Versie

april 2013

 

 

terug naar proefnotities

per land /streek


Proefnotities en punten whisky's uit Nieuw Zeeland
Bron en auteursrecht: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na

 juli 2011

Lammerlaw: zie Wilson Distillery
Lammerlaw: zie Wilson Distillery
Schnapp-Dragon: Waitui Single Malt Manuka Honey Golden Bay Whiskey, 4Y, 37%, OB  65 Kiwi Spirit Distillery staat genoemd op de fles, maar bij nazoeken op het internet kom je pas bij de echte naam:Schnapp Dragon Distillery. Geopend met het genietschap op 5-1-2013. Leuk discussiepunt in hoeverre de gangbare regels uit Schotland om distillaat Single Malt Whiskey te mogen noemen hier waren opgerekt; er is namelijk naast Waikoropupu bronwater, gemoute gerst en gist ook honing in verwerkt (Manuka bush honey om precies te zijn) en het alcoholpercentage is minder dan 40%. De neus is als een zoete likeur, citrusfruit, appel, honing en erg jonge malt die nog wat spirity is. Smaak is apart: de honing komt echt naar voren en walst over de gerst en vanille heen. Wat plakkerige zoete afdronk. Het lege glas ruikt na een tijdje staan ook echt naar honing. Leuk om hem geproefd te hebben naast de appeltaart. nieuw
Wilson: Milford 16Y (New Zealand whisky; work in progress), circa 51% 80 7e op Pot Still festival 2003. Neus: krachtig, zoet, bourbon, fruitig. Smaak onverdund is mooie zoete houtnectar. Met water verdwijnt nectarsmaak, maar er komt een mooie zoete (perzik) en zachte whisky tevoorschijn. Dit kan toch al tegen menige Speysider opboksen.
Wilson: Lammerlaw 10Y (New Zealand whisky), 43% 78 Heerlijk boterzachte fruitige whisky met rook en turf. In de afdronk meer turf. In Nieuw-Zeeland kunnen ze het ook! Iets te stroef in de afdronk. Onderwaardering door Jackson!
Wilson: Milford 10Y (New Zealand whisky), 43% 76 5e op Pot Still festival 2003. Neus: mooi hout, vanille, fruitig (peer, perzik) en vleugje pepermunt. Smaak: bourbonhout, vanille, mellow malty, peer, licht rokerig, hout, satijnglad. Bij de bereiding is geen turf gebruikt, dus de rooksmaak komt volledig uit de gebrande bourbonbarrels. Weinig complexiteit en tamelijk 1-dimensionaal, maar goed van smaak als een jonge Speyside. Afdronk wordt na geruime tijd erg droog (78). Wordt als mystery guest goed gewaardeerd door het genietschap op 12 juni 2004 (ook daar weer 78) en 27 juni 2009 (daar iets minder met 74 punten).  
Wilson: Milford 12Y (New Zealand whisky), 43% 75 6e op Pot Still festival 2003. Neus: lijkt erg op de 10Y. Smaak: minder bourbonsmaak en ook minder goede balans dan de 10Y. Nog steeds wel een prettige whisky waar ze zich down under niet voor hoeven te schamen.



terug naar proefnotities per land /streek

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties