Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws:  Verslag van de proeverij bij Erik Vanfrachem op 2 april.

Erik die deze keer onze gastheer van Het Genietschap was, had bij deze proeverij voor het thema "Glennie Gems” (pareltjes van whisky beginnend met het woord Glen) gekozen.

Bij deze proeverij was als gast van Erik ook Frank Huisman van de partij. Een whiskyliefhebber die Erik vanuit Groningen kent.

We "druppelen" bij Erik binnen en worden traditiegetrouw weer ontvangen met koffie en zelfgemaakt gebak dat ook nu weer met whisky is bereid. Deze keer was het chocolade-kersentaart Glen Grant whisky. De porties waren niet te klein en de bodem was echt wel gelegd voordat Erik met een dienblad met maar liefst 8 blinde whiskies naar buiten kwam. De glaasjes bevatte genoeg om heel Wilsum te kunnen laten meegenieten, maar dat hebben we maar niet uitgedragen.

 

Met de woorden van Erik "Al deze 8 whisky’s komen uit 1 distilleerderij en 2 hiervan zijn cask strength. Veel meer wil ik hier niet over kwijt want dan is de opdracht "Welke distilleerderij betreft het hier" en "welke zijn de 2 cask strength" te gemakkelijk te beantwoorden, werden we aan het werk gezet.

Vol enthousiasme stortten wij ons op de proefglaasjes en Andre van der Zwet dacht als eerste te weten uit welke distilleerderij deze whisky afkomstig was. Hij werd even door Erik apart genomen en kwam bij ons terug voor een nieuwe determinatiepoging.

 

Nadat we de benodigde tijd besteed hadden aan het ruiken en proeven van deze 8 glaasjes kwam Erik met het volgende lijstje om ons uitsluitsel te geven.

 

Glas nr 1: Glenfiddich 12Y

Glas nr 2: Glenfiddich 15Y

Glas nr 3: Glenfiddich 18Y

Glas nr 4: Glenfiddich 14Y Rich Oak

Glas nr 5: Glenfiddich 21Y Havana Reserve rum finish

Glas nr 6: Glenfiddich 30Y

Glas nr 7: Glenfiddich 31Y, 1973-2004, 48,9% Cadenhead Authentic Collection

Glas nr 8: Glenfiddich 32Y, 46,9%

 

Ja, Andre van der Zwet had in tweede instantie al de naam Glenfiddich laten vallen.

 

 

Ook nu kwamen de flessen nog even naar buiten en werden op de tafel gezet voor een foto. Daarna werden er nog wat referentie nipjes uit de glaasjes genomen en werd het flesje met de 32Y-rige leeg gemaakt. (Zo .........dat ruimt op.)

 

Hup, daarna snel naar binnen om de door iedereen meegebrachte themaflessen op proefvolgorde te zetten.  Onderstaande plaatje geeft het rijtje themaflessen weer.

 

 

"Helaas."....we konden daar nog niet mee beginnen want Frank Huisman had een hele serie flessen meegenomen die buiten het thema "Glennie Gems" vielen en ook anderen hadden mooie, buiten het thema vallende, flessen voor een aftertasting meegenomen.

Genoeg "mooi spul" om niet alleen voor een after tasting te bewaren maar om nu ook maar eens met een pre-tasting te beginnen en daarna naadloos door te gaan met de themaflessen.

 

 

Dus startten wij met een

 • Bunnahabhain 1964, 25Y, 46%, distilled 30.11.1964, bottled 2.90, oak wood, casks 4852-4856, Signatory Vintage (Dumpy Bottle)  Een Bunnahabhain met een zeer afwijkend smaakprofiel, Bijzondere neus met chloor, pepermunt en ananas; een zeer fruitige smaak met verrassend weinig hout voor zo’n hoge leeftijd en zeer hoge “drinkability”. Verwarmende en peperige afdronk. Dan de Glen Magdalene; sorry de....

 • St. Magdalene 1965, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 40% (bottling year not mentioned; early 90s) wederom een enorme fruitbom en voldeed daarmee volledig aan de toch al zeer hoge verwachting.

Vanaf nu gingen we ritsen om echt naadloos over te gaan van de pre tasting naar de thema flessen en werd de

 • Glen Grant 1960, bottled 2009, 40%, Gordon & MacPhail Private Label geopend en die verschafte ons bijzonder veel genoegen. Erik werd overgehaald om naast deze eerste Glen Grant 1960 uit het officiele programma de Strathisla 1960, ter verificatie, er nog eens bij te zetten We gingen dus verder met de....  

 • Strathisla 1960, bottled 2006, 40%, Gordon & MacPhail Private Label, gevolgd door de volgende fles van het thema.

 • Glen Grant 1959 and 1960, bottled 1986, 40%, Gordon & Macphail, A special vatting to commemorate the marriage of HRH prince Andrew to Miss Sarah Ferguson on 23rd July 1986, 75cl, ( zo dat  is er uit.....en we kijken uit naar de volgende editie want hij is echt heerlijk Genieten..!!!!!) Na afloop van de pretasting en de eerste themaflessen was de conclusie dat het allemaal Gems waren en de proeverij op uitzonderlijk hoog niveau startte.  De Strathisla en twee Glen Grant’s naast elkaar was een bijzondere ervaring. Alle drie prachtige sherryvaten en de genietschapsleden waren het dan wel niet helemaal eens welke nu het fijnstje neusje en smaak had, maar was wel unaniem dat het alle drie prachtige op sherryvaten gerijpte whiskies waren.

 

 

Tijd voor een onderbreking met een heerlijke pittige Gyros-paprika soep (naar eigen recept van Regina ) voordat we doorgaan met de proeverij en wel met de..   

Glendronach 25Y, 41.6%, sherrywood matured, Cadenhead's Authentic Collection. De sherryvaten bleven dus nog even doorgaan; sherryfan Jos zijn neus krulde met veel genoegen in dit glas Glendronach; anderen vonden dit iets over de top in sherry en houtkarakter. Niet getreurd, we hebben nog meer in huis zoals de.....

• Glenfarclas 175, OB 43%,  celebrating 175 anniversary with casks from 6 different decades, die een complexe mooi in balans zijnde sherry whisky blijkt te zijn, die de meeste leden inmiddels in huis hebben door de kwantumkorting aankoop van Alexander. Deze Glenfarclas was tevens een mooie overgang van sherry naar bourbon whiskies. De salades die we voorgeschoteld kregen hielpen hier ook aan mee. onclusie van de toppers mag naar mijn idee de Glenfarclas 33Y van Cadenhead’s niet onvermeld blijven.

 

Heerlijk die vis en vlees salades.  We worden weer verwend en gaan rustig verder met het proeven van de

Glenfarclas 33Y, 43,4%, distilled 1972, bottled 2005, bourbon hogshead, 132 bottles, Cadenhead's Chairman's Stock Het werd weer even helemaal stil bij deze uitstekende Cadenhead’s Chairman’s Stock botteling; een bourbon hogshead van grote klasse vol vanille, prachtig fruit, ogransich smaak en heerlijk zoete afdronk. Verder met de...

Glenfarclas: Lancer's Flag, 41Y, 46.1%, distilled 1966, bottled 2007, Daily Dram.

Deze Lancer’s Flag was ook prima, maar moest toch lossen achter de hiervoor geproefde Cadenhead Chairman’s Stock botteling.

 

 

Terwijl wij genieten van de whiskies is Regina druk in de keuken bezig geweest en heeft voor ons een heerlijke maaltijd bereid. Als wij aan tafel geroepen worden staan daar al  heerlijk dampende hutspot en andijviestamppot met rookworst op ons te wachten. De liefhebbers krijgen hierbij nog een heerlijk glas Pouilly-Fumé uit 2008 ingeschonken om dit diner compleet te maken.

 

Alsof dat niet genoeg is komt er niet alleen nog een sinaasappelcake op tafel maar ook nog een ijstaart en een vruchtenschotel.

 

Hier zien we "het mes van Wilsum" ook nog even de kamer binnen komen en aan het werk gaan onder de vakkundige begeleiding van Erik zelf.  Nadat je de taartpunt hebt versiert met vruchten en ijs kan je rustig beginnen met het snoepen van al dit lekkers.

We hebben er geen beelden van maar ook nu moesten we een wandelingetje in de omgeving maken om de spijsvertering even te helpen. "Uitbuiken" heet dat geloof ik.

Na deze verfrissende wandeling gaan we rustig verder met de laatste 5 stuks van onze thema flessen,  de....

 

Glenury Royal 1984-2010, 43%, Gordon and MacPhail Rare Old

Glenury Royal 1984-2007, 43%, Gordon and MacPhail Rare Old

Glenury Royal 36Y, distilled 1968, bottled 2005, 51.2%, 2100 bottles, OB

 

Ja, ja, maar liefst 3 Glenury Royal bottelingen achter elkaar. Een aparte niche distilleerderij die in 1985 werd gesloten, waar met name Nico, Erik en Alexander wel fan van zijn. Dank aan gastheer Erik voor het inbrengen van het heerlijk 36 jaar oude kolengestookte 1968 distillaat. De twee 1984 distillaten ontliepen elkaar niet veel in kwaliteit en de meningen waren verdeeld welke lekkerder was. Winnaars van de proeverij werden het echter niet; niets ten nadele van deze flessen maar meer een weerspiegeling van het zeer hoge voorafgaande niveau.

 

We sloten de rij te proeven themaflessen af met de

Glen Ord 20Y, 54.4%, distilled 6-2-1990, bottled 9-6-2010. Puncheon #1160, Bladnoch forum, bottle 319/652

Glen Ord 25Y, 58.3%, OB

Door de hoeveelheid en hoge kwaliteit van alle voorgaande geproefde whiskies kwamen deze beide Glen Ord bottelingen niet geweldig uit de verf. Met name de 25Y die net open was werd als zeer gesloten beoordeeld en vooral erg scherp van smaak. Alexander kan inmiddels melden dat de verificatie bij hem thuis een stuk hoger uitviel dan de score die hij op deze avond gaf.

 

 

Gelukkig is het nog niet te laat en kunnen we nog even van een aftertasting genieten, d.w.z. met name van de serie flessen die Frank had meegenomen, waaronder de...

Ledaig 1998, 61.8%, distilled 3-4-1998,bottled 09/2010, sherry butt, cask#800025, bottle 160/256, Malts of Scotland

Ik heb ze niet allemaal opgeschreven maar het was een mooie serie whiskies. Omdat Erik ook er nog 2 Ardbegs van Old Malt Cask bij zette was er meer dan genoeg keuze en iedereen proefde van de beschikbare flessen die hem het meest aanspraken.  

 

 

De Springbank 12Y die Het Genietschap uit de collectie van Huub Donkers van Marese had overgenomen is dicht gebleven. Deze fles was gekocht in het kader van Marese’s deelname aan Alpe d’HuZes; een actie waarbij fietsers, alleen of in een team, geld bijeen fietsen door zes maal de Alpe d’Huez te beklimmen, waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd tegen de gevolgen van kanker.  Marese doet mee om de kankerbestrijding te ondersteunen en o.a. ter nagedachtenis aan Huub Donkers, haar overleden echtgenoot en de mede oprichter van ons "Het Genietschap".

Zie voor deze actie  http://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/acties/maresedijken/marese-dijken/

Omdat Het Genietschap niet volledig aanwezig was door de afwezigheid van Michel & Christel en omdat het na deze overvloedige proeverij zonde zou zijn om hem nog te openen hebben we deze memorabele fles dicht gelaten. We bewaren de opening van deze voor Het Genietschap speciale fles voor een geschikter moment. Nu eerst slapen.

Als we de volgende morgen uitgeslapen beneden komen en koffie gedronken hebben zien we dat Regina en Erik de tafel alweer gedekt hebben om ons allen van een heerlijk ontbijt te voorzien. Ook "Het mes van Wilsum" ligt weer klaar.

Alles is in gereedheid gebracht en we worden verzocht aan te schuiven.

 

Natuurlijk doen we dat graag, zo uitgebreid en in zo'n groot gezelschap ontbijt ik thuis nooit.......erg gezellig en heerlijk.

Met dit heerlijk uitgebreide ontbijt werd deze proeverij afgesloten en vertrokken we weer zeer voldaan huiswaards.

Het was weer een evenement waar we vele hele mooie whiskies geproefd hebben en dat we kunnen bijschrijven in het rijtje heerlijke proeverijen die Het Genietschap heeft mogen meemaken. 

De Toppers van deze proeverij? We waren het eens dat de Glen Grants het hoogst scoorde maar dat ook de Strathisla, de Glenfarclas 33Y van Cadenhead’s en de St. Magdalene ons wederom veel genot verschaft hebben. Maar ach, en waren er nog meer die eigenlijk niet onvermeld mogen blijven, maar ja......dat is nu eenmaal het grote Genieten.

Hartelijk dank Erik en Regina voor jullie ruime gastvrijheid en overvloedige culinaire verzorging.

Ook dank aan Frank met zijn serie flessen en alle anderen die deze proeverij, met hun inbreng, op dit hoge niveau weer mogelijk gemaakt hebben. 

  

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties


lko