse vatted malt. Neus wat zoet, mooi vanille, wat dun, mist karakter maar prima te drinken, mooi zacht, sinasappel.
Ladyburn 1973-2003, 50.4 %. 86 550 euro de fles, en dat is ie natuurlijk niet waard, maar toch wel een sensatie om gedronken te hebben ! Neus oily, fruity, subtiel, graan, perzik, hout, maar heeft ook iets onfris. De smaak knalt er behoorlijk in, hout, kruidig, fruitig, vrij droog. De afdronk heeft vanille, droge mond coating, lichte assigheid, beetje achterkant van postzegel. Startwhisky op de tweede dag van het whiskyfestival Leiden 2004. Thuis opnieuw geproefd en punten bevestigd. Een intens ruikend elegant parfum, hout, lichte kruidigheid, citrus, vanille, veel polished oak. Smaak belegen hout, licht vanille, licht mint en grassigheid, zoet graan. Afdronk droogt de mond wat uit, vanille en vooral weer hout. Een oude Lowland met zoet graan en veel hout, die toch heel boeiend en intens is om te drinken. Zeker geen doordrinkwhisky maar genieten van nipjes. Jammer van de afdronk. Vind dat Murray de houtdominantie en het eendimensionale behoorlijk overdrijft en de elegantie onderschat. 85/86 punten.
Lagavulin 16 y, 43 % (several distillery bottlings in period 1991- ca. 1999, White Horse) 92 Oude no. 1. Neus zeer droog, prachtig rook en turf: Stafkirke en Lapsang Souchon, jodium, oily. Smaak bevestigt geur indrukken en voegt zilt en zoetheid toe, vanille. Afdronk droog, turf, teer, hout, vanille, zeer lang. Mei 2002 : Lagavulin en oesters getest in Zuid Frankrijk. De whisky leek al wat minder, maar een geweldige symbiose, beiden worden er beter van. Lagavulin krijgt nog meer zeewier en zilt karakter. Met oesters 95 punten.
Lagavulin Distillers ed., double matured 1981, Pedro Ximenez cask wood, 43 % 91 Uitstekende whisky toch, geproefd bij Gert 2004. Overdaad aan houtsmaak lijkt mee te vallen.
Lagavulin Distillers ed., double matured 1980, Pedro Ximenez cask wood, 43 % 91 zachter dan 16y, meer hout, minder pure Islay, zoeter. Na vele jaren in april 2006 opnieuw geproefd met Nico naast de DM 1988 en 89. Het verschil in intensiteit met de 88/89 is enorm ! In de neus strijden sherry en jodium om de aandacht, veel intenser en droger dan de nieuwe bottelingen, laurier, drop, kruidnagel en zilt ook allemaal aanwezig. De smaak is veel voller dan van de dunne 88/89, mooi droog ondanks de sherry, zilt.
Lagavulin Double Matured 1986-2002, Pedro Ximinez, 43 % 89 Onder slechte omstandigheden (gedronken uit plastic kuipje !) geproefd op de Lagavulin open dag in Islay 2004. Stroever dan de 1980 en 1981 versies (hij is ook twee jaar jonger). Mooie zoetheid in balans met droge bitterheid. De teneergang is ingezet….
Lagavulin 16 y, 43 % (several distillery bottlings ca. 2002 - 2004) 89 Oude no. 1. In de jaren 90 was de neus zeer droog, prachtig rook en turf: Stafkirke en Lapsang Souchon, jodium, oily. Smaak bevestigt geur indrukken en voegt zilt en zoetheid toe, vanille. Afdronk droog, turf, teer, hout, vanille, zeer lang. Mei 2002 : Lagavulin en oesters getest in Zuid Frankrijk. Whisky al iets minder maar een geweldige symbiose, beiden worden er beter van. Lagavulin krijgt nog meer zeewier en zilt karakter. Nieuwe fles uit Italie, ingezet bij de Lindenhof 2003 (met veeeeel oesters !), aanleiding voor weer een puntendaling. Hij is heerlijk, maar toch ook ruw in vergelijking met vroeger. Bourbonkarakter duidelijk aanwezig  onder alle zee.  Op de Lagavulin dag op Islay 2004 verder verlaagd naar 89 punten en dat is waarschijnlijk nog veel te hoog. Jammer maar helaas. Deze whisky is anno 2004 gewoon niet meer zo goed als midden jaren 90. Volgende tastings krijgen een aparte entry zodat de kwaliteit van deze wis beter te volgen is.
Lagavulin 16 y, 43 % (distillery bottling 2005 "Port Ellen") 88 Een wonderlijke ervaring, geproefd na de 12y special releases : neus komt geparfumeerd over, elegant, bloemig, fruitig (perzik, mandarijn), zilt, licht jodium, specerijen. Smaak : jodium, zilt, mandarijn, perzik, zacht, turf mooi gedoceerd, naast fruit mooie droogheid. Mooi jodium in de afdronk. Goede balans. Bijna lieflijk ! Anders dan vroeger maar nog steeds erg lekker. Gelukkig maar ! Geproefd met Nico april 2006.
Lagavulin 1988 16y, cask 2566, 51%, cask sample 88 Erg zacht na de 4y en 7y maar ben nog niet helemaal onder de indruk. Deze dag (29-5-2004) doet Lagavulin geen goed. Gedronken naast de reguliere 16y die ook minder leek dan vroeger. Deze biedt nectar terwijl de reguliere 16y mooie droogheid biedt (door gebruik refill vaten is me nu duidelijk). Turf en graan, veel zilt, zeeplanten, kleur zelfs in CS geel , kun je nagaan hoeveel caramel er in de gewone 16y zit.
Lagavulin 12y, Third Release 2003, 57.8 %, Distillery bottling 87 In de duotest met de Laga 12y Fourth Release komt deze veel intenser over. Neus, in vergelijking met de 4th release : zoeter, meer teer, intenser, verder zilt, jodium, graan. Smaak : wow ! Intens ! Teer, heel medicinaal, zeer zilt,  zoetheid van een goed Bourbonvat, salmiak. Afdronk : mooie zoetheid, salmiak, jodium. Mooi geconcentreerd. Met water ontwikkelt hij zich mooi, droger, meer turf en planten, minder teer, zachter. Bonuspunten voor de kracht van deze whisky !
Lagavulin 12y, first release, bottled in 2002, 58% 85 10e op wisfestival 2002. Vooral kaler en frisser dan de 16y. Meer Ardbeg 10y achtig. Veel planten, Bourbon + forse dosis jodium. Forse weeige turf afdronk. Hoeft niet verdund. Opnieuw geproefd bij Andre 2003 en overtuigt weer niet : onaf, te spirity karakter, erg puur, teer, planten
Lagavulin 12y, Fourth Release 2004, 58.2 %, Distillery bottling 85 In de duotest met de Laga 12y Third Release komt deze veel lichter en plantaardiger over. Neus, in vergelijking met de 3rd release : minder teer, minder zoet. Smaak : zilt, jodium, turf, veel planten, klein beetje spiritkarakter, drop. Met water : zacht, zoeter, meer teer, droge jodium, iets fruitig. Afdronk salmiak. April 2006 getest met Nico. Indrukwekkend hoe groot de verschillen tussen de verschillende releases zijn !
Lagavulin Double Matured 1988-2004, Pedro Ximinez, 43 % 84 Blindproefnotities mystery guest bij mij thuis 2005 : Een nogal stinkende Islay, ranzig, behoorlijk spirity onder de sherry. Smaak heel sloom, duf, sherry, rottende aardappelen, licht ziltig, selderij. Na de onthulling verder geproefd : zelfs onder de sherry blijf je die indruk houden van uitgemergelde Bourbonvaten, licht fruitig, abricoos, sinasappel. In april 2006 nogmaals geproefd, nu naast de 1980 en 1989 DM en enig eerherstel. Een wereld van verschil met de intense 1980, maar vergelijkbaar met de 1989 : neus sherry, licht jodium, wat dunnetjes, vlak in vergelijking met de 1980. Smaak : zoet, behoorlijk gesausd, mild zilt en jodium. De smaak is krachtiger en kruidiger dan die van de 1989.
Lagavulin Double Matured 1989-2005, Pedro Ximinez, 43 % 83 Geproefd in april 2006 naast de DM 1980 en 1988. Kan niet tippen aan de krachtige 1980, maar vergelijkbaar met de 1988. Neus wat intenser dan de 1988, iets rokeriger en minder fris dan de 1988. Zoet, turf, sherry hout, mat, licht droppig. Smaak : dun, minder kruidig en krachtig dan de 1988, zoetig mandarijn, krenten, licht jodium, nauwelijks zilt, licht drop. 
Lagavulin 14y, 1990-2004, cask 4234, 58.1 %, cask sample 83 Tja, weer een mindere Laga. Mooi vanille en zilt, wel iets uitgemergeld hout effect (refill vaten), aan de ruwe kant. Nasmaak is prima.
Lagavulin 97-2004, cask no. 420, 56.4 %, refill cask., cask sample 73 Slechts 73 punten, waarschijnlijk een slecht vat, laag alcohol gehalte voor slechts 7 jaar. Al een stuk beter dan de 4y, veel zachter. Mooi zilt, planten, turf, droog hout. Mist nog elegantie. Caol Ila gevoel maar duidelijk minder af.
Lagavulin 4y, 2000-2004, 60 % CS, plain oak cask, work in progress 67 Nog erg spirit achtig, planten, graan, zilt, vanille en hout. Nog erg onaf.
Lammerlaw 10y, 43 %, oak casks (New Zealand) 76 Geur licht turf, veel malt, fris geurig parfum. Smaak tintelend, weer veel malt, lichte creamy / boterheid. Afdronk stroef. Flink turf in de late afdronk !
Lang's Select 12y, 40 %, Blended 69 Verrassing van Andre bij Gert 2002 : vol, zoet, weinig ontwikkeling, stroef, droge afdronk
Laphroaig 30y, sherry wood, 43 % (bottled November 1997 ?), sherry butts revatted in Bourbon barrels, mixed with Bourbon barrels, DB 96 Lichte jodium geur, zeer elegant, planten, zoete gerst en turf, vanille. Smaak zeer smooth, vanille, super mooie houtsmaak. Zoveel zachter dan de 15y. Afdronk prachtig jodium, zonder ook maar iets van droog hout. Nog steeds karakteristiek Laphroaig. Gescoord bij Laphroaig distillery, whiskyfestival 2002.  Toch wel aardig van Ian Henderson. Opnieuw geproefd op de geweldige Laphroaig 10yCS, 15y, 30y, 40y proeverij in 2004 onder leiding van Robin Shields en gepromoveerd naar 96 punten. Zalige geur, heerlijk hout, zo elegant ! Subtiel zilt. Smaak extreem zacht, prachtige subtiele turf toets, mooie sherry zoetheid, na een tijdje subtiel jodium, fraaie houtsmaak, vanille. Prachtige balans van sherry zoetheid en mooie bitterheid en iets as, heel licht kruidnagel.
Laphroaig, Auld Distillers Collection, Jack Wieber , matured in sherry cask, distilled 1987, 17y, 1 of 180 bottles, 51.9 % 96 Hoogtepunt op de Laphroaig tasting bij Erik van Frachem 2005, nog beter dan de geweldige Feis Isle 17y distillery bottling. Neus zilt, droge rook, fraaie planten, jodium, perfect verweven sherry. Smaak zilt, droge rook, zalige zoete sherry, planten, heerlijk zacht, pruimen, bitterheid en kruidnagel op zijn fraaist. Een perfecte balans, maar deze whisky is niet eindeloos in dimensie. Afdronk heerlijk lang. Een geweldige aankooptip van Michel !
Laphroaig Signatory Vintage, 1966 - 1996, 30y, cask 567, 142 bottles, 48.9 % 95 Heerlijk subtiele neus, prachtig turf, planten, graan, fraai verweven jodium en zilt. Smaak : zacht en tegelijk vol smaak, lekker ziltig, krachtig planten, turf, mooi medicinaal jodium, salmiakdrop, zoet graan, vanille. Gezien zijn leeftijd nog zo vol jeugd. Afdronk : turf, salmiak, erg lang. Een whisky met prachtig verweven geur en smaak, foutloos, waarbij het hout nooit overheerst. Monstertje Erik 2006. nieuw
Laphroaig 17y, festival bottling 2004 Feis Isle, 55.2 %, DB 94 Geweldige Bourbon neus, vol vanille, heerlijke Islay planten, turf. Smaak : heerlijke krachtige smaak, jodium toets, vol zilt, vanille en planten, zalige nectar. Prachtige synergy van zilt, vanille en CS punch. Bourbon op zijn best, beter dan de 40y. Sublieme afdronk, met zilt, planten, prachtig hout en droge rook. Toch aardig van die Italiaanse dame....Opnieuw geproefd op de Laphroaig dag bij Erik 2005 en punten bevstigd : een heerlijke Bourbon whisky ! Neus heeft mooie subtiele zoetheid, ananas, gember, naast alles wat al eerder gemeld is. Afdronk heeft ook subtiele nootmuskaat. Met water meer rook en droger, geen verbetering. 
Laphroaig 40y (pure Bourbon), 43 %, DB 94 Vierde en laatste in de Laphroaig proefserie 2004 onder leiding van Robin Shields. Neus zeer zacht, smooth, extreem subtiel Bourbon zoetheid, turf is vrijwel verdwenen. Smaak : prachtige vanille, iets meer bitterheid dan in de 30y. Wel iets turf in de smaak, aardige ziltheid. Overall toch wel minder dan de 30y. Verrassend hoe het hout na 40y nog zo mooi onder controle is. Vanille is het belangrijkste in deze wis. Met water wat fruitiger (perzik). Opnieuw geproefd bij Erik van Frachem op de Laphroaig dag 2005. Start heel fruitig, peer, en dan komt de rook. Rokeriger dan in herinnering. Mooie zoetheid, naast een droogheid die misschien iets te is. Zelfde probleem als bij veel 40 jarige Jack Wiebers. Overall iets te bitter. Afdronk is zeer fraai.Toch een puntje er bij.
Laphroaig, feb 1987- July 2004, 1 of 247 bottles, 54.6 %, 17y, selected exclusively by the whiskyshop, filled by Douglas Laing (platinum bottle) 92 Neus subtiel in alles : zilt, planten, rook, licht gronderig, jodium. Smaak : stevig zilt, subtiel vanille, jodium, rook, zeewier, mooi hout, graan. Alles subtiel ! Prachtig, helemaal af. Vrij kort qua ontwikkeling maar wel gewoon heerlijk. Mooie fles van Erik op de Laphroaig proeverij 2005. 92/93 punten.
Laphroaig 1967, Signatory dumpy 91 Toegift van Marc Segers op de 2005 Supertasting. Vanwege late tijdstip (3 uur) geen uitgebreide tastingnotes ! Mooi subtiel, nog maar een keertje proeven !
Laphroaig, bottled for Dr Schroeder, nachgereift im eigenem fass, 61.5 %, 2 jaar in Slibovitsch vat ! 91 Prachtig donkere kleur. Geur : mix van veel jodium, rook en sherry (of toch pruimen !?). Zeer goed drinkbaar als cask strength. Zoet maar ook droog door rook, mooie bitterheid. Supertasting 2003. Mijn eigen flesje geopend bij Laphroaig proeverij bij Erik 2005. Geweldige neus, heerlijke pruimen, iets zwavelig, jodium, droge rook, planten ook nog aanwezig. Wat een smaak, mooi belegen hout, licht toffee, wat meer gesausd dan de Jack Wieber 17y. Onder de Slibovitsch finish lijkt nog wat spirit karakter te zitten. Afdronk droge rook, ietsje plakkerig. Met water meer zwavel en wordt een stuk scherper, caramel, fudge. Niet verdunnen deze nectar !
Laphroaig 15y, 43 % 91 geur subtiel zee + rook. Licht (niet te) zoet, zacht, zilt, turf, smaken volledig in balans. Heel veel hout in (niet te) droge afdronk. Punten bevestigd bij Nico 12-03 : Laphroaig blindproef rondje. Naar 91 punten in de Laphroaig proeverij op Islay 2004 (geproefd naast de 10y CS red stripe/30y/40y. Fruitiger dan de CS, mooier hout, minder turf, hele mooie smoothness, amandelen, nootmuskaat, prachtig vanille met water. 
Laphroaig 10y cask strength, 57.3 %, non chill-filtered (DB, green stripe, end 1990's) 91 Smaakexplosie door cask strength, altijd lekker. Subtiele zoetheid, rook, heerlijke smaak, heesters, mild ondanks enorme smaak ! Altijd een lichte voorkeur gehad voor deze versus de 15y.
Laphroaig, April 1988 - Nov 2004, 1 of 614 bottles, 52.5 %, 16y, selected exclusively by the whiskyshop, filled by Douglas Laing (platinum bottle) 90 Neus veel minder fris dan de 17y, wat duffer, meer maggi, droge rook, jodium, meer heideachtig. Smaak : verwarmend, vanille, mooi geconcentreerd, weer meer heide dan zeewier, geen behoefte om te verdunnen, mooi zacht en mellow. Afdronk heeft mooie droge rook. Verliest t.o.v. de 17y op de neus. Laproaig proeverij bij Erik 2005.
Laphroaig 10y cask strength, 57.3 %, non chill-filtered (DB, red stripe, 2003 bottling) 90 In de geweldige 10yCS, 15y, 30y, 40y proeverij op de Laphroaig distillery 2004 is ie net wat minder dan de 15y. Heerlijke neus, vrij fruitig, zeewier, turf, met verdunnen veel meer kruidigheid. Smaak veel vanille en zoetheid, turf. Lijkt droger te worden met water.
Laphroaig, Cadenhead, 13y, 1990- July 2003, Bourbon barrel, 58.4 % 90 Neus lekkere Bourbon, vanille, rook, subtiele zoetheid, subtiel planten. Smaak : zilt ! Lekker vanille graan, subtiel jodium en planten, droge rook. Af en in balans, groot verschil met de voorafgaande Premier Malts bij Erik 2005. Ter vergelijking werd uiteraard de distillery CS 10y er bij gehaald : de db is rokerig en minder fris, meer uitgesproken planten in de neus. De Cadenhead heeft meer geconcentreerde zoetheid, wat mandarijnachtig. Mooie frisse whisky.
Laphroaig 1976 Vintage, 43 %, distillery bottling 90 Na de Kingsbury Ardbegs had deze Laphroaig geen eerlijke kans meer op de Whisky Fair 2005. Deze wis maakt nog eens duidelijk hoeveel kracht de Kingsburies hebben ! Neus : droge rook, zilt, vanille, alles veel minder sprankelend de de Kingsbury Ardbegs. Zelfs saai in vergelijking. Smaak: mellow, licht rook en jodium, meer zeewier dan de Ardbegs, zilt. Afdronk heeft veel turf. 89/90 punten. Hij moet het van mild en mellow hebben. Vanwege het voorafgaande geweld naar boven afgerond !
Laphroaig, Cadenhead, 13y, 1991 - Feb 2005, Bourbon Hogshead, 55 % 89 Een heerlijke zachte subtiele frisse neus, verrassend zacht voor een CS. De smaak heeft mooie droge rook, planten, dennen, zilt, duidelijk minder zoet dan een 10 y DB. De smaak mist net wat raffinement voor een hogere score. Geproefd in de Cadenheadshop 2005.
Laphroaig Quarter Cask, First Edition, 48%, 6y Bourbon cask, 8 months quarter cask. 88 Start van het Laphroaig programma bij Erik 2005. Heerlijk zoete mellow neus,  subtiel planten, droge rook, kaneel appels. Smaak : ook lekker mellow, mooi zilt, Lekker Bourbon vanille, mooie turf, veel houtskool, jodium, flink peperig. Met water extra peperig ! Puur het lekkerst. 
Laphroaig Signatory Unchillfiltered, 15y, 3-88 / 9-2003, 46%, sherry cask 87 Subtiele luxueuze geur vol turf. Planten komen prima door de sherry heen. Smaak ook zeer mild, subtiel. Zeer makkelijk drinkbare genietwhisky. Veel jodium in afdronk. Ietsje kort in ontwikkeling. 5e op Pot Still festival 2003.
Laphroaig Douglas Laing Old malt Cask, 15y, 50 % 87 Mooie neus, prettig fris, zoet, elegant, turf. Smaak : mooi planten, zilt, fris, iets scherp.
Leapfrog, McIntyre's, 1988, 46% 87 Bijdrage van Nico op de Laphroaig proeverij bij Erik 2005. Zachte neus, veel vanille, subtiel planten. Smaak : zilt en heel zoet, zoethout, vrij vers hout ook, subtiel jodium en planten, zacht, bloemig, droge rook, elegant, lekker vettig. Afdronk vanille en droge rook. Prima !
Laphroaig 19y, 1969, 40 %, Sestante sailing ship label 86 Aparte neus, beetje kattepis, wat dunnig op 40 %, natte theedoek. Smaak : licht jodium, wat dunnig, eikenhout, zilt, planten. Heel apart. Stond ik hier om 2 uur 's nachts nog wel helemaal voor open ? 2006 Supertasting. nieuw
Laphroaig, 89-2003, 14y, 50 %, Douglas Laing, Old Malt Cask 86 15e op wisfestival 2003. prima Laphroaig, veel mooie planten, milde neus. Smaak zilt, jodium, vanille, hout lekker Bourbon vat
Laphroaig 11y, distillery version Islay whisky festival 2003. 86 Deze collector's item blind geproefd bij Nico 12-03 en lijkt ietsje voller dan de 10y, terwijl ze beiden stukken minder vol van smaak zijn de de mooie 15y en CS.
Laphroaig 1981-1995, 14 y, 43 %, The Ultimate smsw coll. 85 Een prima versie van The Ultimate serie. Geur heeft een beetje grond en spek. Prikkelend op de tong, zee, zout, ietsje zoet, malt, zacht, afdronk turf en droog 
Laphroaig 10 y (Bourbon barrel (Maker's Mark)) 85 ietsje teveel van het goede, te zoet ? Opnieuw geproefd in Laphroaig distillery 2002. Wat minder weeig dan in herinnering. Puntje erbij. Geur van de distillery zit ook in de fles : stevig fundament van peaty malt.Teer, zeewier (hout is minder belangrijk). Opnieuw geproefd, nu blind, in Laphroaig serie 12-03 en 85 punten bevestigd, komt dun over in vergelijking met bv de 15y en natuurlijk ook de CS.
Laphroaig 12y, Douglas Laing Old Malt Cask, 4-9 / 6-2004, cask 1300, 50%, refill butt 84 Een tegenvallende Laphroaig als mystery guest bij Jos 2005. Een weeige neus, banaan, gekookte melk, turf, zacht, opvallend veel weeige onderbuik voor een 12y. Vanille, zit, jodium, eik, licht harsig.
Laphroaig Signatory Unchillfiltered, 12y, Port wood, 46 %. 84 Een brug te ver ! Weeigheid van de Laphroaig 10y versterkt door de zoetheid van Port finish. Typische oranje kleur. Neus zoet, banaan, turf. Smaak zoete zachte Port deken met weeige Laphroaig onderlaag. Bij blindproeverij bij Nico 12-03 beviel ie beter en gepromoveerd van 81 naar 84 punten. 
Laphroaig, Premier Malts, 12y, Cask Strength, 30-10-1990 / 11-2002, cask PM 1001, 59.2 %, bottled by Malcolm Pride, imported by Jack Wiebers 83 Neus heerlijk, jodium, planten, zilt, steenkoolrook. Smaak : thee, zurig, zilt, jodium, zeewier, passievrucht, gember. Met water : harsig hout, jodium, ietsje zeep ?, veel droge rook. Wrange afdronk, bitter, veel droge rook en prettig teer. De wrangheid kost punten. Inzet van Andre Z bij Erik's Laphroaig proeverij 2005.
Laphroaig 16y, Douglas Laing Old Malt Cask, bottled for The Whisky Fair 2005, 1 of 151 bottles, refilled butt, cask no. 1062, March 88 - Feb 2005, 50.1 % 82 Een magere 82 punten voor deze festival botteling. Smaak zilt, de bekende zee effecten, zoet graan, komt nog behoorlijk jong over, licht zwavel, rook, niet erg elegant, wat weeig. Gedronken met Erik in het Montana hotel 2005
Laphroaig Douglas Laing Old Malt Cask, 17y, 50 %, Feb 1985 - May 2002, 1 of 330 bottles. 82 Tweede op de Laphroaig proeverij bij Erik 2005. Neus wat appelig en zuur, boterig, Laudable achtig, waar is de Laphroaig ?, licht zilt, heel licht planten. Smaak : ziltig, meer richting Caol Ila dan Laphroaig, droger dan de distillery Laphroaig, plantaardig, ietsje zeep, citrus.
Laudable 1985, 15y, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask 81 Tja, mijn collega-proevers vonden deze wis niks, mij viel het wel mee. Blind geproefd bij Erik 2005. Neus wat droog. Smaak droge rook, zoet graan, zilt, weinig planten, vrij mellow.
Laphroaig 88-15y, sherry butt, 43 %, The Ultimate 78 Geproefd bij van Wees 2003. na de Ardbeg Spirit of Scotland is dit wel heel zoet, bijna snoepjes. Licht turf, veel malt, weinig plantenkarakter, vrij vlak door sherry ? Saai.
Laphroaig Douglas Laing Old Malt Cask, 11y, 04-1992 / 20-2003, cask 962, 50% 76 De kleur van deze Douglas Laing is witte wijn bleek en dat blijkt helaas symptomatisch voor deze whisky : De neus komt nog erg jong over, heeft nog steeds een behoorlijk spirit karakter, weeig, kruidig, prikkelend, ziltig, medicinale rook, dennen, graan. De smaak is zeer ziltig, en heeft weer dat spiritachtige, met zelfs een hint van rotte aardappelen. Ook jodium, zoet graan, vanille, droge rook, harsige heesters en dennen. Onaf en onelegant. De combinatie zoet graan en droge rook is nog het aardigste. Veel turf en planten in de ziltige afdronk. Eigenlijk gewoon een onplezierige Laphroaig. Monstertje van Michel 2005.
Ledaig 21-12-1972 / 8-9-2004, Oloroso sherry butt, 48.5 % 80 Supertasting 2005. De neus heeft Oloroso met een lichte zee- en visgeur, eik. De smaak heeft vrij zwavelig sherry, eik, aardige balans van zoet en droogheid, zilt, vrij scherp voor een oude wis van 48%.
Ledaig Vintage (1974 ?) 79 Gedronken bij Kees Berends 1994
Ledaig 1992-2001, 9y, Aberdeen Distillers, oak hogshead 69 Het zat Henk niet mee, juni 2002. Nu weer een matige Aberdeen aangesmeerd door het Hekeltje. Bleek, fris, droog, prikkelend, licht kruidig, waterig, Ultimate achtig, vanille, hout, licht plakkerig, licht Vermout
Ledaig 1993, 8y, The ultimate smsw coll.  65 Lichte droge witte wijn kleur, geur licht fris, gras, smaak : hij is te jong, heel licht peaty, kruidig/menthol en droog, afdronk droog
Linkwood, Rare Malts, 30y, 1974- April 2005, 54.9 % 90 Neus is prachtig, fraaie balans van zoetheid en droogheid, hint van rook, stro, graan, hout, lichtvoetig ondanks zijn leeftijd, zeer toegankelijk voor een Rare Malts. Smaak : lekkere zoete nectar, mooi belegen hout, verwarmend, ananas, geen behoefte om te verdunnen, mooie droge rook in de afdronk. helemaal af ! Pot Still festival 2005.
Linkwood, 1968-1996, 40 %, Gordon & MacPhail 89 Een uitstekende inbreng van de Andre's bij de 2004 supertasting. Heerlijke neus, intens voor een 40 % ! Erg fruitig, mooi belegen. Heerlijk zachte superfruitige smaak, velvety, lekker vanille, mooie lichte bitter.
Linkwood, Signatory Vintage dumpy bottle, 21y, 22-8-75 / 23-9-96, cask 9658, 54.7% 88 Heerlijke warme geur, mooi zoet fruit, abricoos en mango, veel hout, goede balans van zoet en droog, specerijen (foelie ?). Smaak : marmelade, abricoos, heerlijk fruit, stevig hout en kruidigheid. Het begin van de afdronk is stroef door het vele hout, daarna weer snel mooi fruitig zoet. Andre op bezoek 2006.
Linkwood 15y, Gordon & MacPhail, 40 % 86 Mooi belegen zoete fruitige neus, abricoos, zachte lichte biterheid, warm custardtaartje, licht rokerig. Smaak : zacht, fruitig, prettige zachte bitterheid, licht sinasappel. Smooth ! Gedronken met Gert en Nico, Wervershoof 21-5-2006
Linkwood, 12y, 43 %, Flora and Fauna 85 Een zeer geslaagde Linkwood op de F&F / Dumpy proeverij 2005. Hele subtiele zoetheid, ananas, meloen, de custard pie van Murray is spot on ! Smaak: mooie zoetheid, mooi zacht filmend, hint van boenwas, witte chocolade, iets zilt, salmiak, lichte kruidigheid. Mooie hint van rook in de afdronk na alle custard pie. Heerlijk lange afdronk. Wat een elegantie. een fascinerende whisky !
Linkwood, Cadenhead, 1981-1999, 18y, Bourbon Hogshead, 55 % 84 Fles van Andre Bos Geproefd bij Jos 2003. Bijzondere zoetheid, bloemen, bananenschuimpjes, abricoos. Als CS erg stevig. Malt, vanille. Veel banaan in de nasmaak. 
Linkwood Signatory, 11-6-90 / 16-6-2003, 13y, matured in sherry butt, cask no. 4803-06, 43 % 81 Prima Linkwood van Andre bij Nico 2004. Prettige neus, erg fruitig, opgewarmd fruit. Smaak : heerlijk zoet, banaan, hooi, custard pudding, geur van warm eigeel. Met water ook wat marmelade.
Linkwood Murray McDavid fresh sherry 1990, 11y, 46 % 81 Elegant fris parfum, mooi vanille en hout. Leuke whisky. Afdronk wat droog door hout. Gedronken in de Loch Fyne shop 2004
Linkwood 1984-1995 59.7% Signatory Vintage 81 fruitige geur, heerlijk belegen, ziltig ! vrij scherpe afdronk, droge mond
Linkwood, 88-00, 43 %, Signatory Vintage, matured in sherry butts 80 Geur zoet, boterig, aarde. Smaak : zoete weeige start, dan even scherp, dan snel weg. Kruidig. Effect sherry butts nauwelijks merkbaar. Interessant
Linkwood, 89-99, 46 %, Wilson & Morgan barrel selection, sherry wood 80 3e bij de Still 23/2/201. Geur zoet en iets onplezierig, sherry, vrij korte afdronk, hout en belegen
Linkwood, Dun Bheagan, 10y, 43%, Bourbon hogshead, 93-2004, cask 2595/2597 77 Whiskyfestival 2004. Mooie licht zoete fruitige neus, vanille, perzik. Smaak wat rommelig, niet verfijnd, fruitig, perzik, zoetheid, behoorlijk prikkelend. Afdronk hout, fruit, vanille.
Linkwood 1989, 46 %, Wilson & Morgan 72 6e op wisfestival 2002. Nietszeggend
Linlithgow Zie St Magdalene
Littlemill, Douglas Laing, 1965, 35y, 50 %  88 Geur subtiel, ruikt nog zo fris ondanks de hoge leeftijd, veel hout, vrij veel rook, vanille, geen spoor van de overheersende zoetheid van de 8y, mooie balans door droge tonen. Erg plezierig. Verrassende bijdrage op de 2003 orgie.
Littlemill, Signatory Vintage, oak cask, 25y, 4-5-77 / 14-3-03, cask no. 1152, 49.4 % 84 Een iets tegenvallende Littlemill op de F&F / Dumpy proeverij 2005. Geur heeft initieel aceton, ook gras, peer, zoethout, frisse appel. Zoethout overheerst in de smaak, zacht, zoet graan, volle smaak, licht hooi, kuilgras, mooie fruitigheid, die nog geprononceerder wordt door toevoeging van water. Hij blijft iets scherps houden, lichte assigheid. De afdronk is prettig, met vanille en fruit (licht abricoos). 
Littlemill, Scottish Castles (Jack Wieber), 1984-2004, 20y, 56.3 %, cask 2444, series 13 83 Weer zo'n aparte zoetheid ! Zwavel maar dan lekker, stro, veel graan. Smaak : zwavel, geen toffee of caramel maar wat dan wel ? Salmiak. Fascinerende whisky gedronken bij Michel 2005
Littlemill 1975, Dist bottling, August 1999, 40 % 82 4e in de Lochranza reeks. Koperkleur. Zoet, hout, fruitig, licht visceus, abrikozen, fluweel belegen, zeer vol van smaak. "Likeurachtig".
Littlemill 8 y                                                               82 smaakt naar meer, geur matig. Dient hergekeurd te worden na de 1975 tasting
Littlemill 14y, Cadenhead, 61.9 %, 1989-2003, Bourbon cask 79 Blind geproefd bij Nico 12-03. Interessante neus, eau de cologne met ietsje rook, gras, en ethanol. Als CS : gras, stopverf. Met water : neus wordt droger, smaak scherp. Met veel water : behoorlijk rook, verder veel Lowland karakter, droog gras (trouwens geen onaardige omschrijving voor een blind geproefde Lowland !)
Littlemill 90-00, 10y, 43 %, Signatory 77 Getest in Glasgow 2002. Ultimate smaakje, fris, minder zoet dan 8y dist. versie
Littlemill, 1990-2001, 10y, Signatory Vintage, 43 % 62 Kleur : bleke witte wijn. Neus flink aromatisch, minder fris en veel fruitiger (perzik) dan een Rosebank. Alcoholisch. Smaak zoet, boenwas, veel vanille, droge Martini, ietsje teer. Door de gadver droge afdronk niet opgedronken !
Loch Dhu 54 kleur zeer onappeteitelijk, malt associatie, onprettig bitter, poelipek, afdronk ok
The Loch Fyne, blended, 40% 75 Een prima blended van de Loch Fyne shop. Hele aardige neus, kruidig, mooi zoet en hout, fruitig. Punten bevestigd in blindproefrondje bij Nico 2004, waar ik hem er toch wel weer uit haalde als blended : Prikkelende neus, vrij zoet, licht rook, licht kruidig, geen duidelijke signatuur, dunne legs. Smaak begint vrij zacht maar wordt scherper, fruitig, perzik, kruidig, blended gevoel.
Loch Lomond, 40 %, DB. 58 Neus niet prettig, lijm, noten, graan, niet erg firs. Smaak : vrij scherp, niet prettig, thee, caramel. Afdronk wat plakkerig. In het blindproefrondje bij Nico 2004. Waarom maakt deze distillery in hemelsnaam whisky !?
Lochside, Douglas Laing Old Malt Cask, Dec 66 - Jan 2001, 35y, 1 of 216, 50%. 90 Heel complex en krachtig ! Neus prachtig belegen, heerlijke tropische fruitigheid, mango, gember, teak hout, subtiele rook komt prachtig in balans met het fruit. Smaak : overrijpe ananas, eucalypthus, hint van teer, parafine olie, hint van bitterheid komt op, zachte creamyness. Afdronk heeft tropisch fruit, perzik, droogheid en boenwas. Inzet van Erik van Frachem bij Jos 2005
Lochside, Jack Wieber Premier malts, 35y, 22.12.66 / nov 2002, 51.3 %, cask strength, cask no. 7541 89 Fruitige neus, mooi belegen. Smaak : subtiel, mooi rook, prima balans van fruit en subtiele droogheid, abricoos. Ook mooi rook in de afdronk. In deze oude wis is het hout toch wel heel mooi aanwezig. Bijdrage op de 2004 supertasting. Opnieuw geproefd bij Michel 2005 en wederom 89 punten. Neus : boenwas, eucalypthus, mooi verweven rook, hele diepe fruitigheid. Heerlijk zacht als CS, perzik en pruimen, vernis, turf komt opzetten. Smaak : bitter, marmelade, belegen hout, pruimen, droog mondgevoel, turf, mooi eiken, zilt. Afdronk : licht rook, waxy, fruitig.
Lochside 1981/2003 (54.5%, BB&R, cask #606) 87 Neus : eikenhout, graan, vanille, hint van citrus en honing. De smaak is al net zo elegant als de neus. Alles in de geur is ook weer in de smaak terug te vinden. Mooi spicy en toch zacht op vatsterkte. Met water komt er meer citrus in de neus en smaak vrij. De afdronk heeft vooral eikenhout maar is beslist prettig. Schatkist 2006. nieuw
Lochside, Cadenhead, 22y, 59.1 % 87 De laatste druppels bij de Cadenheadshop in Amsterdam. Hele mooie belegen vanille, hout, mooi as in de afdronk. Veelbelovend. Verificatie gewenst !
Lochside, SMWS 92.8, 5-81 / 6-01, 20y, 60.3 %  86 1e op de 2005 Supertasting en meteen een heftige binnenkomer. Stevig ethanol in de neus, fruit, abricoos, vermolmd hout, zoet, licht rook. De smaak heeft veel eik en vanille, fruit, mooie belegen smaak. Afdronk heeft iets postzegel. Met water zachter en kruidiger.
Lochside Old malt Cask, 50%, 22y 85 Geproefd op de boot naar Islay. Neus a la Inverarity Decadence, heerlijk fruit, ananas, gember, kruidigheid, vanille, hout, mooie rook, bittere tonen. Smaak vergelijkbaar met neus maar iets scherper. Plezierige afdronk, fruitig maar ook veel droog hout. Neus is het hoogtepunt van deze whisky, geweldig ! Met water geen verbetering. Minder elegant dan de Decadence, wat ruw en mist wat balans in de smaak.
Lochside, Connoisseurs Choice, 1991-2003, 43 %, Bourbon barrel 84 Weer een plezierige Lochside op het Pot Still festival 2004. Neus heerlijk fruitig, banaan, hout. Smaak mild, weer banaan, vanille, op de achtergrond hint van assigheid, rook. Plezierig !
Lochside, Lombard, 81-2001, cask 604, 50%, Jewels of Scotland 84 14e op wisfestival 2003. Fruitig, belegen, rokerig, veel malt, vanille, afdronk droog en rokerig.
Lochside, Cadenhead 23y, 56.7 % (Portwood) 81 Geur zoet, niet meteen herkenbaar als Portwood (meer sherry), zeer kruidig, heesters. Smaak naast sherry ook krantenpapier, prikkelend, onelegant hout. Afdronk vol heesters en later krenten en vanille. Cadenheadshop 2005
Lochside, 23y, 1981- Feb 2005, Port Hogshead, 56.7 %, Cadenhead 80 Neus intenser zoet dan een sherry botteling, veel eik. Smaak : erg gesausd, te overdadig. Whiskyfestival Leiden 2005
Lochside, Murray McDavid, 46 %, 5-1981 / 12-2001, refill sherry 77 3e op Pot Still festival 2003. Neus licht rokerig en fruitig, oily ? Ietsje dun, thee/passievrucht. Smaak : dun, voegt weinig toe aan neus. Drupje water verknalt de toch al dunne whisky.
Locke's 8y Single Malt, 40 %, (Cooley, bottled 17-05-01) 76 Prima geur van zoet graan, ananasjam en citrus. Smaak start stevig en dik, chewy graan, oily en hout, later wat lijm/menthol. Afdronk : na de stevige start van de smaak vlakt ie vrij snel af. Monstertje Huub Rijnders 2006
Locke's (Cooley, bottled ca. 1998) 76 smakelijke zomer whisky, a la Lowland, smooth,  kurk/houtachtige nasmaak a la Lochnagar
Long John, Blended 56 lang geleden, maar heb geen zin hem nog een keer te testen. Op 1 jan 2003 hele oude fles hergetest. Redelijke geur met turf, smaak waterige slappe thee
Longmorn-Glenlivet 1971-1999, 58.6 %, Scott's, Sherry matured 94 Madeira geur, intens sherry+hout, lichte rook, zoete kersen, kruidnagel, iets munt, complex en "tongue coating", perfecte balans tussen zoet en licht bitter. Na verdunnen honing. Droge afdronk, licht teer, prettig hout. Clean volgens Jim Murray
Longmorn, Samaroli, 1964-1983, 180 bottles, 46 %, "The mushroom" 92 Neus : champignons en nog eens champignons ! Ook de smaak is vol champignons, lichte fruitigheid (mango, passievrucht), subtiel kolen, olijfolie, fraaie droge rook, heel erg subtiel en zacht. Een zalige whisky op de Whisky Fair 2005. 92/93 punten.
Longmorn 1969, bottled pre 1991, 61.5 %, Gordon & MacPhail 92 Zalige neus, mooi fruitig, heerlijk belegen. Smaak mooie subtiele fruitigheid, velvety, heerlijk zacht, en dat voor een 61 % ! Hout aanwezig, maar nergens overdreven, clean, frambozen, perzik. Lekker vanille in de afdronk. Veel hout maar heel lekker. Bijdrage op de 2004 supertasting
Longmorn 1963, G&M, 40 % 91 Fruitig, veel subtieler dan de Cooper's Choice op de 2003 orgie, erg zacht. Een Longmorn die ook zonder kersen smaak in de top hoort.
Longmorn Premier Malts Jack Wieber, Cask Strength, sherry wood, 31y, 1972 - April 2003, cask 1099, 58.3 % 91 De neus is prachtig fruitig, abricoos, boenwas, mooi belegen vermolmd hout, aarde. De smaak heeft chocolade, fruit, marmelade, abricoos, een beetje velpon, geen behoefte om te verdunnen. De afdronk is droog, veel hout, en heeft een lekkere assigheid. Fles van Andre 2005.
Longmorn 1971 18y, sherry, Sestante "Anti Casa Marchesi Spinola" 58.1 % 90 Een boeiende Longmorn van Govert en Hans Dillese op de 2005 Supertasting. Heerlijke neus met sherry, aarde, hint van champignons, positief muffig. De smaak : enorm kauwen ! Stevig hout en sherry, behoorlijke biterheid en chocolade, medicinale hint, indrukwekkende kracht, kruidnagel, droog op het laatst.
Longmorn, SMWS 7.35, "Dense Dark Fruits", 38y, 2-68 / 2-06, 393 bottles. 90 Neus : prachtig sherry, lichte assigheid. Smaak : heerlijk zacht, sherry, kersen, assig, eikenhout, hele mooie subtiele bitterheid. 2006 Supertasting nieuw
Longmorn, specially selected for Scotch Single malt Circle, 8.5.73 / 11.95, 58.6 %, cask no. 3961 89 Droge belegenheid in de zachte neus, droog fruit, mild sherryhout. Smaak : heftig hout, behoorlijk bitter, kersen worden bijna bedolven onder de bitterheid, hint van as. Meer fruit, hout en rook met water. Bitterheid wordt ook minder. Supertasing 2004.
Longmorn, 1973 - 2005, Samaroli, 45 % 89 Mooi zacht fruit in de neus, heel zacht rook. Smaak heeft hetzelfde mooie fruit, redelijk bitter, perzik. Lijkt niet erg complex maar wel relaxing. Fles van Michiel Wigman bij van Wees 2005
Longmorn 1969, work in progress distilled on 13 May 1969, 55.6%, 2005 Sample from 2nd refill hogshead.  89 Monster van Nico uit de distillery. In 1969 was Longmorn nog privebezit met eigen maltings, houten washbacks (nu RVS) en kolengestookte stills (nu stoom). Mooie gouden kleur. Een heerlijke, relaxing fruitige neus, nectarines, rode pruimen, mellow, rokerig. De smaak heeft mandarijnen en marmelade, behoorlijk bittertje en droog hout. Met water nog meer marmelade. Alhoewel niet storend houdt het bittertje deze wis toch uit de top.
Longmorn 32y, 1969, 46 %, The Coopers Choice 89 Weer een mooie Longmorn, met kersen, robijnrood. Minder intens dan de Scott's versie. Op de 2003 orgie houdt hij niet stand tegen de prachtige Longmorn 63 van G&M, rokeriger dan de 63 maar helaas ook troebel.
Longmorn, James MacArthur Old Masters, 1967, 35y, 57.1 %, sherry cask 89 Neus is zeer rijk, kruidnagel, mooie belegen droogheid, bittere chocolade, droge kruidigheid en rook. Smaak : intens ! Sherry kanon, droog, kruidnagel, bitterheid. De spanningsboog van net wel en net niet te oud : ik houd het op net wel te oud. Whiskyfestival Leiden 2005.
Longmorn, 20y, Dewar Rattray 89 Fraaie neus, subtiel ! Mooi rook, verweven met Bourbonhout en vanille. Smaak : wat een power ! Overtreft de Glenmorangie 30y in intensitiet, droge, licht bittere tonen, laurierdrop, mooie zoetheid (ananas). Whiskyfestival Leiden 2005.
Longmorn, 17y, 1987-2004, 55.1 % LM 17002, Chivas Brothers Cask Strength Edition, non chill-filtered 87 Mooie complexe neus, sinasappel, gedroogde abricoos, donker eiken, subtiele kruidigheid, onverdund zeer elegant, musk, herenparfum ! Smaak sluit aan bij de geur, rustgevend. Hele mooie geintegreerde neus en smaak. In het glas blijft veel kruidigheid achter. Met water wordt de geur droger, frisser, rook aanwezig, naast sinasappel meer abricoos en ook gras. De smaak wordt met water scherper. Het heerlijke relaxte is er dan vanaf. Niet verdunnen dus. Monstertje van Nico bij mij thuis 2006.
Longmorn-Glenlivet G&M 25y, 40 % 87 Neus prachtig belegen, zoete fruitigheid, mooie assigheid en rook, sherry, rozijnen, subtiele kruidigheid. Smaak : veel sherry, iets rommelige kruidigheid (zoals ook in de 15y distillery versie), rook. gember, vanille. Neus veel beter dan de smaak.  Smaak is helaas wat stroef door het hout, tannine effect, caramel, iets postzegel. Ook assigheid en fruit in de afdronk, naast heftig hout. Met water meer fruitigheid, abricoos, marmelade, ook wat bitterder. Mijn inzet bij Nico 2004.
Longmorn 15 y 86 Na jaren niet gedronken te hebben blind geproefd bij Nico 2004. Mooi fruitige neus, mandarijn, prikkelend. Smaak : fruitig, perzik, vanille, verwarmend, rook, niet helemaal prettige kruidigheid (wat rommelig), hout, vrij ruig en complex. Veel rook in de afdronk.
Longmorn 35y, 2-68 / 4-2003, dark sherry cask, Jack Wiebers Old Train 85 Bijdrage van Erik op de 2005 supertasting. Stevige belegen sherry neus, veel hout, stevig gesausd. Ook de smaak heeft veel sherry en hout, maar ook wat sherry zwavel, droog. Met water wordt ie wat fruitiger (perzik) en minder eendimensionaal, de zwavel blijft. Niet mijn type whisky.
Longmorn-Glenlivet, 12y, 40 %, G&M 84 Neus : kruidig, vurig, sherry, rokerig, een begin van kersen, al flink complex. Kersensmaak, beetje scherp, veel hout. Alles van de Scott's is al aanwezig. Top, afgezien van scherpte. Mooie afdronk vol rook. Aankoopwaardig ! Bij Andre 2003 weer geproefd en viel tegen. Veel sherry, zoet, ietsje Mon Cheri, veel rook, beetje ruw. Veel vanille in afdronk, meer Bourbon vaten karakter dan in herinnering ? Wat te scherp. 86 + 83 punten, overall gedaald naar 84 punten.
Longmorn-Glenlivet, Scotts, 1983, sherry wood 82 Snelle impressie op whiskyfestival Leiden 2004 : wat scherpe neus, kruidig, fruitig, veel hout, graan, vanille, mooi belegen. Natuurlijk heel wat anders dan de Scott's uit 1971. Een tweede snelle impressie in 2005 in de Vidra : nogal scherp en zwavelig, puntje er af.
Longmorn Marsala finish, Wilson & Morgan, 1990, bottled 2002, 46 % 78 Neus mooi kruidig, niet overdreven zoete neus, vrij veel rook. Mooi hout en graan. Marsala komt meer door in smaak, zoetheid net in toom door rook, maar toch. Uiteindelijk toch een behoorlijke Marsala invloed. Dit gaat na een paar borrels vast tegenstaan. Laat die Marsala maar in de Tiramisu. Gedronken in de Hielander 2004.
Longmorn, Dewar Rattray, 14y, 55.3 % 78 Neus fris parfum, sorbet, frisse zoetheid, graan, lichte stijl, mooie belegen hint, rosewater. Smaak : beetje ranzig, graan, fruitig, oily, hout. In moordend tempo kwam deze whisky voorbij in de Dewar Rattray masterclass whiskyfestival Leiden 2004.
Longmorn 1988, 13y, 43 %, The Coopers Choice, oak casks 78 Geur prikkelend, niet zo zacht als 15y, zoet, vanille, hout, lijm, licht plakkerig. Veel hout in afdronk
Longmorn-Glenlivet, 12y, 40 %, G&M 74 Geproefd in 2004, mini-flesje uit de Loch Fyne Shop, lichtere kleur dan de overige Longmorn 12y's. Lichte rook, volle neus, droge vrij zware zoetheid, pruimen en toch ook weer wat Longmorn kersen, maar helaas ook wat lijmig. Smaak : vrij scherpe smaak, veel vanille, wat lijmige blended nasmaak, postzegel.
Longrow, Samaroli, 1987 / 04-2002, 15y, cask 115, 55 % 91 Een zeer fraaie Longrow van Michiel Wigman op de Whisky Fair 2005. Neus : oily ! Fraaie turf zonder pushy te zijn, graan, lekker subtiele neus, steenkool, zeekraal. Wat een smaak, Spitzenqualitaet, zoete teer, steenkool, rook, zoet graan, verwarmend, mooie kruidigheid (tijm), lekker zilt, relaxed, krachtig en spannend. Afdronk zeekraal, vanille, lekker hout. 
Longrow, SMWS no. 114.4, 90- Nov 2004 14y, 57.8 % 91 Een geweldige Longrow die Michiel Wigman bij van Wees uit de boodschappentas tevoorschijn toverde. Zacht en heerlijk zilt ! Lekker turf.
Longrow 1987-1999, 45%, Samaroli 89 Geproefd bij Michiel 2003. Veel planten in de zachte neus, rook, gaat richting Caol Ila qua neus. Smaak Bourbon hout, zacht, onder de turf zit een frisse whisky, mooi heide/moor, oily, mooi subtiel. Afdronk heftig turf. Opnieuw geproefd op de 2003 orgie. Vrij zoet ! Fruitig, oily, eiken, zeer ziltig. Hint van zeepsop, plantenkarakter, dennen. Was dit toch een andere fles ? Deze scoorde 88 punten.
Longrow 1987 10y, 19-6-87 / 25-6-97, Cask No. 149-151, 990 bottles, Signatory 89 max malt, rook, turf. In 1997 mijn duurste aankoop tot dan toe, wel 80 gulden…
Longrow 10y, 46 %, distillery edition, no year of bottling mentioned (1987) 88 geur en smaak vooral zilt en malt, fruitige neus, eerder zacht dan "attack of tiger claws", oily en licht zoet, heerlijk rook, veel lekkerder dan Springbank 10y broertje, afdronk droog, turf zit 'm vooral in de afdronk, minder hevig dan de Signatory
Longrow 10y, 46 %, distillery edition, 1991, Bourbon casks only 88 Geproefd bij Jos 2003 alwaar de overeenkomst met de Springbank 5y van Signatory opviel ! Toch weer een spirit smaak en geur. Ook planten, rook, vanille, oily. De combinatie van zoet en rook maakt hem heel apart in de smaak. Opnieuw geproefd bij de Springbank proeverij van Overmars : Rook, ietsje Islay planten a la Caol Ila, jeugdig, veel mooiere geur dan de 93 Longrow. Smaak : heerlijk peaty, Pickwick thee, mooie ziltigheid, aarde. Enorm rijke afdronk, mooi teer
Longrow sherry wood, 53.2 %, 89-Nov 2002, 13y, "wood expressions" 88 Geproefd bij Michiel 2003. Vooral ziltig, kruidig, thee, weinig sherry neus, wat een volle smaak ! Sherry zit hem vooral in de smaak. Kruidigheid blijft.
Longrow 14y, 46% (2005 distillery botteling) 87 Neus enorm turf, veel planten, licht jodium, lekker graan, oily. Smaak oily, vettig, graan, vers hout, heesters, zilt aanwezig, prettig prikkelend, dennen. Gewoon lekker maar niet zeer verfijnd. In de afdronk doet ie licht aan Caol Ila denken. Cadenheadshop 2005
Longrow 1993-2003, distillery bottling, 60/40 Bourbon /sherry, 46% 86 Laatste bij de Springbank proeverij van Overmars. Magere neus, veel zoeter, minder planten dan de 1991. Leukoplast, jodium, mooi rook. Smaak dunner, zoetigheid en jodium. Essentie is zoet/jodium/rook
Longrow, 8y, 1987-1998, 43 %, Signatory, oak cask 86 Geproefd bij Michiel 2003. Hele lichte kleur, vooral veel turf, minder planten karakter dan de Samaroli, veel minder complex, teer, niet het spirity karaker van een 8y.
Longrow Tokaji Wood, Feb 95 / Aug 2005, 8y refill, 2y in fresh Tokaji, 55.6 %, 7440 bottles 85 Neus : initieel vooral Wherthers echte, fudge, later ook rook, hint van spirit, stro, zilt, oily. Smaak : zilt, zout, champignons, graan. Met water : boere jongens, wat bloemiger, kruidiger, hooi, peat. Fascinerend. Behoorlijk brede whisky, naast de zoetheid voldoende te beleven. Proeverij bij mij, inbreng van Jos, 2005.
Longrow 10y, 1994, 46% 85 Neus aan de arme kant. Oily, vanille, rook. Smaak : bijna zwak waterig na de prachtige Bunnahabhain 24y, graan, wat oily, zilt, vanille, licht planten, droge rook. Cadenheadshop 2005.
Longrow 2000, 5y, ca. 60%, cask 462, to be bottled for the Springbank society 68 Hoe kun je dit nu bottelen voor liefhebbers ? De neus heeft nog erg veel spirit karakter. De smaak heeft naast de mooie dingen als zilt, licht vanille, en droge rook, ook spirit achtige rotte aardappelen. Dit is gewoon onaf ! Geproefd (en niet opgedronken) in de Cadenheadshop 2005.
Canadian Rye whisky : Lot no. 40 69 Heeft weinig gemeen met een echte Rye uit de USA zoals Sazerac. De Canadezen moeten er toch weer een blended gevoel aan geven. Niet meer kopen Gert.


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T V W

Auteursrecht: Huub Donkers



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jja.vandenputten@chello.nl

webdesign
ekksites
internet producties