Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de proeverij in Sambuca di Sicilia

Thema: Gewoon Lekker.


Na de leuke cultuurwandeling door Sambuca di Sicilia is dit na enig overleg de line-up geworden voor zaterdag 12 september. Ziet er toch best indrukwekkend uit voor slechts 3 personen!


Line-up zaterdag 12 september 2020!

Voordat we aan deze toch al niet geringe line-up toe waren had Andre Bos het traditionele blindproefrondje in 3 zwarte glazen klaar gezet. Het glas met met 2 plakkertjes had meteen al een veelbelovende neus. Dit is mooi spul; elegante belegen malt, mooi fruitig, vanille, licht kruidig. Vrij droge houtafdronk. In eerste instantie noteert Nico 87 punten. Het glas met 1 plakkertje is nog mooier met een duidelijk hoger alcoholpercentage. Kruidig, aards en verwarmend. Vleugje turf. Heerlijk drinken met fraaie afdronk. Nico noteert 89 punten. Dat begin allemaal goed zeg. Van het glas zonder plakkertje is meteen duidelijk dat het geen whisky is, maar wat is het dan? Zeer fruitig en stevig in alcohol. Andre haalt de flessen tevoorschijn voor de onthulling.


Blindrondje in zwart glas

Het blindrondje.

Het glas zonder plakkertje was dus een lekkere Armagnac. Vintage 1999 van het bekende huis Domaine "Le Basque".

Het glas met 1 plakkertje was een distillaat van Springbank, zonder turf en drie keer gedistilleerd:
Hazelburn 11Y, 54,2%, re-charred bourbon hogshead, Dec. 2007 - Nov. 2019, Bottled for Springbank Society Members, 1314 bottles

Het glas met 2 plakkertjes bleek een klassieke Springbank 21Y, 46% in de streepjesverpakking. Een schokkend lage score voor deze klassieker. Andre had deze fles op 5 januari 2019 geopend en toen bleef hij bij Nico ook onder de 90 punten; geen spoortje van zijn geliefde kokossmaak te bekennen in deze batch.


De Springbank 21 en Hazelburn 11 nog eens goed naast elkaar.

Het laatste opwarmertje voor de start.

Ook bij herproeven blijft de Hazelburn 11 het voor Nico fantastisch doen met 89 punten naast de Springbank 21 met 87. Tip: zwarte glazen nooit in het zonnetje gebruiken want de inhoud wordt dan wel heel erg warm.
Voor we aan de line-up beginnen komt Savavatore, de muratore die veel werk aan het huis van Andre en Marianne heeft gedaan, even op bezoek. Hij drink nooit whisky drinkt en wil het wel eens wil proeven. Ons laatste opwarmertje wordt dus de Highland Fusilier 8Y; Andre's grote prijs/kwaliteit topper die hij heeft gescoord op de Schotland 2019 reis. Er zijn zekere slechtere keuzes denkbaar voor een eerste whisky. Bijzonder smaakvol en toegankelijk. Nico scoort 83 punten. Salvatore vindt het ook lekker, maar zal toch de voorkeur geven aan minder sterke drank.


De dames houden het op een wijntje.

De eerste 4 van de line-up

De dames vermaken zich ondertussen prima met een glaasje wijn, terwijl de heren nu kunnen starten met de line-up
1. St. Magdalene: Linlithgow 1982, 18Y, 42%, oak cask no. 3002, distilled 15-12-1982 and bottled 14-08-2001, 472 bottles, Signatory Vintage.
Ai, dit sample is niet echt lekker meer. De neus is nog engszins te doen, maar bij porieven is meteen duidelijk dat deze is verschaald. Snel door met de volgend Lowland.

2. Rosebank 10Y, 58.6%, distilled 1989, bottled 1999, Cadenhead's Authentic Collection.
Een zeer drinkbare frisse jonge Rosebank. Deze fles stond ook al lang open bij Nico, maar dit laatste staartje is nog wel te drinkbaar. Nico scoort 85 punten.

3. Glenfiddich Reserve Oak, 40%
Die 40% ABV is wel jammer, maar dit miniatuurtje smaakt aantrekkelijke dan de standaard 12 jaar oude Glenfiddich. Behoorlijk sherried, kruidig met amandel en honing. Nico scoort 80 punten.

4. Balvenie Single Barrel 15Y, 50.4%, Cask Strength, cask no. 1311, distilled 27-4-1983 and bottled 13-9-1999
Deze is al eens eerder langs geweest bij Het Genietschap. Nico scoort hem nu 84 punten.


Tweede set van 4.

Derde set van 4

We vervolgen met nog een single barrel Balvenie:
5. Balvenie Single Barrel 15 Y, 47.8%, Cask Strength, cask #11943, distilled 1993 and bottled Oct. 2009.
Deze is ook al eerder langs geweest en smaakt een stuk minder lekker dan de voorafgaande cask 1311. 79 punten is toch een aanfluitng voor een whisky in deze prijsklasse.

6. Yoichi: Hokkaido 12Y Pure Malt Whisky, 43%, code 16I06.
Een lekkere Japanner is een welkome afwisseling. Nog steeds goed voor 84 punten bij Nico

7. Glen Keith 20Y, 48%, My Drams miniature (ex Douglas Laing; bottled circa 2018)
Weer wat nieuws: een miniatuurtje onder het label My Drams en dat komt uit een rebotteling van Douglas Laing waar verder alle details van missen. Neus: kruidig, marmelade, hazelnoot. Smaak: Cacao, vanille, belegen malt. Deze is best goed met een mooie balans en soepele houtafdronk. Nico waardeert het flesje met 87 punten.

8. Glen Keith 1968, 46%, refill American hogshead, distilled March 1968 and bottled December 2007, Gordon & MacPhail Connoisseur's Choice.
Neus: zeer fruitig, perzik, vanille, belegen malt, licht zurig, houtskool/rook. Smaak: malt, vanille, winey, licht bitter hout, gedroogd fruit; rozijnen, abrikoos. Het houtbittertje gaat al snel overheersen in de licht droge afdronk. Wel herkenbaar familie van het vooradgaande flesje. Goed voor 85 punten bij Nico.

9. St. Magdalene 1964-1982, 18Y, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice (brown label), 40%.
Terecht vindt Andre dat het tijd wordt om weer wat in de 90 te scoren en dus genieten we weer van de bekende klassieker en hopen met Andre dat de voorraad nooit op zal raken. Fantastische whisky!

10. Ben Nevis 6Y, 46%, My Drams miniature (ex Hepburn's Choice).
Aiaiaiai...dat valt niet mee na zoiets moois. Deze Hepburn's Choice rebotteling (what??) smaakt erg jong en onaf. Het is drinkbaar, maar niet in de niet voor je plezier categorie met 68 punten van Nico.

11. Fettercairn 20Y, 51.5%, My Drams miniature (ex Douglas Laing).
Oh my god...het kan nog erger. Neus: farmy, kattenbak, elastiek, kruidig. Zeer onplezierige neus. Smaak: Yuk! Zurig en droog. Ingeblikt fruit. Niet opgedronken. Niet meer dan 50-55 voor Nico.

12. Balmenach-Glenlivet, 22Y, distilled 1989, bottled 2012, Bourbon Hogshead, 51.4%, Cadenhead's Authentic Collection.
Het palet moet nog even bijkomen van de Fettercairn. Niet gescoord. Heeft wel wat water nodig om te openen.
13. Caperdonich 37Y, 51.4%, distilled 10.1972. Bottled 08.2010, 51.4%, cask no. 6735, Duncan Taylor.
Ook deze klassieker komt niet meer zo geweldig uit de verf. Nog heel lekker, maar de verschaling is wel begonnen.

Twee maal Mortlach.

Drie maal Macallan

Speciaal voor Jos twee samples van zijn favoriete distilleerderij:
14. Mortlach 19Y, 54,3%, matured in an ex-bourbon hogshead No. 7215, distilled 06/1997 and bottled 07/2016, Brachadair, 195 bottles

15. Mortlach 1994, 57.6%, Gordon & Macphail Exclusive bottling for SWF, First Fill Sherry Butt, Cask # 8180, Distilled 31/8/1994, Bottled February 2015, 623 bottles

16. Macallan 26Y, distilled Oct. 1969, bottled 1996, plain oak, Cadenhead Gold Seal.

17. Macallan 18Y, 43%, distilled 1983.
Een heerlijk sampleflesje met een laatste restje van deze klassieker en dan weer een hoogtepunt:

18. Macallan 18Y, 43%, distilled 1984.
Een nieuwe fles wordt geopend en dan...brokkelt de kurk in vele fragmentjes uit elkaar.


Gezeik met die kurken.

Filtreren maar.

Bijna volbracht.

Jos had dit zich dit hoogtepunt iets anders voorgesteld. Onze troostende woorden dat deze prachtige whisky meteen mooi lucht krijgt hielpen niet zoveel. Pas toen alles zonder brokken was gefilterd en in de fles terug gegoten kon Jos weer genieten van de inhoud. En hij niet alleen. Neus: ja heerlijk zo'n old style sherried Macallan. Naast het prachtige sherryhout, rookvlees, gedroogd en rood fruit ook de associatie van de geur van een leren bank in een bibliotheek met oude boeken. Smaak is zwaar sherried, chocolade, mooi fruitig. Lange prettig droge zoete afdronk met sappig hout en gedroogd fruit. Heerlijk drinken waar Nico 92 punten voor scoort.



In ere hersteld.

Heerlijk eten

De finale.

Dan volgt er weer twee indrukwekkende samples als finale:
19. Brora 24Y, distilled 1977, 56.1%, OB, Rare Malts Selection.
Neus: zee, malt, turf, rook en licht medicinaal. Smaak: meer turf & jodium dan de neus; toch ook wel zoet. Afdronk plezierig, niet te droog en heel lang. Deze was al eens eerder langs geweest en hij promoveert in de puntenlijst van Nico naar 90 vanaf 86.

20. Ardbeg 25Y, 50%, 1975-2000, Douglas Laing Old Malt Cask, Oct. 75- Oct.00.
Buitengewoon krachtige geur! Jodium, jeneverbes, turf, houtskool, malt, zee & fruit knalt je tegemoet. De smaak heeft veel teer met een behoorlijk complexe ontwikkeling tussen jodium, zee, turf en daarnaast toch een opvallend zoete bourbonhout smaak. De afdronk is extreem lang en indrukwekkend met gelukkig wat minder teer dan verwacht op grond van de smaak. Nico houdt het op 89 punten; net onder de voorafgaande Brora.

Na deze indrukwekkende finale wordt het tijd om te gaan slapen, want morgen wacht er weer een mooie excursie naar Selinunte. Het was weer een fenomenale genietschapwaardige proeverij ! Het was goed dat we in de eerste dagen al wat andere samples soldaat hebben gemaakt, anders was het echt teveel geweest voor 1 dag.


Zie ook het reisverslag van ons bezoek aan Sicilie


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties