| 
       
      Versie 
      
      juli 2010 
        
       
     | 
    
      
        
        
          | 
             Meijboom's
            Hitlist,  de beste
            honderd 
            
            Bron: Nico
            Meijboom  |  
        
          
            
              
                 | 
                
                    
                  Whisk(e)y
  | 
                 
                  Meijboom 
                  score | 
                
                    
                  Opmerkingen
  | 
                
                 
                  nieuw na juli 2010  | 
               
             
           |   
      
        
          
          
          
          
        
        
          | 
          Ardbeg Provenance, 55.6%, distilled 1974, 
          bottled 18 november 1997  | 
          
          98 | 
          
          Zeer veelbelovende en complexe neus met fruit 
          (perzik, citrus), malt, vanille, cacao, zee (paling) en turf. De smaak 
          is overdonderend: krachtig, vol, complex, subtiel en zacht. In het 
          begin genieten van de malt en zoete fruitsmaken met een beetje turf. 
          Langzaam ontwaakt dan het ruige Islay monster: de turf wordt steeds 
          krachtiger en ook de kruidigheid en plantensmaak komen meer naar 
          voren. Zeer lange afdronk met veel fruit, malt, hout. De smaaksensatie 
          gaat maar door. Ter referentie nog even glaasje 21Y Committee & 
          1976-2002 Oloroso festival botteling ernaast gezet. Vooral de 1976 
          sherry maakt geen schijn van kans tegen dit spektakel. De 21Y houdt 
          het iets langer vol, maar het is al snel duidelijk: deze Provenance is 
          The Ultimate Ardbeg! Hij combineert de subtiliteit van 17Y/Lord of the 
          Isles met de ruigheid van de Ardbeg 21Y/Very Old Ardbeg en de 
          fruitigheid van de 1974. Best of all worlds!  | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg Provenance, 55.6%, distilled 1974, 
          bottled 18 november 1997, part 2 | 
          
          98 | 
          
          Waarom geen 100 punten? Omdat het 
          limonadekarakter van de 1976 committee botteling er niet helemaal in 
          zit en omdat er toch iets te wensen over moet blijven. Je merkt best 
          dat deze cask strength is! Een paar drupjes water geven iets meer 
          fruitigheid, maar meer doe je hier niet in! De omstandigheden. Zeer 
          kort na het bezoek aan Islay sneuvelt het absolute puntenrecord alweer 
          (jammer voor Laphroaig). Het hoogtepunt van de genietschapsbijeenkomst 
          van 12 juni 2004. Erik's inbreng overtreft de stoutste verwachtingen. 
          Met een prijs boven de 500 euro (en bij sommige uitbaters in Nederland 
          zelfs al boven de 700 !!) neem ik deze nog maar even niet in de privé 
          collectie op. Het thema "Value for money" kreeg met deze inbreng wel 
          een interessant aspect: deze fles voldeed duidelijk niet aan het 
          prijscriterium om mee te kunnen doen met de competitie, maar wat is de 
          prijslimiet die je aan de allerbeste whisky die je ooit dronk zou 
          stellen als je het geld zou hebben? Tweede keer proeven op 29 mei 2005 
          bij Eric na de Laphroaig super tasting nog even indrukwekkend! | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1975-2004, work in progress from fino 
          sherry cask #4819, whiskyfestival Leiden 2004 | 
          
          97 | 
          
          17e op festivalzondag 2004. Ardbeg manager 
          Stuart Thomson heeft nog een verrassing onder de kurk: "Ardbeg as good 
          as it gets". Neus: heerlijk kruidnagel, turf, sherry, hout en malt. De 
          smaak is om stil van te worden: licht medicinaal, beetje turf, 
          sherryhout, kruidig. De smaaksensatie blijft maar doorgaan a la 
          Provenance en de balans is perfect. Ook op de lange elegante, zachte 
          en filmende afdronk geen enkel punt van kritiek. De 1 na beste Ardbeg, 
          of wordt dit de ultieme botteling als Stuart het tijd vind om hem in 
          de fles te doen?? | 
            | 
         
        
          | 
          Laphroaig 30Y, 43% (mixture of bourbon and 
          sherry casks) | 
          
          97 | 
          
          Na de rondleiding door Laphroaig distilleerderij 
          op Islay whiskyfestival 2002 was manager Iain Henderson in een goede 
          bui en gaf toestemming voor proeven van dit kleinood in de Laphroaig 
          lunchruimte. Een sensationele ervaring! De neus is zacht, sherried, 
          jodium, chocolade en zoete vanille. Ook de smaak is extreem zacht met 
          veel hout maar toch nog zo ontzettend veel Laphroaig karakter behouden 
          (zeewier, jodium). Smaakt nog heel fris en fruitig na 30 jaar; subtiel 
          en complex. De afdronk is ook weer perfect zacht en het hout 
          overheerst totaal niet (96). Helaas volkomen onbetaalbaar (190 pond). 
          Tweede keer proeven op Islay whiskyfestival 2004 na rondleiding Robin 
          Shields bevalt zo mogelijk nog beter! Superlatieven blijven maar komen 
          voor deze zeer complexe en toch subtiele whisky. Was "de definitieve 
          nummer 1" van 29 mei tot 12 juni 2004. Uiteindelijk toch een fles 
          aangeschaft. | 
            | 
         
        
          | 
          Laphroaig 40Y, 42.4% | 
          
          97 | 
          
          Op 29 mei 2004 bij Laphroaig geproefd in een 
          mooie test naast de 10Y straight from the wood, 15Y en 30Y. De neus is 
          een stuk minder spannend dan de fenomenale 30Y, maar wel heel mooi 
          zoet, enorm fruitig, licht rokerig en mooi belegen malt. Waar is de 
          turf? In de zeer subtiele en complexe smaak komt wel wat turf naar 
          voren, perfecte superzachte whisky met mooie houtsmaak, fruit (ananas, 
          banaan) en zacht vanille. Met een paar drupjes water komt er meer turf 
          los en na wat langere tijd nog meer fruit (marmelade, perzik). Ietsjes 
          bitter naast de zoetheid en op het laatst toch nog een tikje 
          medicinaal in de afdronk. Een geweldige whisky, maar over 
          prijs/kwaliteit verhouding moeten we maar niet praten (93). Op 29 mei 
          2005 is dit de grote verrassing van Erik op de verticale Laphroaig 
          tasting en wordt bewezen dat waardering behoorlijk kan afhangen van 
          het voorafgaande. Na de Slibowitz finish van Huub komt de enorme 
          subtiliteit en perfecte balans van deze complexe whisky geweldig uit 
          de verf. De lange reis van smaken waarin het Islay karakter langzaam 
          naar voren komt is fenomenaal. Een totaal andere wis dan de 30Y, maar 
          even geweldig.  | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1976, cask 2392, Special 2000 botteling 
          for members of the Committee. Cask strength (percentage not stated on 
          bottle). Distilled 24-11-1976, bottled 17-7-2000. | 
          
          96 | 
          
          Bezoek aan Ardbeg op 29 mei 2004 in de vroege 
          ochtend. De teleurstelling dat de festival botteling 165 pond kost, 
          wordt verzacht doordat we als troost een drammetje van een oude 
          Committee botteling mogen drinken. Neus is zeer zacht met sherry en 
          kruidnagel. De smaak is ook superzacht, kruidig, sherry, zeewier, 
          jodium. De subtiele harmonie van sherryvat met Islay karakter blijft 
          maar doorgaan. Smaaksensatie doet sterk denken aan het sample uit vat 
          4714 uit 2002. Ook de afdronk is helemaal af. De opkomst van jodium in 
          de nasmaak is fantastisch. Eindigt net iets te droog. Is dit de 
          ultieme Ardbeg sherryvat botteling? In ieder geval een stuk 
          toegankelijker de 1976 festivalbotteling uit 2002. | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 21Y, 56.3%, Special 2001 botteling for 
          members of the Committee from 12 hand selected casks matured at Ardbeg 
          distillery. Cask strength. | 
          
          96 | 
          
          Bezoek aan Ardbeg op 24 mei 2003 loopt weer 
          prettig uit de hand! De gids heeft een beperkte kennis van zaken, maar 
          een ruime hand van schenken met de 10Y/17Y. Trekt desgevraagd zo een 
          fles 21Y van normaal 100 pond open! Neus: zeer krachtig, turf, zout, 
          zoet, duidelijk geen sherryvaten. Smaak is enorm! Hierna is de 17Y net 
          water. Het totaal ontbreken van sherry is in dit geval fantastisch. 
          Lange verwarmende afdronk. Een essentiële Ardbeg voor de collectie 
          (94). Fles geopend op 26 september 2003 (HOD avond 9). De enorme 
          kracht, perfecte smaak en bijzonder lange afdronk maken dit een 
          geduchte concurrent voor de 1976 Oloroso fles. Opgewaardeerd naar 96!! 
          Op de genietschapsbijeenkomst van 13-12-2003 net onder de Oloroso 1976 
          gescoord, maar in latere tripel en dubbeltesten was dit steeds de 
          winnaar. | 
            | 
         
        
          | 
          Bruichladdich 1968, 41.8% (work in progress) | 
          
          96 | 
          
          Slotwhisky en hoogtepunt op de masterclass van 
          Jim McEwan op 30 mei 2004. Wat een elegantie in de neus! Superfruitig 
          (lychee, perzik), malt, vanille en hout. Ook de smaak is weer een 
          enorme fruitsensatie, veel vanille en een heel klein beetje zilt op de 
          achtergrond. Zeer krachtig voor een whisky van slechts 41.8%! De meest 
          elegante en allerbeste Bruichladdich tot nu toe.  | 
            | 
         
        
          | 
          Laphroaig 17Y, 51.9%, Auld Distillers 
          Collection, Jack & Jack, 180 bottles. | 
          
          96 | 
          
          Op 29 mei 2005 geeft Huub dit als bonus op de 
          verticale Laphroaig proeverij van Erik na de 17Y festival botteling. 
          De neus heeft een enorme kracht! Prachtig hout, sherry, fruitig 
          (druiven, kersen, perzik), maggi. Ook de smaak is ENORM. Kruidnagelen, 
          eikenhout, combinatie van zoet en bitter, koffie, maggi. Licht wrang 
          en iets gesausd hout. De afdronk is licht bitter en zeer elegant. 
          Zowaar nog een puntje boven de festivalbotteling!! | 
            | 
         
        
          | 
          Laphroaig 30Y, 1966-1996, 48,3%, Signatory  | 
          
          96 | 
          
          Grote finale op 17-12-2005. Score vastgesteld 
          naast een "gewone" distilleerderij 30Y (wat kan het leven toch mooi 
          zijn). Neus: jodium, rook, rundvlees, cassis, enorm zee!! Smaak: 
          !!WOW!!! Enorme kracht. Naast de ladingen turf, zeewier, zilt valt op 
          hoe fris deze Laphroaig is na 30 jaar. Vanille en fruitsmaken (die 
          cassis...) zijn prachtig in balans met de krachtige tegenpolen. In de 
          afdronk ook alles OK. Het hout overheerst iets, maar het blijft 
          allemaal binnen de perken. Een fantastische whisky die mijn mooie 
          voorgaande Port Ellen van 93 punten weer doet verbleken. | 
            | 
         
        
          | 
          Longmorn-Glenlivet 1971, bottled 1999, 58.6% 
          Scott's selection Sherrywood | 
          
          96 | 
          
          4e op whiskyfestival 2000 en de grote 
          verrassing! Bijna rode kleur en uitermate aromatische en complexe 
          neus. Iets van oude Macallan en de houtnectar van Glenfarclas 105 maar 
          veel zoeter met een lading rood fruit en een vleugje rook. Smaak is al 
          net zo fantastisch als de neus en heeft heel veel clean sherryhout, 
          kersen, kruiden, kaneel, honing, mout en ook wat rook. De balans en 
          drinkbaarheid is fantastisch ondanks deze sterkte en water is absoluut 
          overbodig. De houtige zoete afdronk is heerlijk en extreem lang en 
          overstemde op het festival 2000 tenminste de volgende 2 wissen. 
          Februari 2001 mijn eerste fles boven de 200 gulden gekocht en eind 
          2002 een tweede fles gekocht die geopend werd op Longmorn tasting 
          genietschap 3 januari 2009. Head to head met de 57.8% van Jos is dit 
          de winnaar door het superfruitige karakter, een betere balans met het 
          hout en gevaarlijk drinkbaar. Terug naar 96! | 
            | 
         
        
          | 
          Springbank 25Y Limited Edition, 46% | 
          
          96 | 
          
          Laatste druppels uit een lang open fles blind 
          geproefd met 21Y. "Overwinning" voor de veel "goedkopere" 21Y. Deze 
          smaakt anders dan de "gewone" 25Y en heeft veel meer weg van de 21 Y 
          (94). Verificatie gewenst en na een paar jaar kan ik hem eindelijk in 
          volle glorie proeven bij Michiel op 12-5-2004. Kokos is nu enorm in 
          zowel neus als smaak. De smaak is puur genieten: kokos, vanille, malt, 
          wijnachtig. Nog ongelofelijk fris na 25 jaar op het vat! Nauwelijks 
          zilt in de smaak, misschien een spoortje in de afdronk. Is dit de 
          ultieme Springbank? | 
            | 
         
        
          | 
          Springbank 36Y, 45.6%, The Whisky Fair, Bourbon 
          Hogshead Cask# 402, distilled Feb. 1969 and bottled Feb. 2005, 197 
          bottles | 
          
          96 | 
          
          4e op de Genietschapsproeverij van 28-11-2009. 
          Neus: WOW! Tropisch fruit, kokos,  banaan, anijs, licht rokerig, 
          complex en subliem. Smaak: een super Springbank! Wat een subtiliteit, 
          perfecte malt, zacht, boterig, honing. Lange filmende perfecte 
          afdronk. Omdat superlatieven heen en weer vliegen trekt Andre zijn 
          flesje 21Y open voor een H2H, wat uiteindelijk tot een eindscore van 
          96 leidt voor deze topper. | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1973, Single Cask # 1143, 49.3%, 
          distilled 16-3-1973 and bottled on 22-12-2004, bottle15/216. | 
          
          95 | 
          
          Hoogtepunt Ardbegproeverij 19-8-2006 bij Erik. 
          Neus: na de toch niet geringe 1977 knalt dit aroma diep in de 
          voorhoofdholte. Intens medicinaal en rokerig. Met een druppel water 
          komt citrusfruit en nog meer rook naar voren. Na enige tijd komt de 
          zoete malt naar voren. De smaak is zo mogelijk nog intenser: prachtig 
          clean en niet overheersend hout (en dat voor 31 jaar oud), ladingen 
          turf, fenol, zee en rook naast zoete vanille en malt. Balans is niet 
          het goede woord hier; het is vooral diepgang. De afdronk is ook 
          extreem met teer, fenolen en turf. De coating op het palet is zeer 
          lang. Een knock-out Ardbeg. | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1975-2002, work in progress tasted 
          straight from sherry cask #4714 (ca. 48%) at Islay whisky festival 
          2002 | 
          
          95 | 
          
          Na het vullen van het "eigen" vat nr. 1420 met 
          spirit meegelopen naar het warehouse en onverwacht een geweldige 
          Ardbeg gescoord, die even voor ons werd getapt in een enorme 
          maatcilinder ("Taste this dram from the past") uit vat #4714! 
          Krachtige veelbelovende neus. Smaakt verrukkelijk zoet met 
          kruidnagelen, veel sherry en natuurlijk ook ladingen turf die de 
          strijd aangaan. Nasmaak zilt en filmend. Een ongelofelijk zachte cask 
          strength die zeer gemakkelijk wegdrinkt. Deze moet na 27 jaar toch 
          dringend in de fles! | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1976-2002, 53.1% Oloroso Sherry Cask 
          #2390. Special limited edition handbottled at the distillery for the 
          Islay Whisky Festival 2002 | 
          
          95 | 
          
          Na het uit de vaten lurken in het warehouse van 
          Ardbeg deze speciale botteling gekocht op het Islay wisfestival 2002. 
          Klein slokje geproefd van excentriekeling die zijn fles in de shop al 
          openmaakte. Neus zeer veelbelovend: zoet, jodium, krachtig. 
          Smaakexplosie met een ware krachtmeting tussen zoete sherry, jodium en 
          turf. Een zeer lange cleane afdronk en zonder teer. Nu maar wachten 
          tot de fles een keer open gaat op een topproeverij en deze punten 
          hopelijk los van de emotie worden bevestigd. Op 1 december 2002 is het 
          gelukkig al zover voor de fles van Huub en alle bovenstaande 
          superlatieven blijven gehandhaafd!! De neus is duidelijk kruidiger dan 
          de Very Old Ardbeg. De smaak heeft nog meer kracht (dankzij cask 
          strength), nectar, kruidnagel, nootmuskaat en zelfs zuurkool wordt 
          genoemd. Prima te drinken zonder water. De topper van de Ardbeg 
          proeverij. Op 26 november 2003 (HOD avond 9) gaat mijn fles open: de 
          geduchte concurrenten zijn o.a. Ardbeg 21Y en Port Ellen Port Wood.  
          Dit is een moeilijke whisky, waar je niet altijd klaar voor bent (het 
          genietschap is dat duidelijk wel op 13-12-2003). Na vaker proeven 
          puntje verlaagd naar 95. | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 29Y, 50.4%, 1972-2002. Douglas Laing Old 
          & Rare serie. | 
          
          95 | 
          
          Grote finale part 1 op Supertasting Andre 
          29-10-2005. Neus: ENORM KRACHTIG !! Een superpower Ardbeg neus die aan 
          de 21Y Committee botteling doet denken. Ook de smaak doet naar adem 
          happen: ladingen turf,fenol, zee, jodium….messcherp maar fantastisch. 
          Met water gaan de scherpe kantjes er mooi af en komt er veel fruit 
          (citrus, perzik) naar voren in de neus. Smaak wordt ook zoeter; 
          vanille en malt krijgen nu de kans naast de turf en zee. Afdronk is 
          mooi droog en licht teerachtig. Vanwege de teer onder 21Y gezet. | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg Provenance, 54.7%, distilled 1974, 
          bottled 9-4-1998, bottle #837 (bottling for USA) | 
          
          95 | 
          
          Toegift van Erik na de Port Ellens op 31-3-2007. 
          Er is teveel voorafgegaan om dit goed te kunnen waarderen. Ook deze 
          botteling is een meesterlijke combinatie van subtiliteit en 
          intensiteit (94). Minder creamy dan de voorafgaande Silver Seal. 
          Verificatie was gewenst en op 30-6-2007 is het zover bij Erik naast de 
          Silver Seal en de Kingsbury. Nogmaals geproefd op 11-12-2007 naast de 
          Samaroli Ardbeg 1974-1983. Neus: WOW!! Dit combineert het beste van de 
          voorafgaande Silver Seal en Kingsbury. Complex, intens, jodium, turf, 
          kazig (brie), licht zurig fruit naast zoete houtextracten, natte 
          tuinaarde. Veelbelovend en de smaak stelt gelukkig niet teleur. Een 
          prachtige compositie; zeer intens en compleet: turf, licht medicinaal 
          (fenol), drop, zoete malt, perfect hout (duidelijk rijper dan de 
          Samaroli 1974-1983 in zowel neus als smaak), opvallend fruitig. In de 
          eindeloos lange afdronk en perfecte licht droge afdronk begint 
          jeneverbes naar voren te komen. De overtuigende winnaar van de 
          tripeltest op 30/6 en de dubbeltest op 11/12.  | 
            | 
         
        
          | 
          Lagavulin 12Y, 43%, OB White Horse distillers 
          (75 cl Italian bottling circa 1979) | 
          
          95 | 
          
          9e bij Michel met het genietschap op 31 oktober 
          2009. Neus: superelegant, rokerig, turf, houtskool ("kolengestookt"). 
          Smaak: superzacht, filmend, zeer complex. Wat een verrassing na de 
          geweldige Brora 1972; hoe elegant kan een whisky worden. Subtiel turf, 
          rook, heerlijk zoet en fruitig. Waanzinnig lange en perfecte afdronk. 
          Het enige punt dat droevig maakt is dat dit vroeger standaard 
          kwaliteit na slechts 12 jaar rijping. | 
            | 
         
        
          | 
          Laphroaig 17Y, 55.2%, straight from the wood, 
          Special Islay whisky festival botteling 2004, 250 bottles. | 
          
          95 | 
          
          Op 29 mei 2004 bij Laphroaig geproefd na de 
          Masterclass. Een sublieme festivalbotteling die vanwege de extreem 
          hoge prijs van 150 pond toch niet is gekocht. Neus is complex en 
          subtiel, zoet, fruitig (ananas, citrus), zee en mooi plantaardig. 
          Smaak is enorm krachtig! WOW!! De kopstoot van de 10Y CS met de 
          subtiliteit van de 15Y. Pure houtnectar, kruidnagel, malt, jodium, 
          turf. Ook de afdronk is subliem gebalanceerd. De houtsmaak is geen 
          moment over de top en jodium, vanille en kruiden (peper, nootmuskaat) 
          komen sterk naar voren. Op 29 mei 2005 heeft Michel dit kleinood bij 
          zich op de verticale Laphroaig proeverij van Erik en gelukkig blijft 
          de score staan! Nu iets fruitiger dan in herinnering en opvallend 
          kruidig in de afdronk. Heeft de frisheid van de voorgaande 17Y 
          Whiskyshop botteling met meer complexiteit. | 
            | 
         
        
          | 
          Springbank 34Y, 60.7%, Jan.66 - June 90, cask 
          441. Local Barley reeks. | 
          
          95 | 
          
          Onverwachte traktatie bij Michiel op 12-5-2004. 
          Geweldige neus: zwaar sherry, zoet, belegen. Smaak is zacht en 
          perfect. Prachtige balans, stroperig met ietsje kokos en zeer complex. 
          Prachtige filmende afdronk. Zeer indrukwekkende Springbank na een toch 
          al fantastische reeks andere wissen en toen moesten de Limited 
          Editions nog komen..... | 
            | 
         
        
          | 
          Springbank 35Y Limited Edition, 46% | 
          
          95 | 
          
          Geproefd bij Michiel op 12-5-2004 ter 
          vergelijking met de 25Y. Neus is zoet, belegen, rokerig en veel hout 
          (geen kokos). Smaak is totaal anders dan de 25Y, maar ook stil 
          genieten: prachtige balans, stroperige nectar, heel licht zilt. 
          Prachtige filmende afdronk.  | 
            | 
         
        
          | 
          Talisker, 20Y, 1981-2002, 62%, Sherry butt. 
          Super Premium Malt | 
          
          95 | 
          
          9e op whiskyfestival 23 november 2002. Eindelijk 
          een topper op het festival! Neus is genieten met zeer veel expressies. 
          Heftig sherry en wat minder uitbundig turf en zee dan verwacht. Smaak 
          is zeer complex en genieten: prachtige balans met zowel sherry, zee, 
          rook,turf, peper en ondertonen van rijp fruit. De afdronk is mooi 
          droog, zeer lang en perfect (blijft lekker; hout overheerst geen 
          moment). Met water erbij wat meer fruit, zeewier en leer. Blijft heel 
          robuust. Puur heeft denk ik mijn voorkeur. Potentiële aanschaf (93). 
          Gedaan januari 2003 en meteen geopend bij Andre op 4-1-2003. Op 28 
          maart 2003 duidelijke winnaar van HOD proeverij Oud & Hout 2.  Bij 
          bezoek aan Talisker werd duidelijk dat deze geweldige sherry editie 
          eenmalig is, omdat er vrijwel uitsluitend bourbonvaten worden gebruikt 
          bij Talisker.  | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1972, 28Y, 43%, Silver Seal (First 
          bottling of Silver Seal!!). Distilled October 1972 and bottled March 
          2001. | 
          
          94 | 
          
          Toegift van Erik na de Port Ellens op 31-3-2007. 
          Er is teveel voorafgegaan om dit goed te kunnen waarderen. Niet goed 
          te scoren, maar zeker boven alle geproefde Port Ellens (94). 
          Verificatie was gewenst en op 30-6-2007 is het zover bij Erik naast de 
          Kingsbury en de Provenance 1974. Neus: turf, licht zurig, 
          feta/geitenkaas, kruidig, floraal. Ne enige tijd staan en opwarmen in 
          de hand komen de florale en zoete (vanille, perzik) geuren mooi naar 
          voren naast de rokerige turf. Smaak is clean, bijzonder romig, 
          opvallend veel malt en fruitiger dan de neus deed vermoeden. De turf 
          (meer aarde dan medicinaal) is behoorlijk ingetogen in vergelijking 
          met de Kingsbury. Heerlijke lange afdronk met veel hout, maar niet 
          overheersend.   | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1976-2001, 55.5%, Sherry Cask, Douglas of 
          Drumlanrig  | 
          
          94 | 
          
          Spectaculaire toegift als 11e bij Michiel  op 
          7-2-2003. Helaas te weinig tijd om er volledig van te kunnen genieten. 
          Neus lijkt in herinnering veel op de Islay festival 2002 botteling. De 
          smaakexplosie is in herinnering wat minder intens, maar het blijft een 
          fascinerende strijd tussen sherry & Islay. De afdronk is glad en zeer 
          lang (van de taxi tot Duivendrecht) | 
            | 
         
        
          | 
          Balvenie Vintage Reserve 1973, 49.7%, 30Y, 
          distilled 21-5-1973 and bottled 28-4-2004 | 
          
          94 | 
          
          18e op festivalzondag 2004! De superfruitige en 
          elegante neus lijkt alweer een topper aan te kondigen. Malt, honing, 
          perzik, citrus. Ook de smaak is een prachtige houtnectar, stroop en 
          fruit potpourri (citrus). Ook de fluweelzachte afdronk heeft een 
          perfecte balans tussen hout,  en zoet en gaat nog zeer lang duur. Een 
          sublieme balans. Beste Speyside in de lijst! | 
            | 
         
        
          | 
          Bowmore 35Y, 44%, 1966-2001, Douglas Laing Old 
          Malt Cask | 
          
          94 | 
          
          Grandioze finale als 10e bij Michiel  op 
          7-2-2003. Volkomen onherkenbaar als Bowmore of Islay whisky! Neus: 
          bosbessen, plantaardig en zoet. Smaak is superzacht, filmend (oily), 
          cassis, dennen, zeer weinig turf te proeven. Voor zo'n oude whisky nog 
          opmerkelijk fris van smaak. Hout prettig aanwezig; overheerst totaal 
          niet. De afdronk is zeer lang, zoet en filmend. Jammer genoeg is deze 
          fles niet meer te vinden. | 
            | 
         
        
          | 
          Brora 1972-2003, 31Y, 49.3%, Douglas Laing "Old 
          & Rare" reeks, 221 bottles. | 
          
          94 | 
          
          Geproefd bij Michel op 14 juli 2005 en als 8e op 
          31 oktober 2009. Neus is veelbelovend: rijk en intens, superkruidig, 
          kruidnagel, sherrywood, wat minder turf dan gebruikelijk bij Brora 
          maar wel duidelijk aanwezig, droog a la mooie Lagavulin sherrywood. 
          Smaak is geweldig en heeft een prachtige balans ("Ardbeg, eat your 
          heart out"). Het hout overheerst geen moment en er is voldoende 
          gelegenheid voor kruidnagel, turf, vanille, hout, malt en groene tonen 
          (speciebonen) om de strijd met elkaar aan te gaan. De afdronk is 
          eindeloos lang, rokerig, intens en geen moment te droog of te bitter. 
          Heerlijk gronderige nasmaak. Perfecte balans; kortom een klassieker. | 
            | 
         
        
          | 
          Bruichladdich 1970, 32Y, 44.2% | 
          
          94 | 
          
          9e op whiskyfestival 22 nov 2002. Neus: heerlijk 
          zoet en veelbelovend; rijp fruit, licht rokerig, tabak. Overdonderende 
          smaak met heel veel fruit, vanille. Zeer vol en wat olieachtig. 
          Spoortjes rook en zilt proberen zich door het fruit te worstelen. Voor 
          zo'n oude whisky nog bijzonder fris; het hout overheerst niet.  De 
          afdronk is zeer lang, zacht, fruitig en erg zoet. Uitstekende whisky 
          (mag ook wel voor 180 euro)(89). Verrassende winnaar bij de Jim McEwan 
          Masterclass op 25 mei 2003 in het warehouse van de Bruichladdich 
          distilleerderij. Neus: perzik, zeer zacht en uitnodigend. Smaak: 
          extreem zoet, zacht fruit, heerlijk filmend, totaal geen turf/rook. 
          Subliem! Oily, rook en zilt van de eerste proefnotities vallen nu niet 
          op. Afdronk als eerste keer. Overall: een feest! (92). Ontroerend 
          moment als de enige nog levende stillman uit die periode wordt 
          voorgesteld. Op genietschapsbijeenkomst 13-12-2003 verder 
          gepromoveerd. Na de zware aanslag op de fles van Andre zelf ook een 
          exemplaar gekocht. Een van de kroonjuwelen van Bruichladdich. De 1970 
          handhaaft zijn positie in een dubbeltest met de 1973 op 29-9-2004 met 
          Huub. | 
            | 
         
        
          | 
          Glenfarclas 105, 40Y, 60% | 
          
          94 | 
          
          Pot Still Festival 4 oktober 2008 (12e). 
          Schitterend sherryvat. Geen kans gezien notities te maken maar 
          absolute topklasse. Verificatie noodzakelijk! | 
            | 
         
        
          | 
          Glenfarclas 1966, 42Y, 44%, distilled 25-05-1966 
          and bottled 30-06-2008, cask #3349, 176 bottles. Specially selected by 
          Han & Maurice van Wees in Scotland on 13 February 2008. | 
          
          94 | 
          
          4e op Pot Still Festival 4 oktober 2008 (90) en 
          herzien als 3e bij Ronald op 12-6-2009. Neust meteen als een topper: 
          kolengestookt, as, licht turf, belegen malt, kaneel, marmelade, 
          perzik, lavendel en Provencaalse kruiden. Superelegant en complex. De 
          smaak is zacht maar wel intens, gelaagd en complex. Een klassieke old 
          style Speyside; verwarmend, kruidig, zeer vol van smaak, as, boordevol 
          clean sherryhout, rood fruit, zoet en een licht bittertje. Perfecte 
          filmende en sappige houtafdronk. Winnaar van de avond.  | 
            | 
         
        
          | 
          Glenugie 1666, 20Y, bottled 1986 at natural 
          strength 55 % (Bottled by R.W. Duthie & Co, Aberdeen. Imported by S. 
          Samaroli Brescia), Bottle 291 from 480. | 
          
          94 | 
          
          Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. 4 
          Glenugie's achter elkaar met dank aan Michel. Nr.4. Neus: whoa; 
          geweldig!!! Heeft ook die kelder en aardegeur van nr. 1 en 3, maar 
          veel complexer, groenten, floraal, zeer fruitig. Ook de smaak is 
          super! Complex en subtiel, tropisch fruit, perzik, vlezig. Bij wat 
          langer staan steeds fruitiger in de neus. De smaak kent een enorme 
          ontwikkeling en heeft eigenlijk alles van de voorgaande 3 bottelingen, 
          maar nu geperfectioneerd. Ook in de afdronk gaat alles goed; mooie 
          houtsmaak. Perfecte balans!  | 
            | 
         
        
          | 
          The Cask of Hakushu 1982 - 2003, 61%, European 
          Oak Sherry Butt type. Cask UQ02935, bottle 164/384. Distilled May 
          1982, bottled May 2003 by Suntory Ltd. | 
          
          94 | 
          
          15e op WFNN 2006. Prachtige rode kleur. Neus: 
          WOW!!! Dit kondigt een fantastisch sherryvat aan. Heerlijke zoete 
          kersengeur, vleugje zwavel, lederwas. Smaak is zeer intens, clean 
          sherryhout, kruidnagel, kaneel, appelstroop, honing. Het Japanse 
          antwoord op Longmorn-Glenlivet 1971... Ook in de afdronk blijft alles 
          goed gaan: niet te droog, mooi zoet en het hout overheerst geen 
          moment.  | 
            | 
         
        
          | 
          Longmorn 1969, 61.5%, Gordon&McPhail, no age, 
          bottled before 1991. | 
          
          94 | 
          
          Super Wigman Tastung 2004. De winnaar van de 
          avond. Smaakervaring doet zeer sterk aan de Scott's Selection denken. 
          Heftig sherry, veel kersen, kruidig, enorm complex. In herinnering net 
          iets minder clean, maar naast elkaar zouden ze wel eens gelijk kunnen 
          scoren. | 
            | 
         
        
          | 
          Longmorn 1972, 57.3%, Festival bottling 2005 1. 
          Müncher Whisky Festival. | 
          
          94 | 
          
          Geproefd bij Scott Donkers op 16-2-2008 (9). 
          Neus: WOW! Tropisch fruit, paddestoelen, aarde, vleugje turf, kaas. 
          Smaak: zacht, complex en superelegant. Begint vlezig met champignons, 
          aardse smaken en sappig hout maar verandert na enige tijd in een 
          heerlijk fruitige whisky. De smaak lijkt wel voortdurend te 
          veranderen. Heerlijke kruidige en licht droge afdronk. Wat een 
          perfectie! Topper van de dag. | 
            | 
         
        
          | 
          Longmorn 20Y, 56.8%, distilled on 15-12-1964 and 
          bottled november 1985, Intertrade. | 
          
          94 | 
          
          Genietschap Longmorn tasting 3 januari 2009. 
          Neus: enorm rijk en complex! Zoete geur met rood fruit, eiken 
          linnenkast met lavendel en provencaalse kruiden. Smaak: houtnectar, 
          belegen malt (kolengestookt), OBE. Perfecte balans die doorgaat in de 
          eindeloze filmende afdronk met gedroogd fruit en sappig hout. De 
          elegantie ten top!! | 
            | 
         
        
          | 
          Longmorn-Glenlivet 1971, bottled 1999, 57.8%, 
          Scott's selection Sherrywood | 
          
          94 | 
          
          Bij bezoek aan Michiel op 12-5-2004 de tweede 
          variant  van de legendarische Scott's botteling geproefd na een reeks 
          sublieme Springbanks. De neus is weer een geweldig feest met veel hout 
          en kersen. Ook de smaak en afdronk hebben alles van de 58.6% editie. 
          Lijkt iets vetter en minder clean van smaak. Weet niet zeker of het nu 
          echt een punt scheelt met de 58.6%, maar bij deze tasting komt hij 
          niet boven de Springbanks uit (95). Jackson durft slechts 62 punten te 
          geven aan deze fenomenale wis. April 2005, September 2006, Maart 2007 
          en in 2008 geproefd bij Jos. Op 4 September 2006 geproefd naast de 
          Scott's 1970 en de Macallan 14Y. De geur en smaak is nog steeds 
          fantastisch (beetje water erbij heeft nu ook duidelijk mijn voorkeur). 
          Naast de 1970 is deze superzoete neus heerlijk fruitig (rijpe kersen), 
          kruidig en kaneelachtig. De smaak is enorm intens en veel zoeter en 
          zachter dan de 1970. Clean, zoet, verwarmend. Ook de lange en de 
          intens zoete afdronk is vrijwel foutloos. Ook naast de Yamazaki 1984 
          maart 2007 blijft deze klassieker overeind. Op de Longmorn tasting 
          genietschap 3 januari 2009 head to head met mijn 58.6%. In 
          vergelijking is deze 57.8% iets minder in balans met iets teveel hout 
          en een drogere afdronk. Minder limonadekarakter en wat meer 
          complexiteit. Beiden uiteraard geweldige whiskies! | 
            | 
         
        
          | 
          Longmorn-Glenlivet 1971, bottled 2004, 53.5%, 
          Scott's selection Sherrywood (75 cl bottle) | 
          
          94 | 
          
          Longmorn tasting genietschap 3 januari 2009 en 
          sample van Alexander 14 april 2009. Veel lichter van kleur dan de 
          klassieke 1971-1999 bottelingen. Neus is meteen weelderig en ligt in 
          het verlengde van de G&M 1963. Eikenhout, rook, belegen malt, 
          groenten. Ook de smaak is fantastisch met veel diepgang en lagen en is 
          prima te drinken op deze sterkte; geen moment behoefte aan water. 
          Zoet, filmend, krachtige houtsmaak perfect in balans met zoete smaken 
          en een licht bittertje, rode grapefruit, licht turf, haagse hopjes. 
          Prikkelend mondgevoel en een heerlijk sappige houtafdronk. Hier doen 
          we het allemaal voor.... | 
            | 
         
        
          | 
          Springbank 21 Y, 46% "perkament verpakking" | 
          
          94 | 
          
          Maart 2003 2e fles Springbank 21Y gekocht (35 cl 
          in perkamentachtige verpakking). Na dubbeltesten met de Bond No. 3 uit 
          Campbeltown en een sample 21Y "streepjesverpakking is deze net weer 
          wat lekkerder (iets hoger gehalte oudere whisky of meer sherryvat 
          gerijpt). Smaaknotities verder als Springbank 21Y 
          "streepjesverpakking". Punten bevestigt met Andre's flesje op 
          28-11-2009 in H2H met 36Y Whisky Fair botteling. | 
            | 
         
        
          | 
          Springbank 25Y, 46% | 
          
          94 | 
          
          Miniatuurtje uit 2001. Stroperige nectar, 
          verwarmend, godendrank. Lijkt op cask strength in smaak. Houtsensatie 
          blijft doorgaan; zoete lange afdronk. Geen typische Springbank door 
          geen kokos, geen zout en weinig gevarieerd t.o.v. 30Y & 21Y. Blind 
          geproefd op 5-10-2001 leek dit typisch de oudste (93). Herkansing als 
          13e op WFNN 2006: misschien een andere botteling want dit heeft enorm 
          kokos in de neus en prachtig sherryhout en lederwas. Ook de smaak is 
          complex en rijk. Geen zilt meer over, maar wel heerlijk zoet, kokos, 
          bruine suiker. Mooi vettig van smaak. Mooie droge afdronk. Smaken 
          blijven maar doorgaan. Fantastische complexe whisky. | 
            | 
         
        
          | 
          Springbank 30Y, 46% (dumpy bottle) | 
          
          94 | 
          
          Miniatuurtje met Huub blind geproefd naast de 
          25Y en 21Y en dit leek de jongste! (94). Herkansing als toegift op 
          genietschapsbijeenkomst 19-5-2007 (met dank aan Michel) bevalt nog 
          even goed. De neus is verrassend fris voor zo'n oude whisky: kokos, 
          anijs, sherryhout. Fantastisch complex en rijk! Ook de smaak is super: 
          veel kokos, amandel, vanille, boter, prachtig sherrywood, een vleugje 
          rook. Ellenlange perfecte en milde afdronk. Voor dit soort whiskies 
          hebben we deze hobby!! | 
            | 
         
        
          | 
          Strathisla 25Y, 40%, Gordon & MacPhail (Pinerolo 
			import, bottled in 80's; 75cl bottle; SC999) | 
          
          94 | 
          
          Genietschap in Zwitserland 25-9-2010 (7e). Neus: 
			na de 21Y is deze neus ook uitstkend, met iets meer hout en ook wat 
			vlezig. Iets minder dan de 21Y in de neus, maar zeer vergelijkbaar 
			en dus ook veelbelovend. Smaak: wow! Superzacht, zeer complex en nog 
			cleaner en fruitiger dan de 21Y. Kersen en ander rood fruit, 
			kruidig, bittere chocolade. Fenomenaal qua smaak en een perfecte 
			afdronk met heerlijk vlezige nasmaak. De score wordt verhoogd van 93 
			naar 94 in de exorbitante H2H van een 21 naast een 25 uit dezelfde 
			reeks. Met dank aan whiskyantique! Punten bevestigd in dezelfde H2H 
			in aftertasting genietschap januari 2011. | 
          
			nieuw | 
         
        
          | 
          Talisker 30Y, 50.7%, Bottled in 2007 from 
          American Oak and European Oak refill casks, 2958 bottles. Super 
          Premium Malt, | 
          
          94 | 
          
          9e op Vaktasting Leiden 11 november 2007. Neus: 
          WOW! Wat een elegantie... In eerste instantie fris fruitig met mooie 
          belegen malt, langzaam komen echter de typische Talisker geuren naar 
          voren (kruiden, peperig, zeebriesje, rokerig). Smaak: veel subtieler 
          dan de 25Y, maar zeker geen watje. Heerlijk fruitig, winey, honing, 
          licht turf, subtiel zoet en perfecte balans met het duidelijk 
          aanwezige hout. Helemaal af en de perfectie zet door in de lange 
          peperige afdronk. Geen spoortje bitterheid. Net zo'n kraker als de 
          2006 botteling; vooral voor de mensen die niet erg op prijskaartjes 
          hoeven te letten. | 
            | 
         
        
          | 
          Talisker 30Y, Super Premium Malt, 51.9%, Bottled 
          in 2006 from American Oak and European Oak refill casks, 3000 bottles. | 
          
          94 | 
          
          12e op Diageo tasting Brummen 16-10-2006. Neus: 
          Subtiel en complex. Belooft een hoge score... Eikenhout, kruiden, 
          peperig, zeebriesje, prachtig fruitig. Smaak: zeer elegant, zacht en 
          belegen. Lijkt jonger dan de voorafgaande 25 jaar, heerlijk fruit 
          (druiven, citrus), vanille, perfect hout. Helemaal af en de perfectie 
          zet door in de afdronk. Een van de allerbeste Talisker bottelingen 
          ooit met helaas een heel stevig prijsje.  | 
            | 
         
        
          | 
          Adelphi 50Y, 1953-2003, 54.3%, "The Whisky that 
          Cannot be Named", cask 1668 | 
          
          93 | 
          
          7e in Adelphi masterclass MacLean 11-11-2007. 
          Neus: fantastisch! Heerlijk zoet, gedroogd fruit (tutti frutti), 
          vleugje zwavel, subtiel hout voor een 50 jaar oude whisky (potloden). 
          Ook de smaak is enorm rijk en complex. Uitstekend drinkbaar op 
          vatsterkte, mint, cacao, koffie, belegen malt. Complexiteit gaat door 
          in de lange afdronk met een pepermunt nasmaak. Heerlijk en heel duur. 
          Het is een Speyside distilleerderij met zeer weinig onafhankelijke 
          bottelingen die begint met een G. | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1974, 26Y, 50%, Kingsbury, Bourbon 
          Hogshead. Bottled 2000. Bottle 237/278. | 
          
          93 | 
          
          Grote finale part 2 op Supertasting Andre 
          29-10-2005. Neus: ingetogener dan de brute kracht van de voorafgaande 
          DL Old & Rare, maar ook dit mag er wezen!! Veel turf, zee (ozon), 
          jodium, caol ila planten, jeneverbes, malt, citrusfruit. Smaak is zeer 
          krachtig en subtiel tegelijk: vanille, citrusfruit, perzik, malt, 
          clean hout, jodium, turf, drop, kruidig. Afdronk is behoorlijk peperig 
          en aardeachtig (95). De tweede kans bij Erik op 31-3-2007 als toegift 
          na de Port Ellens is qua timing iets teveel van het goede; komt minder 
          indrukwekkend uit de verf (93). Verificatie bleef gewenst en op 
          30-6-2007 is het zover bij Erik naast de Silver Seal en de Provenance 
          1974. De neus heeft veel meer power dan de Silver Seal en staat 
          hierboven goed omschreven. In vergelijking met de zachte malty Silver 
          Seal kan ik nu echter niet de eerder omschreven subtiliteit 
          terugvinden. Dit is een monolithisch powerhouse met een overweldigend 
          intens palet a la de bekende OMC bottelingen. Anno 2007 ga ik nu toch 
          liever voor de meer subtielere Ardbegs en daalt deze topper naar 91 
          punten. Gemiddelde score genomen. | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1974-1996, 40%, G&M Connoisseur's Choice | 
          
          93 | 
          
          7e bij Gert op 21-2-2004 en de winnaar van de 
          dag. De meest fruitige Ardbeg die je ooit geroken en geproefd hebt! 
          Fruitige perzik, turf en zee strijden om hun plekje op de 
          smaakpapillen. Net zo'n aparte botteling als de Bruichladdich 1970. 
          Afdronk is ietsje stroef en droog, maar met heerlijk zoete nasmaak. 
          Met 40% een beetje dun. Had men dit op cask strength gebotteld was de 
          score waarschijnlijk nog hoger geweest.  | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1975, work in progress straight from a 
          fino sherry cask (ca. 48%) at Islay whisky festival 2002 | 
          
          93 | 
          
          Na de tour door de distilleerderij was dit de 
          grote finale. Volgens manager Stuart Thomson smaakt deze fino sherry 
          versie heel anders dan de door hem geselecteerde Oloroso botteling. 
          Neus is ook anders dan het vorige vat, maar weer veelbelovend. Smaak 
          is krachtig, glad, turf en jodium. Prikkelend op de tong en duidelijk 
          meer houtsmaak. Afdronk is een stuk droger, maar toch weer grote 
          klasse.  | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 29Y, 50%, March 1972 - August 2001. 
          Douglas Laing Old Malt Cask finished in Sherrywood minimum 6 months. | 
          
          93 | 
          
          Geproefd op Ardbegproeverij 19-8-2006 bij Erik. 
          Neus: kruidig, mooi zoet hout, licht rubber (postelastiek), zilt. 
          Subtiel en veelbelovend. Smaak is prachtig rond en zacht met een 
          enorme body en diepgang. De sherryfinish leukt het kale cleane 
          bourbonwood karakter wat op. De smaak heeft meer turf dan jodium; erg 
          prettig dat het even wat minder medicinaal is na de compromisloze 
          1975-2000 OMC. Honing, pruimen, laurier en het prachtige hout 
          overheerst geen moment. Afdronk is zeer lang en een boeiende strijd 
          tussen zoete smaken en turf. Fantastisch! | 
            | 
         
        
          | 
          Blair Athol 29Y, 54.4%, cask 36853D, 
          03.1977-02.2007, 295 bottles, Duncan Taylor | 
          
          93 | 
          
          Pot Still Festival 4 oktober 2008 (2e). Neus: 
          elegant, rijk, kruidig (nootmuskaat), mooi hout. Smaak is complex, 
          oily, kruidig en zeer zacht. Lange licht droge houtafdronk. Zeer 
          bijzonder en een topscore voor Blair Athol. Fles gekocht en 
          verificatie volgt. | 
            | 
         
        
          | 
          Bowmore 18Y, Distilled 1971, 57.3%, G&M for 
          Sestante Import | 
          
          93 | 
          
          Sample van Michel op 28-12-2007 in een 
          dubbeltest met mijn Lagavulin 21Y. In 2008 nogmaals geproefd. Neus: 
          Wow!! Islay op zijn best en enorm rijk: tropisch fruit verborgen onder 
          licht turf en sappig sherryhout, wijnazijn, drop, anijs, plantaardig, 
          as, kolen/houtskool, provencaalse kruiden, . Smaak is zacht maar wel 
          intens: subtiel turf naast zoete malt, waxy, kruidig, anijs, complex. 
          De zoete afdronk is lang en fantastisch lekker. Eindigt licht droog 
          met een bittertje. Een geweldig relikwie uit het verleden. | 
            | 
         
        
          | 
          Brora 1970-2003, 32Y, 58.6%, Douglas Laing "Old 
          & Rare" reeks | 
          
          93 | 
          
          Sample van Michel. Neus is veelbelovend: mooie 
          planten, zeewier, jodium, turf, as, malt, drop/laurier en kaas. Smaak 
          is zeer krachtig (Islay!!) maar prachtig in balans. Het hout 
          overheerst geen moment de andere smaken. Peper, kruidnagel, turf, 
          zeewier, vanille en malt voeren een ware veldslag op het palet. De 
          afdronk is prettig droog en vol herinnering aan de sensationele smaak 
          en iets van zuurkool a la Ardbeg 1976 festival botteling. Met water 
          erbij tot circa 40% troebeling en behoorlijk ander karakter: de neus 
          wordt wat minder spannend (!!), maar er komen meer fruitgeuren naar 
          voren (perzik/limoen). Het medicinale karakter in de smaak wordt ook 
          minder maar de turf blijft overeind. Ik heb hem liever onverdund.  | 
            | 
         
        
          | 
          Brora 30Y, 56.3%, Super Premium Malt, 4th 
          release 2005, 3000 bottles. American oak and European oak refill 
          casks. | 
          
          93 | 
          
          5e & 9e op Diageo Rare Malt/Premium Malt 
          presentatie Brummen 26-9-2005. Neus is zeer krachtig en maritiem: zee, 
          jodium, turf, rook, leer. Ook de smaak is zeer krachtig: hout, kruiden 
          (nootmuskaat, peper), turf, rook, zilt, licht medicinaal (minder dan 
          je zou verwachten op basis van de neus). Puur genieten. Afdronk is 
          zilt, rokerig, mooi droog en met veel hout. Water toevoegen heeft veel 
          effect: de leerachtige geur verdwijnt en de zeebries wordt sterker. 
          Citrusfruit komt sterk naar voren. De smaak blijft zinnenprikkelend en 
          kruidig en wordt steeds zilter. De afdronk is minder droog, nog steeds 
          zilt en iets zurig (zuurkool?). Tweede keer proeven na de Caol Ila 25Y 
          maakt deze fantastische Brora nog meer indruk. De smaak heeft een 
          enorme power in vergelijking met de toch ook niet geringe Caol Ila. 
          Derde keer proeven in Brummen omdat de 2007 release van de 30Y nog 
          niet binnen is. | 
            | 
         
        
          | 
          Bruichladdich 22Y, distilled 1965, 48.8%, 
          Riserva Veronelli, 2400 bottles | 
          
          93 | 
          
          Genietschapsproeverij 27-6-2009. Neus: as, 
          kokos, ananas, tropisch fruit, gedroogd fruit, planten, geparfumeeerd. 
          Een werkelijk geweldige en superfruitige neus. Duidelijk een oude 
          botteling. De smaak is ook zeer intens en aards; kiezel, licht turf, 
          aarde, romig, anannas. Zeer complex en veel ontwikkeling. Iedere slok 
          is anders en naarmate deze geweldenaar meer tijd krijgt passeert hij 
          wellicht de klassieke Bruichladdich 1970. De afdronk is even complex 
          en perfect, maar blijft intens fruitig.  | 
            | 
         
        
          | 
          Caol Ila 1974, 17Y, 61.1%, Distilled 3-5-1974 
          and bottled 11-1991 from cask numbers 5-9, 3000 bottles, Signatory 
          Vintage Dumpy Bottle. | 
          
          93 | 
          
          Genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. Neus is 
          veelbelovend: mooi turf, planten, zilt, citrusfruit, graan, eikenhout, 
          houtskool. De smaak is buitengewoon krachtig en intens, maar 
          desondanks goed te drinken op cask strength! Clean hout mooi in balans 
          met zoete malt, zilte zee, rokende turf. Absolute topklasse. In de 
          heerlijk sappige afdronk blijft ook alles goed gaan. Een van de 
          allerbeste Caol Ila expressies. | 
            | 
         
        
          | 
          Caol Ila 1977-2002, 25Y, 58.1%, Douglas Laing 
          Old & Rare Platinum Selection. | 
          
          93 | 
          
          Eindejaarsproeverij Almere 2004. Inzet van 
          Michel (7e). Neus: zee, aarde, planten, jodium, turf, malt. Niet 
          bepaald een karakteristieke neus voor Caol Ila; dit gaat meer naar een 
          Ardbeg toe!! Ook qua smaak een sensationeel krachtige binnenkomer: 
          zilt, teer, vanille, malt en mooi hout. Cleane krachtige whisky waar 
          ik geen moment de behoefte voel water aan toe te voegen (wat een 
          verschil met de voorgaande Arran Port Wood!!). Verwarmend teerbeest en 
          volkomen in balans. Beste Caol Ila tot nu toe. Eindeloze afdronk. | 
            | 
         
        
          | 
          Coal Ila 1969, 16Y, 40%,  G&M Connoisseurs 
          Choice,  Brown Label | 
          
          93 | 
          
          Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Voor 
          de tweede maal een unieke dram uit de oude Caol Ila distilleerderij. 
          Neus: WOW! Weer een topper met zeer weinig turf, rook, belegen malt, 
          gebraden vlees. Erg subtiel. Neust meer als goede Port Ellen en 
          Lagavulin dan Caol Ila. Smaak is iets dun, maar zeer zacht en ruim 
          genieten: groenten, sappig hout, zoete belegen malt, iets turf maar 
          totaal niet overheersend. Perfecte afdronk; blijft zacht. Geweldige 
          botteling.  | 
            | 
         
        
          | 
          Clynelish 32Y, 58.6%, Distilled Feb 1974 and 
          bottled April 2006. Bourbon hogshead, 266 bottles. Bottled by The 
          Whisky Fair | 
          
          93 | 
          
          Geproefd bij Michel 15-3-2007. Neus: complex, 
          floraal, plantaardig, fruitig (abrikoos). Smaak is vettig en oily, het 
          hout is heel aanwezig maar overheerst geen moment de prachtige malt en 
          vanille, noten. Afdronk is waxy en eindeloos lang. Met wat water wordt 
          de neus nog floraler en komt er meer citrusfruit naar voren. Blijft 
          complex en geniaal. Beste Clynelish tot nu toe. | 
            | 
         
        
          | 
          Dailuaine 1962-2000, 52.2%, James McArthur 
          Millenium Edition, sherry cask selection# 11278 | 
          
          93 | 
          
          9e op de Genietschapsproeverij van 28-11-2009. 
          Neus: "kolengestookt" werd de mantra. Een topneus; prachtige belegen 
          malt, mooi hout, fruitnectar. Smaak is al even geweldig, elegant en 
          subtiel. Heerlijk zacht in de mond, rood fruit, assig, licht 
          turf/aards. Lange filmende afdronk. | 
            | 
         
        
          | 
          Glenfarclas Family Cask 1974, 60.8%, OB, cask 
          #5786, bottled 28/02/2007, 555 bottles | 
          
          93 | 
          
          15e in Leiden 2009. Neus: dit neus meteen als 
          een sherryvat uit de topklasse. Intens, superfruitig, zoet, hout, 
          licht rokerig. Smaak:  fantastisch lekker sherryvat, vol van smaak en 
          zoet rood fruit, kersen, houtnectar zonder een spoortje zwavel, clean, 
          heerlijke zoete malt. Drinkt zonder probleem weg op 60.8% alcohol! 
          Ellenlange perfecte afdronk vol hout en zoete nasmaak. Uitstekende 
          balans. | 
            | 
         
        
          | 
          Glenfiddich Rare Collection, 40Y, 43.6%, 600 
          bottles. | 
          
          93 | 
          
          8e op festivalzaterdag 2004 en het hoogtepunt 
          van de dag! Na de geweldige 30Y is dit een zowaar nog lekkerder. Bij 
          verwarmen in de hand wordt de toch al veelbelovende neus van deze 
          superelegante whisky steeds beter: hout, fruitig (perzik), noten, 
          spoortje rook. De smaak is ook fantastisch: heerlijke fruitnectar a la 
          Bruichladdich 1970, perfecte houtsmaak, kruidig, licht turf, malty, 
          pannenkoek. Veel substantie en een prachtige balans. Ook de zeer lange 
          afdronk stelt niet teleur: het hout blijft volledig getemd door het 
          fruit. Zijdezacht en luxueus. De 3e Glenfiddich in de top! (wat 
          gebeurt me hier nu toch??) | 
            | 
         
        
          | 
          Glen Garioch 29Y, 1968, 57.7%. Hogshead #7, 
          18-5-1968. | 
          
          93 | 
          
          Geproefd bij Michel 30 maart 2006. Neus belooft 
          topklasse: heerlijk fris voor zo'n oude whisky, menthol, kersen, 
          druiven, aarde, sherry (??). Smaak heeft een enorme kracht a la 
          Longmorn-Glenlivet 1971 en veel waxy substantie. Kaneel, bruine 
          suiker, ontbijtkoek, kersen, prachtig hout. Ook de afdronk blijft goed 
          gaan; niet bitter of droog, maar heerlijk zoet en filmend. Een 
          uitzonderlijk goede Glen Garioch owner's botteling; het kan dus wel... | 
            | 
         
        
          | 
          Glen Grant 34Y, 54.7%, "dark sherry", cask # 
          1856, distilled 6.7.1973 and bottled 22.4.2008, 489 bottles, Single 
          Malt of Scotland | 
          
          93 | 
          
          14e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus: prachtig 
          sherryvat, belegen malt, rook. Smaak: mooi rokerig, fruitig, 
          sherryhout prominent aanwezig, maar perfect in balans met de zoete en 
          licht bittere smaken. Een lange zoete afdronk met perfect sappig hout. 
          Topklasse Glen Grant! | 
            | 
         
        
          | 
          Glen Grant 1960, bottled 2009, 40%, Gordon & 
			MacPhail Private Label | 
          
          93 | 
          
          3e bij Genietschap op 2 april 2011. Geweldige 
			sherrywood neus met lading rood fruit , belegen malt. Smaak is 
			bijzonder stevig in het hout, maar dit overheerst de lading kersen 
			en ander overheerlijk fruit net niet. De afdronk is zoet en vol 
			sappig hout.  | 
          
			nieuw | 
         
        
          | 
          Glen Ord 39Y, 41%, February 1963 - November 
          2004. Jack Wieber Old Train Line series. | 
          
          93 | 
          
          Gedronken 22 januari 2007 na begrafenis Huub. 
          Neus: bosbessen, perzik, belegen graan, eikenhout. Complexe mix van 
          geuren kondigt toppertje aan. Smaak is balans met een hoofdletter B. 
          Het intense hout overheerst geen moment de prachtige zoete 
          fruitsmaken. Zacht en in volledige harmonie. Ook de fenomenale afdronk 
          is filmend, zoet en vol fruit. Er komt langzaam een licht bittertje 
          van het oude hout naar voren. De afdronk is uitermate lang. Hoe 
          emotioneel kan een whisky worden beoordeeld? Een waardig afscheid van 
          een goede vriend. | 
            | 
         
        
          | 
          Glenugie 1967, 59.5%, bottled 1989, sherry cask, 
          Sestante | 
          
          93 | 
          
          Samples met Michel. Neus: complex, boterig, 
          organisch (Michel: "algen"), kruidig. Wordt alsmaar fruitiger in de 
          neus bij langer staan. Smaak: Whoa! Tropische fruitbom! Zeer intens en 
          een verbluffende drinkbaarheid op deze sterkte. Prachtig hout perfect 
          in balans met mango en ander fruit. Verslavende filmende en zoete 
          afdronk. | 
            | 
         
        
          | 
          Highland Park 25 Y, 50.7% (botteling 2004 in 
          vierkante doos) | 
          
          93 | 
          
          Geproefd bij Glenturret op 28 mei 2004. Neus: 
          as, turf, vanille, heide, hooi, en vanille. Smaak heeft veel malt, 
          vanille, beetje turf, marmelade en zee. De complexe smaak heeft veel 
          malt, honing, turf, vanille en marmelade, De afdronk is vol, zoet, 
          honing, as en iets droog. Na verloop van tijd steeds droger, maar 
          blijft plezierig. Deze nieuwe verpakking is duidelijk toegankelijker 
          dan de 53.5%. | 
            | 
         
        
          | 
          Lagavulin 16 Y, 43% (1998 botteling) | 
          
          93 | 
          
          Na de proefsamples bij Huub op 10-4-2006 een 
          aparte entry gemaakt voor de allereerste Lagavulin (White Horse) die 
          ik proefde en die lang op de eerste plaats in mijn klassement stond 
          voor ik de leeftijdgenoten van Ardbeg en Laphroaig geproefd had. Neus: 
          turf, teer, zee, carbolineum en eikenhout. Planken teren in een 
          vissershaven. Zeer vol en krachtig van smaak en ook in de afdronk een 
          droge teerachtige nasmaak. Je hebt hier niet altijd zin in omdat de 
          teersmaak soms wat tegen staat. Geen water bij doen. Een totaal andere 
          drank dan de recentere zoete en florale 2005 botteling. Sample bij 
          Michel op 15-3-2007 bevestigt de ruime 90+ score! | 
            | 
         
        
          | 
          Lagavulin 21Y, 56.5%, Distilled 1985. Super 
          Premium Release 2007, 6642 bottles from first fill Spanish Sherry 
          European Oak Casks | 
          
          93 | 
          
          3e op Diageo tasting Brummen 15 oktober 2007. 
          Neus: rokerig, turf, zoet, sherryhout, fruitig (marmelade). Smaak: 
          zacht, intens rokerig, bacon, turf, fruitig, zoet en vettig. Wat een 
          elegantie! Doet mij in gedachten terugreizen naar het verleden van de 
          allereerste edities van de Distillers edition, maar waarschijnlijk is 
          dit beter. Afdronk is zacht en droog en een tikje bitter. Een 
          verplichte aanschaf die gelukkig lukte. Fles geopend 28-12-2007 voor 
          een test naast de 1979 Distillers Edition. Zoals verwacht wordt de DE 
          weggeblazen door dit geweld. | 
            | 
         
        
          | 
          Laphroaig 17Y, 54.6%, Feb. 1987 - July 2004, 
          Whisky Shop, 247 bottles. | 
          
          93 | 
          
          Geproefd op 29 mei 2005 op de verticale 
          Laphroaig proeverij bij Erik als 7e. Neus: wat een complexe 
          subtiliteit!! Citrusfris, jodium, malty, vanille. Smaak: hout, turf, 
          zeewier, zilt, malt, mooi zoet. De smaak is minder perfect dan de 
          neus, maar biedt de frisheid van de Cadenhead botteling en de zoetheid 
          van de owners botteling in een perfecte balans. Afdronk is verrassend 
          kort, maar wel lekker. Met water iets fruitiger in de neus maar in de 
          smaak geen verbetering. | 
            | 
         
        
          | 
          Longmorn 1972, 58.3%, distilled 8-3-1972 and 
          bottled april 2003, 31Y, cask 1099, Cask strength Sherry Wood, Jack 
          Wiebers Premier Malts. | 
          
          93 | 
          
          Genietschap Longmorn tasting 3 januari 2009. 
          Neus: complex, belegen kaas, provencaalse kruiden,bacon, oud hout. 
          Smaak is weer fantastich en complex! Heerlijk kruidig, OBE, belegen 
          malt, houtnectar, rood fruit. Lange filmende afdronk. Alweer een 
          topklasse Longmorn om het jaar mee in te luiden. | 
            | 
         
        
          | 
          Macallan 30Y, 43% | 
          
          93 | 
          
          Geproefd bij Glenturret op 28 mei 2004; meteen 
          in een dubbeltest met de 25Y. Prachtige belegen neus, hout, sherry, 
          vanille en nog steeds verrassend fruitig na al die jaren. De smaak is 
          typisch Macallan, stroperig, fruitig (perzik), prikkelend, verwarmend 
          en zeer complex. Minder zacht dan de 25Y. Heerlijke zachte afdronk, 
          die totaal niet wordt overheerst door het hout. | 
            | 
         
        
          | 
          Macallan 30Y, 45.3%, sherry cask no. 2749, 
          Adelphi | 
          
          93 | 
          
          Toegift van Erik na de Port Ellens op 31-3-2007 
          en nogmaals kunnen scoren op de Macallan proeverij 22-5-2009 bij Andre 
          Bos. Fantastische neus vol sherrywood, heerlijk kruidig, zoet, rood 
          fruit, kaneel. Smaak kan moeiteloos over de voorafgaande Port Ellens 
          walsen; intens en krachtig, lading eikenhout, bitterheid van de jaren 
          compenseert de zoete smaken. Kruidig, fruitig en complex. Ook de 
          tweede keer proeven na een voorafgaande 18Y Gran Reserva en 25Y 
          Anniversary is dit wederom een top Macallan. Met een klein beetje 
          water superfruitig, cassis, kruidig, toffee, cacao. Filmende lange 
          afdronk vol hout (strafpuntje). Winnaar van de Macallanproeverij. | 
            | 
         
        
          | 
          Mortlach 32Y, 50.1%, OB, distilled 1971, bottled 
          2004, bottle nr. 00650  lim. edition | 
          
          93 | 
          
          5e op festivalzaterdag 2005. Neus: WOW!! Wat een 
          intensiteit...dit kondigt de eerste topper van het festival aan. 
          Intens, maar ook zacht, zoet, kruidig, brie, fruitig, belegen malt, 
          hout.  De smaak is elegant en zeer complex. Binnenkomst in de mond 
          zeer zacht en verwarmend. Een perfecte balans van smaken: malty, 
          fruitig, rokerig, noten, kruidig, ingetogen hout (na 32 jaar!!). 
          Afdronk is zacht, filmend en licht kruidig. Amandel, hazelnoot en 
          droog hout blijven achter als dominante smaken. Zeer indrukwekkende 
          complexe whisky. Een duidelijke concurrent voor "de grijze muis". 
          Punten en WOW sensatie exact bevestigd als 5e op festival Groningen 
          2007 en als 7e in de Mortlach tasting bij Jos op 28-6-2008.(alleen 
          smaaknotities hierboven iets uitgebreid; deze 32Y gaat H2H moeiteloos 
          over de 30Y OMC botteling heen). | 
            | 
         
        
          | 
          Old Pulteney 36Y, 50%, Dec. 1964 - Jan. 2001, 
          50%, Douglas Laing Old Malt Cask, 324 bottles | 
          
          93 | 
          
          Neus: WOW! Belegen malt, oud hout, floraal, 
          tropisch fruit, perzik, banaan. De veelbelovende neus gaat gelukkig 
          door in de superzachte smaak. Amandel, hazelnoot, vette witte 
          chocolade, jonge kaas, pure nectar van tropisch fruit, marmelade. Oude 
          Bowmore kwaliteit. Afdronk is ook foutloos en smaak naar meer; zeer 
          lang, zacht en filmed en zonder een spoortje bitterheid van het ruim 
          aanwezige hout. Niet meer kunnen proeven met het genietschap op 31 
          oktober 2009, maar wel genoten van het sample met dank aan Eric! | 
            | 
         
        
          | 
          St. Magdalene 1964-1982, 18Y, Gordon & MacPhail 
          Connoisseurs Choice, 40% op label/43% op tax sticker | 
          
          93 | 
          
          Op verjaardag Andre B. (13-1-2005) eindelijk de 
          grote gemiste Magdalene van zijn maart 2004 proeverij kunnen testen. 
          Een werkelijk fantastische neus: kersen, chocolade, sherry, zeer 
          elegant hout (vatkwaliteit Longmorn-Glenlivet/oude Macallan) en zeer 
          belegen malt. Op basis van de neus lijkt deze whisky veel ouder dan 
          18Y. Ook de smaak is overdonderend met veel prachtig sherryhout, 
          perzik, kersen, lychee, kokos, vanille en malt. Dit raad je nooit meer 
          als een Lowland whisky. Het lichte en subtiele Lowland karakter van 
          Magdalene is verdwenen en vervangen door een zwaar sherryhoutkarakter. 
          Een druppeltje water geeft weinig verandering. In de prachtige maar 
          iets te droge afdronk gaat na enige tijd het hout erg overheersen. 
          Naar mijn idee niet beter dan de 30Y uit 1966, maar wel totaal anders. 
          Het is maar net waar je zin in hebt. | 
            | 
         
        
          | 
          St. Magdalene 1966-1994, Gordon & MacPhail 
          Connoisseurs Choice, 40% | 
          
          93 | 
          
          Genietschapsbijeenkomst 9 september 2006 & 3 
          januari 2009. Neus: fantastisch! Enorm fruitig (perzik, mango,ananas) 
          en heerlijk zoet. Smaak is zeer zacht en heeft meer body dan de 
          voorafgaande 15Y. Meer groene tonen in deze expressie (tomaat, 
          groenten). Fantastisch subtiel en fruitig. Afdronk heeft een prettig 
          bittertje. Drinkt als limonade en is gevaarlijk lekker. Alweer een 
          fantastische botteling die ik ook zelf heb weten te bemachtigen. | 
            | 
         
        
          | 
          St. Magdalene 1966-1995, 29Y, Gordon & MacPhail 
          Connoisseurs Choice, 40% | 
          
          93 | 
          
          Knallende afsluiter van genietschapsbijeenkomst 
          17-6-2006, waar de Bo$$ voor een verticale Magdalene tasting zorgt. 
          Neus is zeer veelbelovend: zacht, subtiel, enorm perzik en ander zacht 
          tropisch fruit, prachtig hout, licht kruidig, maggi en zoete belegen 
          malt. Smaak: superzacht (alcohol is nauwelijks te proeven) en toch 
          veel body: fruitcocktail (perziksap, aardbei, ananas, banaan) en ander 
          tropisch fruit, malt, heerlijke zoete vanille en een prachtige 
          ingetogen houtsmaak voor zo'n oude whisky. Fantastische balans en 
          ondanks de hoge leeftijd nog steeds een uiterst toegankelijke en 
          subtiele whisky. Ook in de afdronk helemaal perfect bitterzoet. De 
          score inclusief alle superlatieven blijven gehandhaafd op de 
          bijeenkomst van 9-9-2006 en 3 januari 2009 waar hij head to head staat 
          met de 1966-1994. Op 14 maart 2009 komt hij niet goed uit de verf en 
          is de afdronk bitterder en tamelijk droog. | 
            | 
         
        
          | 
          St. Magdalene 1966-1996, Gordon & MacPhail 
          Connoisseurs Choice, 40% | 
          
          93 | 
          
          Op verjaardag Andre B. (14-1-2004) grote 
          verrassing. Neus is veelbelovend complex: prachtig hout, heerlijk zoet 
          fruitig (perzik), belegen malt. De neus ontwikkelt zich al in het 
          glas. Smaak: superzacht, perzik, vanille, malt, licht bittertje en een 
          prachtige houtsmaak. Je proeft bijna geen alcohol in deze honingzoete 
          genietwhisky. Een vleugje turf in de verte. Fantastische balans en 
          ondanks de hoge leeftijd nog steeds een subtiele whisky. Ook in de 
          afdronk blijft alles goed gaan: bitterheid neemt iets toe, fruit 
          schuift van perzik naar zoete grapefruit, hout blijft volledig onder 
          controle en prettige droge nasmaak. Een perfect gebalanceerde whisky 
          waar je van kan blijven drinken. Dit was de eerste Lowland in de top!! 
          Punten exact bevestigd op volgende verjaardag Andre op 13-1-2005. 
          Derde keer proeven bij Jos op 17-6-2006 1 puntje eraf door de iets 
          bittere afdronk in vergelijking met de fabelachtige 1966-1995 en op 
          9-9-2006 weer terug naar 93. De neus is wat complexer en intenser dan 
          de 1995, maar de smaak iets ruwer. Blijft allebei echter fantastisch 
          spul. | 
            | 
         
        
          | 
          Springbank 21 Y, 46% "streepjesverpakking" | 
          
          93 | 
          
          Prachtige belegen, zachte en complexe malt. 
          Genieten van start tot finish zonder zwak moment en volledig in 
          balans. Zeer ondergewaardeerd door Jackson. De karakteristieke zilte 
          zee & malt Campbeltown smaak combineert prachtige met het oude 
          sherryhout en dan ook nog die heerlijke kokossmaak! Bij Springbank 
          blindproeverij op 5/10/2001 gewonnen van de 30 & 25Y door mooiste 
          balans! Daarom toch 95 punten en fles gekocht (streepverpakking). Als 
          6e bij Andre (29-12-2001) een incident met de fles van Jos op slechts 
          88 punten. Verpest door Dallas Dhu Cask vooraf of een flesprobleem? Op 
          4-2-2002 dubbeltest met Jos van den Putten: geen flesprobleem. In 
          dubbeltest met de Springbank 12Y weer puntje eraf gehaald.  | 
            | 
         
        
          | 
          Strathisla Distilled 1948 & 1961 and bottled 
			1981. A special vatting to commemorate the marriage of H.R.H. The 
			Prince of Wales to Lady Diana Spencer, EX No.423211 6, 40% vol, 
			Gordon & MacPhail (Pinerolo import,75 cl bottle) | 
          
          93 | 
          
          4e op Strathisla proeverij bij Jos (25-6-2011). 
			Neus: na de indrukwekkende 21Y is deze neus ook fantastisch. 
			Elegant, oud sherryhout, antiekwas, oude boeken; geen off-note te 
			bekennen in de veelbelovende neus. Smaak: fluweelzacht, complex, 
			fruitig (kersen, banaan, marmelade), honingzoet, kokos als in 
			Springbank 21, vlezig, kruidig. Pure genietwhisky die naar meer 
			smaakt met een perfecte licht droge afdronk met kruidige nasmaak.
			 | 
          
			nieuw | 
         
        
          | 
          Tomatin 1976, 49.6%, distilled 22.11.1976 and 
          bottled 28.01.2006, cask 19085, bottle 270 of 336, Scotch Single Malt 
          Circle. | 
          
          93 | 
          
          10e bij Michel met het genietschap op 31 oktober 
          2009. Neus: prachtig sherryvat, belegen malt, mandarijn, licht 
          rokerig, superelegante oude Speyside. Smaak: heerlijk zoet, tropisch 
          fruitnectar, perzik, marsepein, mooi houtbittertje. Balans is 100% OK 
          en ook in de afdronk gaat alles perfect tussen biitertje, zoet en 
          sappig hout.  | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1966, 32Y, Cadenhead's Authentic dumpy 
          bottle, 42.9% (bottled 1999?) | 
          
          92 | 
          
          Sample Erik geproefd op 20-11-2009. Neus: 
          geparfumeerd, drop, salmiak, turf. Smaak: mooi turf, licht zurig maar 
          ook veel zoete smaken. Complex en drinkt als limonade. Heerlijk gewoon 
          met een perfecte sappige afdronk. | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1974, 59%, Bottled by R.W. Duthie & Co in 
          1983, 2400 bottles, bottle #242. Selected and imported by Samaroli. | 
          
          92 | 
          
          Geproefd bij Erik op 11-12-2007 naast de Ardbeg 
          Provenance 1974 for USA (het leven kan mooi zijn). Neus: Islay power! 
          Turf, maggi, rook, as, tabak, aards,  vuurkorf.  De neus wordt na 
          enige tijd staan steeds fruitiger. De smaak is ook buitengewoon 
          krachtig en toch doen we hier geen water bij. Een wilde jonge malt, 
          die al akelig perfect proeft: veel turf en aards, maar opvallend 
          weinig medicinaal karakter. Laurier, drop, nootmuskaat, marmelade, 
          vanille. Het hout is nog wat ongerijpt en veel minder geïntegreerd in 
          de whisky zoals bij de Provenance 1974. De rokerige afdronk is licht 
          droog met een vlezige nasmaak; BBQ. Identieke score bij proeven sample 
          op 4-1-2010. | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1976-2004, 51.4%, Cask 2398, Distilled 24 
          Nov. 1976 - Bottled 5 May 2004. Bottle 419/504.Special botteling for 
          Islay festival 2004 | 
          
          92 | 
          
          De niet gekochte festivalfles (niet gekocht 
          wegens de absurde 165 pond prijs) kunnen proeven als finale bij Jos op 
          16-5-2004. Neus: turf, zeewier, kruidnagel. Smaak onverdund is wat ruw 
          en gronderig met overdadig hout. Wel prachtig planten, turf, zeewier, 
          malt en fruit. Met water wordt de neus een stuk rijker en de smaak 
          iets pittiger. Turf, rook en kruidnagelen komen meer naar voren in de 
          smaak. Mooie lange afdronk maar tikje stroef.   | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 30Y, 48.9%, 1973 -2003, 197 bottles, 
          Douglas Laing Old & Rare serie | 
          
          92 | 
          
          Geproefd op Ardbegproeverij 19-8-2006 bij Erik. 
          Neus: familie van de Very Old Ardbeg maar veel meer kracht: 
          medicinaal, kruidig, menthol, jeneverbes, winey. Smaak is tamelijk 
          scherp en heel intens: hoestdrank, drop, laurier, malt. Wat water 
          geeft verzachting en wat meer fruit in neus en smaak (perzik, citrus). 
          Afdronk is droog met veel fenol. Fantastische Ardbeg met wat minder 
          diepgang dan de 1973 (#1143) van de distilleerderij. | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg Guaranteed 30 Years Old. "Very Old 
          Ardbeg", 40% (bottled circa 1997) | 
          
          92 | 
          
          Een krachtige neus voor een 40% whisky en 
          bijzonder elegant, rijk en complex! Neus: zoet en belegen malt naast 
          de nog steeds duidelijk aanwezige rook, turf en kruidnagel. Sherrywood 
          en citrusfruit. Een drupje water maakt wat meer citrusfruit (limoen) 
          los  Smaak is zacht, toegankelijk, complex, kruidig en vooral prachtig 
          in balans. Honing, vanille, malt en zacht fruit naast ingetogen 
          sherryhout en turf; als enig minpuntje een wat zepige bijsmaak. Ook de 
          lange afdronk is heerlijk filmend, rokerig elegant en licht droog. Het 
          duidelijk aanwezige hout overheerst totaal niet bij deze 30-jarige 
          geweldenaar. Een klassieke Ardbeg; alleen doodzonde dat hij tot 40% is 
          uitverdund. Gemiddelde score genomen: een hoogtepunt op Ardbeg 
          proeverij 1 december 2002 (94), maakt nog steeds veel indruk op Ardbeg 
          proeverij bij Erik op 19-8-2006, maar lijkt nu veel zoeter (90) en 
          definitieve score in proeverij bij Ronald 12-6-2009.   | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg Kildalton, 1980-2004, 57.6% | 
          
          92 | 
          
          Grote verrassing op verticale Ardbeg tasting op 
          22 januari 2005: een Ardbeg zonder turf!! Neus is alcoholisch, zoet en 
          zilt. Eerste associatie is met Springbank, maar die verdwijnt al snel 
          na toevoegen van een beetje water. Prachtige elegante zoete neus, 
          subtiel en met veel fruit (perzik, citrus), vanille, malt en thee. 
          Smaak is verwarmend, zacht, mild en complex. Met water duidelijk iets 
          zachter en aantrekkelijker. De subtiliteit van de neus zit ook in de 
          smaak: vanille, peper, thee, brood, perzik, zoethout, malt, kruidig en 
          stiekem toch een beetje turf. Naar mijn idee is dit toch niet geheel 
          zonder turf en rook, maar in vergelijking met het normale gehalte is 
          dit heel weinig. In de afdronk gaat ook alles goed: zoet, vettig, 
          droog en met perfecte balans. Heeft een beetje het limonadekarakter 
          van de vroeger geproefde cask samples. | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg Lord of the Isles, 46%, 25Y Non chill 
          filtered. | 
          
          92 | 
          
          12e op festival 2001 en de grote topper. Mocht 
          eigenlijk niet uitgeschonken en daardoor zeer klein slokje geproefd. 
          Is volgens standhouder een soort Ardbeg best of the 70's met mengsel 
          van 74/75/76 ca. 85% bourbonvaten en 15% sherryvaten. Subtiel als de 
          17Y, maar met meer karakter. Geen aardesmaak en een heerlijke lange 
          zoetige afdronk. Punten bevestigd op de Ardbeg proeverij op 1 december 
          2002. Neus: complex en zeewierachtig; zeer uitnodigend. Smaak: zacht, 
          subtiel. lieflijk, complexe lange reis van impressies maar je mist de 
          kick van Ardbeg. De afdronk is ook mooi, maar een beetje saai voor een 
          Ardbeg. Helemaal op het einde toch een beetje teer. Blijft zacht. | 
            | 
         
        
          | 
          Ardbeg 1975, 43%, Limited Edition bottled in 
			2000. | 
          
          92 | 
          
          2e met Genietschap 8-1-2011. Neus: organisch, 
			zoet, fruitig (citrus, perzik), turf ver weg op de achtergrond. 
			Smaak: wow! Subtiel, zoete belegen malt, fruitig (marmelade), licht 
			turf. Filmende zoete afdronk.  | 
          
			nieuw | 
         
        
          | 
          Benriach 28Y, 56%, Signatory cask strength 
          serie. Cask 7212. Distilled 22-12-1975. Bottled 06-10-2004. | 
          
          92 | 
          
          13e op Pot Still festival 2004 en de winnaar van 
          de dag. Neus: heftig sherry en rijk fruit- en bloemenpalet. 
          Longmorn-Glenlivet associatie! De smaak bevestigt de hoge verwachting 
          op basis van de neus: mooie houtsmaak, zeer fruitig (kersen, bessen, 
          blauwe druiven), ietsjes turf, clean. Het grote genieten gaat door in 
          de cleane afdronk met veel hout. Prachtige balans en het hout 
          overheerst geen moment.  | 
            | 
         
        
          | 
          Benriach 28Y, 56.8%, Signatory cask strength 
          serie. Sherry Hogshead. Cask 7216. Distilled 22-12-1975. Bottled 
          06-10-2004, 222 bottles. | 
          
          92 | 
          
          Benriach tasting genietschap 3 januari 2009. 
          Neus: Wow! Tropisch fruit, ananas, menthol, pepermunt, belegen malt, 
          De smaak sluit aan bij de neus en bevestigt de hoge verwachting: zeer 
          intens, mooie houtnectar, zeer fruitig (kersen, ananas). Doet wat aan 
          de beroemde Bowmore Peerless denken. Na enige tijd staan komt er een 
          vleugje rook in de neus en een bittertje in de smaak. Het genieten 
          gaat door in de lange, filmende, bitterzoete en cleane afdronk met 
          veel hout. Prachtige balans. Herkansing op 28-11-2009 is weer top. | 
            | 
         
        
          | 
          Bowmore 34Y, 43.3%, Peerless Collection, cask 
          1421, distilled 02.1968 and bottled 06.2002. | 
          
          92 | 
          
          Supertasting Andre 29-10-2005. Fantastische 
          extreem fruitige neus met veel bosbessen (cassis), lychee, citroen, 
          vanille, dennennaalden. Smaak is superfruitig, malty, mentholfris en 
          subtiel. De fruitsensatie blijft maar doorgaan en na een hele tijd 
          komt er voorzichtig wat turf naar voren. De afdronk is nog steeds 
          subtiel, zoet en fruitig maar heeft ook wat as.  | 
            | 
         
        
          | 
          Brora 1972-2002, 29Y, 51%, Oak cask, Douglas 
          Laing "Old & Rare" reeks | 
          
          92 | 
          
          Tiende Brora bij masterclass Andre op 8-11-2003. 
          Grootse finale! Neus: mooie planten, jodium, zeewier (medicinaal), 
          turf, drop (salmiak), anijs, malt  en toch iets van sherryachtige 
          zoetheid? Smaak is heftig Islay karakter, maar prachtig in balans. 
          Zware neusverkoudheid laat goed scoren en afdronkomschrijving niet 
          meer toe, maar in een vergelijkende test met een Very Old Ardbeg (!) & 
          Port Ellen Portwood blijft deze whisky behoorlijk overeind. Punten 
          bevestigd bij Andre op 11-7-2004. | 
            | 
         
        
          | 
          Bruichladdich 1969-1990, 20Y, 43%, Signatory 
          Vintage 1969 (dumpy bottle), Distilled 26-11-1969 and matured in oak 
          cask 4928-4932 for 20 years and bottled August 1990. | 
          
          92 | 
          
          Geproefd bij Michel op 30 maart 2006. Zeer 
          veelbelovende en superfruitige neus (kersen, bessen, perzik), prachtig 
          hout, vanille. Ne een tijdje opwarmen in de hand komt in de neus heel 
          voorzichtig wat zilt tevoorschijn. Smaak is complex en heerlijk 
          subtiel: apfelkorn, limoen, honing, eikenhout, belegen malt. Geen zee 
          meer te bekennen. Afdronk is heerlijk zoet en filmend en eindigt met 
          een licht bittertje.  | 
            | 
         
        
          | 
          Bruichladdich 1973, 30Y, 40.2% | 
          
          92 | 
          
          Het tweede kanon op de masterclass van Jim 
          McEwan op 30 mei 2004. Bestaat uit circa 65% bourbonvat en 35% 
          sherryvat gerijpte whisky. Neus is weer een ware fruitpotpourri. Ook 
          de smaak is zeer zacht en prachtig fruitig (abrikoos, perzik) met veel 
          vanille en hout. Fruitigheid blijft ook in de iets stroeve afdronk 
          maar doorgaan. Superelegante whisky die de voorgaande Strathisla net 
          iets overtreft. Puntje minder dan de 1970? De sherrysmaak is in dit 
          geval niet echt een verbetering. Dubbeltest tegen de 1970 op 29-9-2004 
          met Huub: zelfs 2 puntjes verschil. De 1970 heeft wat meer pit en 
          overall net iets perfecter. | 
            | 
         
        
          | 
          Bunnahabhain 1966, 35Y, 46.1%. Distilled on May 
          16th and matured in sherry cask 4379. Bottled on 19-3-2002 on cask 
          strength. Limited edition of 401 bottles. | 
          
          92 | 
          
          Geproefd in White Hart Hotel in Port Ellen voor 
          het bezoek aan de maltings. Heerlijk zoete neus met erg veel hout. In 
          de smaak valt het hout als eerste op, net niet te overheersend met een 
          prachtige honingzoete smaak. Lichte tabaksmaak. Prettig droge afdronk 
          waarbij opvalt dat het hout totaal niet overheerst. Met wat water 
          gebeurd er weinig met de neus, maar de smaak komt prachtig los: tabak 
          maakt plaats voor zoet fruit. Perfecte balans. Mag naast een Macallan 
          Gran Reserva staan! | 
            | 
         
        
          | 
          Caperdonich 1972. Bottled 2008, 57%, first fill 
          sherry butt #1975, Distilled 14/03/1972. Bottled 26/08/2008. Gordon & 
          MacPhail Reserve | 
          
          92 | 
          
          Pot Still Festival 4 oktober 2008 (5e). Neus: 
          prachtig sherried, rozijnen, boenwas. Smaak: hout, zacht, intens 
          sherrywood, zoet en complex. Het hout overheerst dit verder prachtige 
          sherryvat. Lange en droge afdronk. | 
            | 
         
        
          | 
          Caperdonich 35Y, 50.3%, Duncan Taylor For The 
          Nectar Belgium, cask# 7424, distilled 11.1972 and bottled 05.2008, 136 
          bottles | 
          
          92 | 
          
          10e op de Genietschapsproeverij van 28-11-2009. 
          Neus: zwaar sherried, enorm fruitig, perzik. Een briljant vat waar 
          helaas weinig notities van zijn gemaakt; iets met een vreugdedansje 
          ofzo...verificatie gewenst. | 
            | 
         
         
      
      
       
      
       
Auteursrecht: Nico
            Meijboom 
 
 
      terug
      naar proefnotities en punten  
 
webmaster __________ 
Whisky Monitor  __________ nmeijboom59@kpnmail.nl 
      webdesign 
      ekksites 
      internet producties
   
     |