Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van Het Genietschap in Almere op 16 januari 2016

Thema: Staartjesproeverij, inclusief Brora Bonanza.


Binnen een maand na de superproeverij in Wilsum waren de leden van Het Genietschap alweer present in Almere. In de volledige bezetting, deze keer met partners. Nico heeft voor zijn traditionele nieuwjaarsproeverij ook Dick Haakman en Erik Huurman met zijn partner Marika uitgenodigd. Tijdens de inloop met koffie of thee met appeltaart werden de flessen uitgepakt en op volgorde gezet. De avond zal muzikaal worden gewijd aan David Bowie die op 10 januari 2016 is overleden en voor veel leden van Het Genietschap sinds hun jeugd een muzikale held was. Nico opent met Alabama Song, maar het 'show me the way to the next whisky bar, oh don't ask why...' wordt niet zo op prijs gesteld. Men vond de versie van The Doors beter. De 12 inch versies van Space Oddity en Cat People werden beter gewaardeerd. Nadat we zijn finale opus Blackstar hadden opgezet, konden we beginnen met de whisky's. We zullen zowel muzikaal als qua whisky terug in de tijd gaan tot aan begin jaren 70.
 

Koffie met taart.

Herkent iemand het vat blind?

Eerst is er een klein blindrondje: drie maal Longrow Red. Gerijpt in Portvaten, Pinot Noir vaten en Australian Shiraz vaten. Herkent iemand het vat? De port haalden de meesten er wel uit, maar de rode wijn benoemen bleek niet echt te doen in deze turfbommen.
De dag ziet er veelbelovend uit als we de inbreng bekijken; onder andere staan daar gewoon 6 flessen Brora!


Een indrukwekkende Line-up.

Als eerste zijn Highland Park en Glenturret aan de beurt.

Highland Park 1988, 9Y, 58%, distilled 15-6-1988, matured in a sherry butt no. 10701, bottled 24-2-1998, Signatory Vintage Collection dumpy bottle, number 24 of 720 bottles.
Neus: ruig en kruidig. Erg alcoholisch en niet echt plezierig. Smaak: onverdund echt lastig te doen. Met een flinke plens water naar zo'n 45-50% ABV meer toegankelijk. Rookvlees, aardse turf, licht zilt. Wordt steeds fruitiger in smaak en afdronk. Aparte Highland Park expressie die bij Nico 84 en bij Alexander 85 punten scoort.


Highland Park 9Y

Glenturret 25Y

Glenturret 25Y, 43%, bottled 22-04-2002 in 20cl bottle by Distillery manager Neil Cameron, bottle 4 of 239.
Erik Huurman heeft een uniek sample meegenomen. Neus; Floraal, geparfumeerd, veel vanille. Smaak: erg zoet, tompouce, cake, vanille, banaan, rode appel. Zoetheid domineert ook de afdronk, maar helaas ook een wat synthetisch bijsmaakje (Bazooka gum achtig), dat het suikerfeest verstoort. Nico zakt daardoor van 84 naar 80 punten.

Vervolgens een op een bourbonvat gerijpte Aberlour 22Y, 45%, Cluaran 'Dandeleith', bourbon barrel cask no. 16840, d. 10.1999, b.10.2012, bottle 36 of 81 versus een staartje sherried 18y, 43% OB. Het sherryvat wordt door Nico toch meer geapprecieerd dan de wat kale en zoete bourbonexpressie met respectievelijk 87 en 84 punten. Alexander scoorde beiden gelijk: 85 punten.


Aberlour Sherry vs. Bourbon

Glendronach

Dan volgt een rijtje van Glendronach. Te beginnen met een oude bottteling van de standaard 15Y oude op 40%
De neus is meteen ouderwets sherried a la oude Macallan; of beter...als een klassieke Glendronach. Hout, noten, gedroogd fruit, koffiebonen; beetje muffe neus. Smaak: fors sherrywood karakter; wat overdadig t.o.v. de zoete en fruitige malt. Cacao, tutti frutti. Droge zoete afdronk. Prima whisky die bij Nico 84 en bij Alexander zelfs 87 punten scoort.

Dan twee maal de 18 jaar oude Allardice. Glendronach 18Y "Allardice", 46%, bottled 2009, Lot #3 versus de Glendronach 18Y "Allardice", 46% (waarschijnlijk 2015). Lot#3 scoort maar liefst 89 punten bij Nico en 87 punten bij Alexander. De nieuwere editie komt bij Nico niet boven de 85 punten en bij Alexander niet eens boven de 83 punten. Een spectaculair verschil.

We gaan vrolijk verder met Glendronach, nu met Single Cask 1989, 21Y, 54.1%, OB, Pedro Ximinez puncheon, Cask number 2917, distilled 07/12/1989, bottled 07/2011, bottle 611 of 618. Glendronach kan bij Nico 90 scoren! Alexander bleef iets achter met 88 punten.Heerlijk zoete maar ook kruidige compositie met veel fruit, cacao en na 21 jaar geen overdreven houtsmaak.

Er komt weer turf in zicht, want we gaan door met Talisker. Een nieuwe fles Talisker Neist Point 45.8% valt niet mee met 86 punten bij Nico en 85 punten bij Alexander. De Talisker Dark Storm 45.8% scoort 84 punten bij Nico en 83 punten bij Alexander en is een stuk goedkoper. Beide bijzondere edities moeten het echter afleggen tegen die gewone klassieke 10 jaar oude Talisker van 3 tientjes die nog steeds gewoon 87 punten scoort bij Nico en 85 bij Alexander.


Talisker

Voldoende voer voor discussie

Na het diner wordt het tijd voor het grote Brora Bonanza!
 

Tijd voor Brora!

1. Brora 19Y, 46%, June 1982-Dec. 2001, Sherry Butt no. 1189 + 1192, Chieftain's.
Prachtige donkerrode kleur. Neus: zeer zwaar sherried, rood fruit, planten en aards. De smaak is zoet en vol, zacht mondgevoel, rood fruit, kruidenbitter, wijnachtig, licht ziltig en wel erg veel sherryhout dat de mooie turf- en kruidensmaak overheerst. Pas in de afdronk komt de turf sterker naar voren, maar ook een wat minder plezierig Maggi nasmaakje. Ruim 15 jaar geleden ging deze fles open bij de masterclass van Andre op 8-11-2003 en kreeg toen bijzonder weinig punten van Nico (78) vanwege het gebrek aan balans. In de herkansing op 16-1-2016 geeft Nico maar liefst 90 punten. Erg leuk om terug te proeven, na al die jaren en sommige whisky's verschalen dus niet! Erik Huurman scoort 88 en Alexander zelfs 91 punten.

2. Brora 23Y, 46%, distilled November 1981, bottled December 2004, Pedro Ximenez Sherry Cask # 1511, Chieftain's
Neus: wow! Aardse turf, paddenstoelen, kruidig, belegen malt en veel heftig zoet sherrywood met gedroogd fruit en cacao. Smaak: explosie van oud sherryhout, rood fruit, pruimen, rozijnen en leer. Heerlijk zoete smaak in combinatie met de aardse turf van Brora. Nico vindt hem oversherried en nog wat extremer dan de voorafgaande 19Y, maar is evengoed nog steeds 89 punten waard voor de geweldige smaakbeleving. Erik Huurman geeft 90 en Alexander geeft ook 90 punten.

3. Brora 26Y, 50%, Nov. 1974 - April 2001, Douglas Laing Old Malt Cask, 258 bottles.
Neus: organisch, stalgeur, turf, peperig, paddenstoelen en floraal. Smaak: tikje muf, maar wel heerlijk. Alweer sherrywood met een prachtige houtsmaak, turf, gedroogd fruit. Lange prikkelende aardse en licht droge afdronk. Ook deze whisky is in 2009 al eens langs geweest. Nico promoveert hem van 88 naar 91 punten. Erik Huurman geeft 86 en Alexander geeft zelfs 93 punten!


Brora 26y

Brora 24y

Brora 30y

4. Brora 24Y, distilled 1977, 56.1%, OB, Rare Malts Selection
Neus: ziltig, malt, turf, rook en licht medicinaal. Wel fijn dat de sherrywood even afwezig is en er meer distilleerderij karakter uit die periode te proeven is. Smaak: meer turf & jodium dan in de neus; toch ook wel mooi in balans met de zoete smaken. Hele lange afdronk met fijne houtsmaak. Vooral niet teveel water bijdoen! Nico proeft deze voor de tweede keer en promoveert hem van 86 naar 88 punten. Erik Huurman scoort 92 en Alexander 91 punten.

Tot slot de onwaarschijnlijke luxe om twee flessen van de 30 jaar oude Brora special releases van Diageo naast elkaar te kunnen proeven. Dat maak je toch niet vaak mee.
5. Brora 30Y, 52.4%, bottled 2002, OB, 1st release, 3000 bottles, bottle #1588.
Fantastische neus; vanille, rook, zilt en aards, organische turf, compost, boerenkaas. Smaak is ook subliem: perfecte balans van vanille, malt, stevige houtsmaak maar niet overheersend, kruidig, turf, rook. Puur genieten. Afdronk is zilt, rokerig, mooi droog en met veel hout. Nico scoort 94, Erik Huurman 90 en Alexander 93 punten. Deze eerste editie bevat voornamelijk vaten uit 1970 en 1971. De whisky was toen net iets minder geturfd dan b.v. de Brora's uit 1972.

6. Brora 30Y, 56.6%, bottled 2004, OB, 3rd release, 3000 bottles, bottle #2134.
Deze heeft ook een fantastische neus; rokerig, zilt en aards. Organische turf, composthoop, boerenkaas, maar ook gedroogd fruit. Zeer complex. Smaak: oempf...wat een perfectie. Zo mogelijk nog mooier dan de first edition. Alle smaken zijn perfect in balans. Stevig hout maar niet overheersend, kruidig, organisch, fruitiger dan verwacht naast de aardse turf en rook. Puur genieten; de mooiste van deze reeks. Ellenlange afdronk die eigenlijk ook foutloos is. Ook de scores van de schrijvers liegen er niet om: Nico geeft maar liefst 96, Erik Huurman 94 en Alexander zelfs 97 punten. Zijn favoriete Whisky ooit (tot nu toe).

De hele club is het ermee eens dat een acute verificatie nodig is en het staartje uit de fles van Alexander is dan ook op aan het einde van de avond en Nico kan nog snel een 20cl sample voor een toekomstige proeverij veiligstellen uit zijn fles. Ondertussen knallen nog steeds de, inmiddels meer dansbare, nummers van David Bowie uit de speakers en we heffen het glas in zijn nagedachtenis.


Sfeerimpressie

Sfeerimpressie

Na deze zeer indrukwekkende Brora finale is het mooi geweest. Er kwam nog een kleine aftertasting voor de mensen die bleven slapen, maar daar heeft uw verslaggever geen foto's en notities van.
Alexander kan zich alleen nog een Port Ellen 1978, 23Y, 55.8%, distilled 7-9-1978, Cask no. 5350, bottled 26-7-2002, Signatory Vintage Collection dumpy bottle, 247 bottles herinneren. Hij scoorde deze 87 punten.
Nico en Josefien, heel erg bedankt voor een fantastische dag met lekker eten! Uiteraard vooral heel veel dank aan alle aanwezigen voor de supersfeer en alle ingebrachte fantastische whisky's!

 ...en...

Tot de volgende proeverij!
 


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties