Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van Het Genietschap in Heerhugowaard op 16 juni 2018

Verslag van de proeverij bij Alexander en Anna met thema ''de Westfriesche 11-sherrybommentocht''!


Alexander heeft sherrybommen gevraagd voor zijn proeverij en voor de afterparty mocht iedereen meenemen waar je zin in hebt. Andre van der Zwet kan er deze keer helaas niet bij zijn en Alexander heeft zijn vaste gast Erik van der Linde uitgenodigd. Tijdens de inloop met koffie en taart worden de flessen alvast op de kast gezet. Onderstaande compilatie geeft een aardig beeld van wat ons te wachten staat.
 

Sherrybommen 1.

Sherrybommen 2.

Sherrybommen 3.

Sherrybommen 4.

De opening is met een aperitief buiten het thema: Grain Aged over 10 years, 50%, Single Grain Scotch Whisky, Cask ref GV (Girvan), editie no. 005, Creative Whisky Co. Uit de reeks Single Cask Exclusives door David Stirk. Hij is clean en fruitig zonder de plakkerige nasmaak die je vaak bij jonge grains hebt. Leuk aperitief dus, maar niet echt bijzonder en Nico opent de score met 71 en Alexander met 82 punten .

Nummer 2 is wel een sherried whisky: Glengoyne 21Y, 43%, "Unhurried Single 1833" Natural colour from time and sherry casks alone. (bottling circa 2017). Neus: subtiel sherrywood profiel, oude boeken, karton, leer, Smaak: erg lekker, mist wel wat diepgang die je verwacht bij deze hoge leeftijd, maar een zeer hoge drinkability! Prima balans met een zachte en licht droge houtafdronk. De prijs is anno 2017 aanzienlijk hoger dan vroeger maar de kwaliteit is tenminste gebleven bij deze classic. Score van Nico is 86 en Alexander ook 86 punten.


Single Grain 10y.

Glengoyne 21y

Benrinnes 15y.

Nummer 3 is Benrinnes 15Y, 43%, OB, Flora en Fauna serie. Neus: OK, hier is de eerste bom. Dit is zwaar sherried, tikje rokerig, gedroogd fruit, de neus belooft ons veel hout in de smaak. Smaak: en jawel hout…maar ook een wat minder prettige houtskoolsmaak, rookvlees. Helaas een zwavel off-note bij de op zich wel mooie sherrywood smaak. Fruit(gedroogde pruimen, rozijnen) komt minder naar voren dan verwacht. Afdronk: naast het droge sherryhout een bijsmaak die nog het beste als licht verbrand vlees te omschrijven is. Score van Nico is 84 en Alexander ook 84 punten.


Als vierde volgt een Glenfarclas 1991 Single Cask Botteling, 46%, cask #56196, distilled June 1991, bottled July 2004, 649 bottles. Neus: kaneel, cacao, sherrywood, gedroogd fruit, marmelade. Smaak: nogal ruwe binnenkomst met overheersende droge houtsmaak, chocolade, rozijnen, abrikoos, marmelade. Balans is niet geweldig. Afdronk: de droge houtsmaak domineert vooral. Dit lijkt erg op de ervaring met de 1990-2007, dus hopelijk helpt een jaar zuurstof ook bij deze whisky. Nico blijft steken op 83 en Alexander geeft 86 punten.


Glenfarclas 1991.

Speymalt 1999.

Macallan 15y, b1985.

Als vijfde beginnen we aan een aantal expressies bij een ooit klassiek sherrybommen merk: Macallan.
Speymalt 1999, 46%, First fill Sherry Hogshead, cask #12384, distilled 28-10-1999 and Bottled 25-11-2008 door Gordon & McPhail bijt de spits af. Neus: rijpe appels, rood fruit, zwaar sherrywood. Smaak: mooi fruitig, kersen, leer, boenwas, erg droge houtsmaak (of komt dat nog steeds van het vorige glas Glenfarclas?). Afdronk: vrij veel hout met een prettige licht kruidige zoete nasmaak. Nico waardeert deze oude Macallan met 86 en Alexander 89 punten.

Nummer 6 is een originele botteling door Macallan 15y, distilled 1985, 43%. Dit walst over de Speymalt 1999 heen. Neus: heerlijk sherrywood, chocolade, vleugje tabak (sigaar), kaneel, bittere chocolade, gedroogd fruit. Kortom: klassieke Macallan stijl. Smaak: rokerig, hout, zoete malt en rood fruit. Iets scherper dan verwacht maar verder een heerlijk reisje terug inde tijd voor de Fine Oak periode begon. Goed voor 91 punten bij Nico en wederom 89 bij Alexander.


Bij Macallan heb je altijd de aandacht van Andre.

Macallan 18y, distilled 1984.

Als er Macallan op tafel komt is er een redelijke kans dat we Andre los kunnen weken van onze partners. De volgende is namelijk een staartje van zijn Macallan 18y, b1984. Helaas is het staartje wat geoxideerd en haalt niet de waardering van de voorafgaande 15y. Nog altijd goed voor een hoog in de 80 score (88 punten van Alexander), maar Nico past zijn oorspronkelijke score van 92 punten niet aan.

Van Macallan gaan we naar 2 andere distilleerderijen die fameus zijn voor hun sherryvaten: Glendronach en Tamdhu. Glendronach 18Y "Allardice", 46% komt zo direct na de Macallan niet echt lekker uit de startblokken. Nico komt niet verder dan 84 punten en Alexander 83.

Glendronach 18y.

Glendronach 2003.

Tamdhu Batch Strenght.

Glendronach 11Y, 54.4%, Single Cask: Pedro Ximenez Sherry Puncheon, cask number 691, distilled 24/01/2003, bottled 10/2014, bottle 638/684, OB Edition 1, specially selected and bottled for Kruger. Deze maakt wat meer indruk door het hogere ABV en de fraaie extreem zoete smaak (moet je wel zin in hebben). Een echte digestief whisky. Nico scoort 86 en Alexander 83 punten.

Tamdhu NAS, 58.5%, Batch Strength, Batch No: 002, Matured in Sherry Casks blijkt een aangename verrassing. Nico vindt hem lekkerder dan de vorafgaande Glendronach edities met 87 punten en Alexander geeft 86.
Zo rond etenstijd vindt Alexander het dan tijd voor een surprise als intermezzo...maar wel een sherrybom...

Ledaig 1997 Intermezzo.

Ledaig 1997 Intermezzo.

Tobermory: Ledaig 1997, 56,8%, Refill Sherry Hogshead, Cask No. 465, distilled 23-10-1997 and bottled 30-10-2013, Gordon and MacPhail Cask Strength exclusively selected and bottled for the Whisky Exchange.
Neus: farmy, turf en sherry…wat kan dat toch heerlijk ruiken. Complex, kruidig en fruitig. Best wel een heftige neus op Laphroaig niveau. Smaak: explosie van heerlijk zoet en fruitige smaak die al snel plaats moet maken voor rook en turf. Tikje rubberachtig (maar niet negatief overheersend), maar wel heel bijzonder. Lange bitterzoete kruidige afdronk met sappig hout. Het is even wennen, maar na de 2e slok is Nico definitief om en geeft 91 punten Alexander blijft op 90 punten steken.


Tomatin Oloroso.

Glenfarclas 1990.

Glenburgie 26y.

Tomatin Distillery Exclusive Single Cask, Oloroso Sherry, 57.4%, cask #5218, distilled 11-11-2005, filled by Nico at the distillery on 21-5-2017, bottle # 460. Alexander geeft 87 punten

Glenfarclas Family Casks 1990, 58.9%, OB, cask #9246, bottled 01/03/2007, 617 bottles. Alexander geeft 84 punten.
Glenburgie 26Y, 53.7%, hogshead no. 9801, distilled 26-10-1983 and bottled 16-6-2010 door Bladnoch forum. 89 punten van Alexander

Teaninich 1998, 58.4%, Distilled 15/06/2009, Refill Sherry Hogshead, Cask No. 11406, Bottled 15/06/2009, Selected by Van Wees February 2009, Gordon & MacPhail, 283 bottles. Neus: zoet, honing, peer, perzik, groen (gras; snijbonen), citrusfruit, floraal. Smaak: mooie houtsmaak, boter, zoete malt en licht zurig citrusfruit, drop. Zeer drinkbaar met een lange afdronk die filmned begint maar eindigt met een vrij droog houtbittertje. Nico coort 85.

Mortlach 1990, 13Y, 59,4%, Krugers Schloss Whisky No. 5, bottled 2004. Neus: sherrywood, kaneel, licht rokerig, kruidig. Smaak: hout is dominant aanwezig, kruidig, zoete sherrysmaak en weer vettig en vol substantie Wat een droge en stroeve afdronk met wat overdadig hout. Met water duidelijk verbetering: meer zoet fruit in de neus (overrijpe appel) en in de smaak bruine suiker, rook en walnoten. Mooie balans tussen zoet en kruidig. De erg droge houtafdronk is een minpuntje, maar verder een heerlijke Mortlach. Water is een must voor Nico's teer gestel, maar dan zijn het wel 87 punten. Zonder water scoorde Alexander 84 punten.

Glenrothes-Glenlivet 14Y, 58,8%, Distilled 1990 and bottled 2005, Sherry Butt, Cadenhead's Authentic Collection, 636 bottles. Neus: mooi sherrywood met veel rood fruit. Smaak: intens alcoholisch en zoet. Met water weliswaar toegankelijker, maar de fraaie intensiteit van het sherryhout met fruit verdwijnt. Een lastig te temmen sherrymonster waar je niet altijd zin in hebt. Nico kent slechts 83 punten toe en Alexander zelfs nog minder met 81.


Teaninich.

Mortlach.

Glenrothes.

De laatste sherrybom is de Brora 23Y, 46%, Distilled November 1981 and botltled December 2004, Pedro Ximenez Sherry Cask # 1511, Chieftain's. We brengen een toast uit op Andre van der Zwet en genieten van dit reeds bekende staartje. Neus: wow! Aardse turf, paddenstoelen, kruidig, belegen malt en heftig zoet sherrywood met gedroogd fruit en cacao. Smaak: exposie van oud sherryhout, rood fruit, pruimen, rozijnen, leer, heerlijke zoete smaak in combinatie met de aardse turf van Brora. Perfecte bitterzoete afdronk. Topper! Nico geeft 92 en Alexander 91 punten.


Brora 23y.

Cheers!

Brora 23y.

De aftertasting begint met Ardbeg Grooves, 46%, bottled 2018.

Ardbeg Grooves.

Ardbeg 1977.

De oude bekende Ardbeg 1977, 46% walst met 91 punten van Nico en 89 van Alexander natuurlijk moeiteloos over de moderne Grooves (Alexander : 85 punten) heen.

Na deze indrukwekkende finale is het mooi geweest voor Nico en Josefien, die de busreis terug naar Almere gaan maken. De rest van het gezelschap drinkt nog vrolijk door neem ik aan.

Alexander en Anna, heel erg bedankt voor een fantastische dag met heerlijk eten! Uiteraard ook heel veel dank aan alle aanwezigen voor alle mooie ingebrachte whisky's!

 
Tot de volgende proeverij!
 


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties