u

Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de proeverij bij Alexander v d Veer op 23 november 2013

 

De whiskyzomer is voorbij, regen, wind, rare koude in de lucht, tijd voor meer Whisky.

Het thema van onze Genietschapsproeverij zal zijn Tomatin, die zijn ☺ niet L hahaha

By the way na wat overleg, besloten net als vorig jaar de aftertasting ook een thema te geven ;-)

Dit jaar is dat Bowmore. Iedereen mag natuurlijk meenemen wat “ie” wil, maar als het een Bowmore kan zijn…Leuk!

 

Bij onze binnenkomst bij Alexander en Anna zetten we eerst even de flessen die we meegenomen hebben op het dressoir zodat iedereen kan zien wat er de komende uren zoals geproefd kan worden. Het rijtje groeide gestaag en zag er veelbelovend uit.

 

Buiten alle leden van Het Genietschap had Alexander, zoals gebruikelijk bij hem, ook zijn whiskymaat Erik van der Linde uitgenodigd. Samen met hem genoten we van de aangeklede koffie waarmee we verwelkomd werden.

Andre van der Zwet, had verleden jaar bij de proeverij bij Alexander de "Alcoholicus maximus award" weten te veroveren door het hoogst van ons allen te score op de vragen die Alexander toen stelde bij zijn blindproeverijtje. Hij had deze onderscheiding nu weer meegenomen en was er helemaal klaar voor om die stunt te prolongeren.

Alexander was er bijna klaar voor, zijn vragenlijstjes, pardon, "Whisky Proefwerk" had hij ook nu al klaar en moest alleen nog de, alles verhullende blauwe proefglaasjes vullen met de juiste whisky zodat die overeen kwamen met de juiste antwoorden van het "Whisky Proefwerk".

Nadat wij onze "Whisky proefwerk" formulieren hadden ontvangen lichtte Alexander deze nog even toe. Hij wilde van elke whisky in de 6 proefglaasjes A t/m F van ons weten; Welk Eiland?, Welke Destilleerderij?, Welke Leeftijd?, Welk Jaar?, ABV?, OB of IB? en tot slot Wat kost deze? (0.7 l fles).

Gelukkig was dit examen niet moeilijk deze keer en waren er wel 42 punten te scoren. Om ons wat te helpen herhaalde Alexander nog dat het dus echt allemaal eiland whiskies waren en dat er van elke distilleerderij er 2 verschillende samples whisky's in de 6 glaasjes zat en dat er dus 3 paren op tafel stonden. Opgetogen gingen we aan het werk.

Ja, opgetogen ook omdat we best wel lekkere samples te proeven kregen. Een makkie.... we werkten gewoon het rijtje af, en vulde onze bevindingen in op ons examen formulier. Van spieken was hierbij geen sprake, waarvoor zou je....

 

Erik Vanfrachem was als eerste klaar en leverde zijn examen formulier in bij Alexander die dit direct ging nakijken. Mogelijk om te kijken of de examenstof dit keer niet te gemakkelijk was geweest, maar dat weten we niet zeker.

Twee sigaretten van Erik later was de laatste van ons klaar met het examen en kon Alexander de balans opmaken.

Laat ik het zo zeggen, met 8 punten scoorde Erik Vanfrachem het hoogst, op de voet gevolgd door Jos met 7 punten en een hele reeks anderen volgden daarna met 6 punten.

 

 

Andre moest helaas in Erik, dit keer, zijn meerdere erkennen wat hij dan ook prompt tot uitvoering bracht. Hij was dan ook de eerste die Erik hiermee feliciteerde, gevolgd door ons allen. "Felicitaties aan onze nieuwe Alcoholicus Maximus Erik V. De koning is dood, lang leve de nieuwe koning!!"

 

 

Omdat velen van ons het examen niet geheel goed hadden gemaakt wilden we toch wel weten waarmee we dan wél die 42 punten hadden kunnen verzamelen. O.K. zei Alexander had dan ingevuld dat in;

Glas A: The New Zealand Whisky Company South Island 21yo, 40%, OB, Distilled at Willowbank, € 124.-

Glas B: Bunnahabhain 40yo 1972/2012, 44.6%, The House of MacDuff, The Golden Cask, CM 184, 346 bottles, € 205.-

Glas C: Bunnahabhain 20yo 1990/2011 "Isle of Islay", 52.8%, The Creative Whisky Company, The Exclusive Malts, Cask #251211, 298 bottles, € 88.-

Glas D: Highland Park 12yo 1997/2010, 56.2%, G&M, Reserve for Van Wees, Refill Sherry Hogshead #5823, 271 bottles,  € 47.-

Glas E: The New Zealand Whisky Company 24yo 1988/2012, 56.4%, OB, Distilled at Willowbank, € 148.- en in

Glas F: Highland Park 16yo 1986/2002, 57,9%, Adelphi, Refill Hogshead #2288, 273 bottles, € 90.-

zaten. Hmm, o.k, we hadden dus niet echt bijna alles goed.

 

 

Zo, nu we dat wisten zetten we de ingebrachte Tomatin flessen in een te proeven volgorde te weten:

•   Tomatin 5yo (43%, OB, Black Label, 750ml)

•   Tomatin 1989/2011 (43%, G&M, CC, New Map Label, Refill American  Hogsheads)

•   Tomatin 1968, 40%, bottled 2000, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice

•   Tomatin "Legacy" (43%, OB, Bourbon & Virgin Oak Casks)

•   Tomatin 18yo (46%, OB, Oloroso Finish, Circa 2011)

•   Tomatin "Decades" (46%, OB, 9000 bottles)

•   Tomatin 25yo (43%, OB, 2010)

•   Tomatin 1976/2001 (46%, Private Cellar)

•   Tomatin 1997/2009 (57.1%, 02.11.2009, Lim.rel., cask 4326)

•   Tomatin 16yo (53.4%, Cadenhead, Duthies, 510 bottles)

om daarna maar meteen met deze thema proeverij te beginnen.

 

 

Als eerste ging de "jongste" uit de serie Tomatin's  open, de

•  Tomatin 5yo, 43%, OB, Black Label, 750ml, D.w.z. wel 5Y op het vat maar een fles uit de begin jaren 70.

Tjonge wat een mooi begin. Daarna openden en proefden we de

•  Tomatin 1989/2011, 43%, G&M, CC, New Map Label, Refill American  Hogsheads, de

•  Tomatin 1968, 40%, bottled 2000, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, de

•  Tomatin "Legacy" (43%, OB, Bourbon & Virgin Oak Casks) en de 

•  Tomatin 18yo (46%, OB, Oloroso Finish, Circa 2011)

Van deze 4 sprak de Tomatin 1968, 40%, bottled 2000, G & M de meeste van ons het meeste aan. Fris, mooi complex en goed in balans.

Toen was de speciale botteling, de Tomatin Decades aan de beurt.

 

 

Deze Decades werd gecreëerd ter ere van Douglas Campbell, Master Distiller, die in 2011 al 50 jaar in dienst was. De naam Decades verwijst ook naar de inhoud van deze botteling, nl. whisky van alle laatste vijf decennia: 1967 (refill sherry hogshead), 1976 (oloroso sherry butts), 1984 (refill sherry hogsheads), 1990 (first fill bourbon barrels) en 2005 (first fill bourbon barrels).

Hier gingen we even goed voor zitten en namen de tijd om deze goed tot ons te laten doordringen en de vele aspecten daarvan te (kunnen) ontdekken. Een mooie complexe botteling.

 

We genoten en gingen rustig verder met de

•  Tomatin 25yo (43%, OB, 2010) en de

•  Tomatin 1976/2001 (46%, Private Cellar)

Van deze 2 was de 25Yo de mooiste maar waren het ook echte hoogvliegers ?????

 

 

Erik dacht van niet........ maar tot zijn ontsteltenis en groot verdriet, kwam de (zijn) Tomatin 5yo, de fles waar we mee begonnen waren weer even terug op tafel om een goede vergelijking te kunnen maken. Ja, deze was wederom heerlijk. 

 

 

En dus genoten we nog even van dit teruggekeerde snoepje.....

 

 Inmiddels was Anna in de keuken druk bezig aan het voorgerecht van het diner voor ons. Even later werden we aan tafel uitgenodigd om daar te komen genieten van eigengemaakte tomatensoep met gevulde pasta. Heerlijk!

 

Andre v d Z had in de kast van Alexander een leuke whisky voor bij deze soep gezien en even later had hij een glaasje met de

•  Lochside 28yo 1981/2009, 56%, Blackadder, Cask #617 naast zijn soepje staan. Beiden gingen er goed bij hem in.  

                             

 

Met deze heerlijke, goed gevulde, soep in onze magen gingen we door met de 2 laatste bottelingen van het thema, de

•  Tomatin 1997/2009, 57.1%, 02.11.2009, Lim.rel., cask 4326 en de

•  Tomatin 16yo, 53.4%, Cadenhead, Duthies, 510 bottles

Andre en Jos konden moeilijk afscheid nemen van "Het Snoepje" en hielden die in de buurt voor het geval dat......Deze was nog redelijk vol toen we de thema proeverij afsloten en ons opmaakten voor de after tasting die het thema Bowmore had meegekregen.

 

                                   

 

Ook deze  ingebrachte flessen werden in proefvolgorde gezet wat het volgende rijtje opleverde, v.l.n.r.:

 Bowmore, 14Y, 46%, Willian Cadenhead, matured in oak

•  Bowmore, 1991, 12Y, 46%, "Baffo" Forever, Edward Giaccone "The famous Italian whisky man"

•  Bowmore, 9Y, 46%, distilled 1998, bottled 2008, Daily Dram

•  Bowmore, 15Y, 43%, OB, Darkest.

•  Bowmore, 1973, 21Y, 43%, OB, Matured in specially selected casks and warehoused in the distillery.

•  Bowmore, 10Y, 55.3%, OB, Small Batch Release

•  Bowmore, 14Y, 54.4%, distilled 1992, bottled november 2006, Cadenhead's Authentic Collection, 1 of 294 bottles

•  Bowmore, 12Y, 56.1%, distilled 31/05/00, Hogshead cask no 1436, The Ultimate, cask strength

•  Bowmore, 8Y, 60.4%, distilled 05/09/02, Bourbon Barrel cask no 800397, The Ultimate, cask strength

Een indrukwekkend rijtje...... en dat noemde Alexander een after tasting. Wij lieten het daar maar bij........

 

 

 

Voordat we echter met het proeven daarvan begonnen had Anna het hoofdgerecht van het diner voor ons klaar en werden we weer aan tafel uitgenodigd. 

 

Dat lieten we ons geen tweede keer vragen en even later zag de zithoek er verlaten uit met slechts wat droevig lege proefglaasjes, notitie boekjes en pennen in ruste.

 

Wij genoten ondertussen van een heerlijke Hongaarse goulash met Italiaanse gniocchi, die vergezelt ging van een Rucola-salade en rode bietjes. Ja, rode bietjes en Polen hebben wel wat met elkaar, een nationaal gerecht zeg maar, dat in vele variaties daar op tafel komt. Ik moest meteen weer denken aan die Barszczyk, een traditionele Poolse rode bietensoep die we bij de vorige proeverij bij Alexander kregen. Erg leuk die andere culturele zaken.

 

 

Na dit lekkere diner kwam er, op verzoek van Nico, een ingelaste Head to Head tasting van een oude botteling van een Ballantine’s, de

Ballantines, 17Y, 43%, 70-ger jaren  en daarnaast de

• The Century of Malts, 40%, blend of 100 single malt whisky's, Chivas Brothers.

Nico was onverwacht op whiskyauction de “winnaar” van beide flessen geworden en zag pas later dat de Century of Malts met slechts 78 punten in zijn lijst stond terwijl hij er veel betere herinnering aan had...een 50+ momentje of was de Century misschien toch beter... Erik had de Century gelukkig nog open staan en stond een verificatie toe op voorwaarde dat Nico’s Ballantine’s 17 (jaar van botteling onduidelijk, maar zoals te zien op de foto een oude doos uit de vorige eeuw en een 75 cl fles) ernaast kwam.
Het goede nieuws: de Century of Malts was ondergewaardeerd en stijgt naar 84 punten in Nico’s lijst; mooie balans, complexe belegen malt met veel fruit en licht rokerige nasmaak. Nog beter nieuws voor Nico: de 17Y Ballantine’s wordt met algemene stemmen nog lekkerder gevonden en overtreft de scores van een aantal vooraf

 

                                                               

 

Tijd voor wat Alexander noemde de aftertasting.......wij begonnen gewoon met de

 Bowmore, 14Y, 46%, Willian Cadenhead, matured in oak

•  Bowmore, 1991, 12Y, 46%, "Baffo" Forever, Edward Giaccone "The famous Italian whisky man"

 

 

Dat smaakte naar meer en dus gingen de 2 volgende flessen open, de

•  Bowmore, 9Y, 46%, distilled 1998, bottled 2008, Daily Dram

 

 

Terwijl wij genoten van deze Bowmores vertelde Alexander nog over de belevenissen die zijn boekje, waar hij zijn proefnotities in bij houdt, onlangs had meegemaakt. Zo vertelde hij:

"Ik heb, net als Nico een zwart notitieboekje dat ik altijd bij me draag als er ook maar iets te proeven valt, zo-ook op The Whisky Show in Londen. Laat ik nu op het allerlaatste moment op de persdag mijn boekje laten liggen! De volgende dag was de hele zaal al leeg, dus geen boekje. Afspraken gemaakt met de organisatie, dat als ze hem tegen komen…

Later ook nog iedereen die ik ontmoet heb via Facebook ingelicht dat ik mijn boekje kwijt was, totdat ik na een week of twee het bericht krijg van Cyril Yates (Master Distiller van de, inmiddels gesloopte, Willowbank Distileerderij, dat zijn baas mijn boekje heeft gevonden in zijn koffer.

Ik lachen dus, dat mijn boekje is aangetroffen in Nieuw-Zeeland, maar later bleek dat de manager in Tasmanië woont…

Vele weken later kwam mijn boekje gelukkig gewoon, per post, weer veilig thuis!"

 

 

Hij was al open maar de volgende Bowmore daalde af in onze proefglaasjes, de...

•  Bowmore, 15Y, 43%, OB, Darkest.

Deze 15Y Darkest hadden we allemaal al eerder geproefd maar ook nu stelde hij ons zeker weer niet teleur. Een heerlijke botteling met een mooie prijs/kwaliteit verhouding. Hij stond er niet bij, maar ook de nieuwe 12Y oude botteling van moet volgens Alexander heel mooi zijn.

 

 

Ook de volgende fles was akl open. Geen wonder, het was een wat oudere botteling de ...

•  Bowmore, 1973, 21Y, 43%, OB, Matured in specially selected casks and warehoused in the distillery.

Een heerlijke botteling dus het was wel erg jammer dat deze fles uitgewrongen moest worden om ook van het laatste druppie te kunnen genieten. Er is hierbij bewust geen foto van het gezicht van Andre gemaakt, omdat het verdriet hierbij er duidelijk op af te lezen was.

 

 

Hierna proefden we de laatste 4 flessen van deze Bowmore after tasting de ...

•  Bowmore, 10Y, 55.3%, OB, Small Batch Release

•  Bowmore, 14Y, 54.4%, distilled 1992, bottled november 2006, Cadenhead's Authentic Collection, 1 of 294 bottles

•  Bowmore, 12Y, 56.1%, distilled 31/05/00, Hogshead cask no 1436, The Ultimate, cask strength en de

•  Bowmore, 8Y, 60.4%, distilled 05/09/02, Bourbon Barrel cask no 800397, The Ultimate, cask strength

Na het proeven van deze serie oude en nieuwe bottelingen kunnen we gerust vaststellen dat de oude Bowmore heerlijk smaakten zoals we ons wisten te herinneren uit het verleden en dat met de laatste nieuwe bottelingen het "Badedas tijdperk" waarbij we Bowmore lang hebben gemeden gelukkig is afgesloten. Bowmore is weer terug en om van te Genieten. 

Het was nog niet laat en dus volgde op deze after tasting nog wat after afters...... te beginnen met 2 speciale blends van left overs. Een officiële botteling van Van Wees en een eigen creatie van Alexander in een etiketloze fles, de  

•  Van Wees, Left over Whisky, 41.8%, A very rare blend of superior left over whisky's, Hand bottled Batch 1. en de

•  De etiket loze fles rechts met alle leftovers van de Malt Maniacs award 2006, dus alle flessen die toen ingezonden waren, (op de meeste niet-single malts na) zaten in de fles geblend. 8 jaar dus ge-married in dat flesje

Ook nu was het erg leuk deze 2 naast elkaar te proeven. Zeker geen onverdienstelijke blends en niet alleen Jos wist deze te waarderen.

 

                                           

 

Helaas kwam hiermee voor diegene die niet bleven slapen en dus met de trein naar huis moesten een eind aan deze proeverij. De taxi was gebeld de treinreizigers sloten af met een lekkere kop koffie.

 

 

De slapers echter gingen nog even door en genoten na met de....

• Strathisla 30yo, 40%, G&M, Circa 1981,

• Glenlivet Alpha,

• Glenrothes 1975/2001, 50%, Douglas Laing Old malt Cask, 600 bottles.

 

Resume:

Van de thema flessen: waren de • 5yo Tomatin begin jaren 70, dus verassend volwassen en mooi, de • Tomatin 1968, 40%, fris, mooi complex en goed in balans en de • Tomatins Decades erg goed en spannend complex.

 

Van de ingelaste Head to Head tasting: De antieke Ballantines 17yo was heerlijk en bevestigde maar weer net als b.g. Tomatin 5yo "whiskies waren vroeger gewoon lekkerder"

 

De after tasting: Het Bowmore-rijtje, heerlijk zowel oud als nieuw en is weer terug en om van te Genieten. 
 

De after after: De Strathisla 30yo, (uit dezelfde serie waarvan wij eerder de 21yo en de 25yo hadden) was best “dun” maar bleef goed overeind! Jammer dat we die niet allemaal geproefd hebben.
 

Alexander en Anna, hartelijk dank voor jullie gastvrijheid en prima verzorging. Graag tot de volgende keer. (maar dan wel met redelijkere examenvragen s.v.p.) 

 

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties

 

 

,