Versie

april 2013

 

 

terug naar proefnotities

per land /streek


Proefnotities en punten   Grain whisky's
Bron en auteursrecht: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na juli 2011

Ben Nevis Single Grain Whisky 0 Nog niet geproefde rariteit  
Caledonian Single Grain Whisky,  0 Nog niet geproefde rariteit  
Cambus 1991, 18Y, 51.9%, Single Grain Whisky, Signatory Cask Strength, distilled 24/07/1991, bottled 10/09/2009, refill sherry butt #55883, 664 bottles 84 16e op Pot Still 2009. Neus: heerlijk zoet, banaan, malty. Smaak: neutraal, clean, vanille, lekker drinken. Afdronk: kort, zacht, filmend, sappig hout.  
Cameronbridge Single Grain Scotch Whisky, 25Y, 56.7%, 1979-2005, Duncan Taylor 66 7e bij Huub op 24 mei 2005Neus: hout, kruiden, mint, vreemde zoete geur met rijp fruit. Wat toegankelijker dan de Strathclyde & Port Dundas maar bepaald niet aantrekkelijker. Smaak vol hout en plakkerige zoetheid. Geen moment de overdonderende impact van de Port Dundas en de Strathclyde. Een slokje Strathclyde erachteraan maakt meteen het verschil duidelijk. De afdronk is ook zeer matig: hout en kruiden, maar vooral lijmig en droog. Niet alle oude single grain is dus per definitie lekker! Voor mij "niet voor je plezier" categorie.   
Cameronbridge Single Grain Scotch Whisky 55 Het vulmiddel van Johnny Walker. Geproefd 1999. Verificatie gewenst na opwaarderen diverse grains.  
Carsebridge (?): Alloa Single Grain Whisky, 40Y, 42.3%, cask strength, no chill filtration, Old train Line, 114 bottles. Distilled July 1964. Bottled August 2004. 83 1e op festivalzondag 2004. Curiositeit op de stand van Ronald Wuijster. Distilleerderij onduidelijk (er bestond geen Alloa distilleerderij in die tijd; wel van 1786-1851), maar waarschijnlijk afkomstig van de enorme grain distilleerderij van Carsebridge in Alloa (1799-1980). Neus is erg mild en zacht. Doet wat aan Amerikaanse Bourbon whisky denken, maar dit is veel fruitiger (perzik) en lichter. Smaak is zoals verwacht heel zoet (toffee, vanille), fruitig (perzik/abrikoos), drop, anijs. Weinig malt, wel iets kruidige roggeassociatie. Het hout komt langzaam naar voren en laat de smaak van zoet naar bitter verschuiven. In de afdronk blijft zoet en bitter in balans. Overige literatuurreferenties noemen Strathmore en Cambus als mogelijke distilleerderij.  
Carsebridge 25Y, 60.5%, Distilled 1979 and bottled 2005. Oak Cask, Duncan Taylor. 83 Miniatuurtje van whiskyfair 2006 zonder vatdata. Neus: zeer zoet, esters, aceton, floraal, eierkoek, vanille, banaan, graan. Smaak: de alcohol versterkt de intense bourbonachtige zoetheid, tropisch fruit, beetje weeïg oplosmiddelachtig bijsmaakje maar wel erg interessant. Pas in de afdronk krijgt het hout een kans en verandert de zoete smaak in een licht bittertje. Verdunnen met water haalt de bite weg uit de neus en smaak, maar wat mij betreft is het geen verbetering: het bourbonachtige karakter wordt sterker en de plakkerige velponsmaak waar veel grains last van hebben komt ook naar voren. Licht lijmige afdronk blijft erg lang en zoet.  
Compass Box Hedonism Vatted Grain Scotch Whisky, 43% 79 Testminiatuurtje. Neus: Bourbon is de eerste associatie, maar dit heeft veel minder hout. Vanille, honing, graan, eiken en zacht fruit komen als eerste naar voren. Het mondgevoel is in eerste instantie bijna mousserend, maar de smaak is zeer zacht, fris en wat vettig. De bourbonstijl blijft helaas op de voorgrond in de behoorlijk complexe smaak met chocolade, banaan, mint, vanille en malt. De afdronk is zoet, glad en neutraal en eindigt licht plakkerig. Met water verdwijnt het licht prikkelende/mousserende effect; niet meer doen dus. De Hedonism legt het in Dubbeltest duidelijk af tegen de Couvreur grain (76). Tweede test als blindganger bij Jos op 16-4-2005 bevalt beter (81). Finale score uit restant miniatuurtje februari 2006.  
Dumbarton 1961, 29Y, 46%, Distilled 19-01-1961 and bottled 02-1990, cask 10277-10280, 1300 bottles, Signatory dumpy 75 cl. 45 Genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. Extra inbreng van Michel in de proloog als afschrikwekkend zeepvoorbeeld en record slechte prijs/kwaliteit (voor hem 130 euro in de gootsteen). Neus valt mij nog mee en ik vind hem zeker minder vies dan aangekondigd: citrusfruit, granen, vanille en velpon komen boven de zeep uit. Smaak: zeep, graan (zelfs wat malty), gember. Door het enorm overheersende zeepkarakter is het moeilijk de rest van de smaken (met name het fruit) te onderscheiden. Water helpt niet. Zeep en hout blijven uiteindelijk over in de plakkerige afdronk. Zwaar onvoldoende natuurlijk, maar geen dieptepunt voor mij.  
Eddu, Whisky de Bretagne from partly malted buckwheat, 40% 65 Curiositeit bij Erik op 29-5-2005; whisky op basis van boekweit. Superfruitige neus (appel, calvados) en likeurachtige smaak. Weinig tijd om goed te proeven, maar duidelijk niet mijn stijl whisky.   
Girvan: Black Barrel Single Grain Scotch Whisky, 40% 67 Wiliam Grant's is een van de weinige bedrijven met een goed verkrijgbare single grain op de markt. Neus: licht en weinig indrukwekkend: graan, fruit (abrikoos, citrus), eiken en een beetje lijmig. Bijzonder zacht van smaak en in de verte wat bourbon trekjes. Er is verder weinig te beleven qua smaakontwikkeling.  Afdronk is zacht, neutraal en eindigt plakkerig en na enige tijd onplezierig. Een leuke whisky voor een starterproeverij om het verschil tussen grain, blended en malt whisky te illustreren en als je een eigen blended whisky wil maken.  
Greenore 15Y, 43%, OB, Single Grain Irish Whiskey (Limited edition) 76 4e in Leiden 2009. Neus: vanille, banaan, bourbonwood, graan. Smaak: alweer erg zacht en subtiel, toffee, romig.  
Invergordon Single Grain Scotch Whisky, 40Y, 48.1% (cask strength), 14.08.1964 - 29.06.2005, bourbon cask 57633, 105 bottles, Dewar Rattray 89 Supertasting Andre 29-10-2005. Mooie amber kleur en een veelbelovende neus: hout, kersen, malt, menthol en natuurlijk hout. De smaak is sensationeel: wat een stijl en perfectie!! Heerlijk zoet en fruitig en geen moment de zoete bourbonassociatie die je vaak bij grain whisky hebt. Vettig, melkchocolade, drop, . Afdronk blijft ook goed gaan; ondanks de 40Y overheerst het goud geen moment en de balans blijft perfect. Beste grain whisky tot nu toe en gelukkig nog 1 van die105 flesjes kunnen vinden  (92). Fles 2 jaar later geopend en toen iets minder enthousiast. Op genietschapsbijeenkomst 22 december 2007 gaat de Glenmorangie Burr Oak er duidelijk overheen, maar dit blijft een topbotteling.  
Invergordon 37Y, 44%, First Cask (WIN), cask 3641, 01/07/1972 - 03/07/2009 85 11e in Leiden 2009. Neus: mooi granig, heerlijk zoete bourbonachtige neus, eikenhout, vanille, anijs en fotolijm. Smaak: zacht, romig en zoet, pannenkoeken, iets plakkerig. Gladde zoete afdronk met een tikje teveel hout en lijm.  
Invergordon Single Grain Scotch Whisky, 36Y, 51.8% (cask strength), 12.1965 - 11.2002, cask 15539, 252 bottles, Peerless Collection Duncan Taylor 84 18e op Pot Still festival 2003. Schitterende finale: een geheel nieuwe drank (en een sensationele score voor een grain). Had veel eerder op de avond geproefd moeten worden, maar was geen onderdeel van officiële programma (slokje uit sample fles gebietst bij Kirsty McLeod van DTC; 86). Tweede keer proeven bij Jos op genietschapsbijeenkomst 17-6-2006 maakt beduidend minder indruk (82); mogelijk omdat er in de 3 jaar na het Pot Still heel veel oude grains zijn geproefd. Gemiddelde score genomen. Neus: extreem zoet, bourbonachtig, eiken, vanille, kokos, anijs en fotolijm. Smaak: zacht, erg zoet, harsig, pannenkoeken, creamy en plakkerig tegelijk en een prachtige belegen houtsmaak. Gladde zoete afdronk met een tikje teveel hout.  
Invergordon Single Grain Scotch Whisky, 39Y, 49.6% (cask strength), 12.1965 - 12.2004, cask 15504, 254 bottles, Duncan Taylor 84 Geproefd op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (10e). Na aanschaf van de miniatuurtjes Port Dundas, Cameronbridge & Strathclyde single grain kreeg ik vanonder de toonbank iets van Invergordon te proeven. Neus: heerlijk zoet en belegen; ladingen vanille en fruit naast een brintapap achtige geur. De smaak is weer bourbonzoet, vol en krachtig. De fruitigheid en het hout houden elkaar in balans. De smaak verdwijnt opmerkelijk snel voor zo'n oude whisky. In mijn herinnering maakte de Invergordon Peerless 1965 37Y meer indruk. Afdronk is glad en zoet. Als geheel een beetje 1-dimensionaal. Komt het doordat ik inmiddels al meer oude single grains heb geproefd?  
Invergordon 1965, 40Y, 50.1%, Single Grain Whisky, The Clan Denny Selection 80 9e op festivalzaterdag 2005. Een superoude Invergordon van een onbekende bottelaar. De neus is typisch voor een belegen grain: mooi hout, rozijnen, toffee, malty, maar heeft ook een beetje velpon. De smaak begint lekker prikkelend en bijna gazeuseachtig, maar naast de rijke hout, fruit en graansmaak komt ook een beetje lijmachtige smaak naar voren. Afdronk eindigt plakkerig. Dit kan niet tippen aan de recente Dewar Rattray botteling; het blijft opletten met single grains.  
Invergordon 10Y Single Grain whisky:  65 Veelbelovende zoete geur, maar de smaak valt erg tegen. Door de extreme zoetheid bourbon associaties. Lang geleden geproefd. Verificatie gewenst.  
Mekong Rice Whisky, 35%, Thailand, no further details on bottle. 40 Opening genietschapsbijeenkomst 17-6-2006 bij Jos. Neus: doet denken aan allerlei sterke drank behalve whisky; met name vieux, rum en sake associaties boven de eau-de-Cologne basis. Gaan we dit drinken? Ja natuurlijk. De smaak valt erg mee na de zorgwekkende neus: winey, bruine suiker, krenten, banaan en licht kruidig. Er valt zowaar wat te ontdekken voor 3 euro per fles. Ook de afdronk is niet onplezierig en eindigt wat droog. Dit distillaat is absoluut superieur aan de Cubaanse Old Havana die erna nog eens werd ingezet door Jos ter referentie.  
Lochside 40Y, Single Grain Whisky, 46.1%, Dec 1966-July 2007, bourbon cask # 0753, Jack Wieber's Old train Line 90 4e Lochside op genietschapsbijeenkomst 28-5-2011. Neus: uitstekend! Floraal, fruitig en stevig hout. Aardbei, venkel, vanille. Smaak: de intense houtsmaak overheerst gelukkig niet het gedroogde fruit (marmelade, abrikoos) en het subtiele graan. Heerlijk zoete smaak (cake met vanillesuiker) die doorgaat in de vrij korte filmende afdronk. Er blijft een perfecte houtnasmaak achter. Niet complex, maar wel heel erg lekker.  
Michel Couvreur Grain Scotch Whisky "Unique". From malted and unmalted cereals. Partly potstill, partly Coffey still. Matured over 4 years in oak casks. Reduced with Scottish Water. 44%.  81 Na het succes in Bussum 2004 zelf een fles besteld die iets anders blijkt te zijn. De neus is weer zeer fris, kaal, clean en fruitig (citrus, meloen, banaan). Zachte fris prikkelende en fruitige smaak met veel vanille. Perfecte cleane bourbonwood smaak. Ook de afdronk blijft fris en plezierig. Het lijkt wel gazeuse!   
Michel Couvreur Grain Scotch Whisky from malted and unmalted cereals. Exclusively by patent still distillation. Matured 4 years in oak casks. 44%. Bottle No. 118489. 79 Geproefd in Bussum op 28-10-2004. Sensationele frisse elegante whisky. Geen moment het idee dat dit een grain is (82).  Ook blind geproefd als mystery guest bij Huub maakt deze whisky nog steeds veel indruk. Neus is zeer clean, fris en fruitig. De korte afdronk blijft ook fris en plezierig, zonder een spoortje plakkerigheid. Blind geproefd ook boven de Clontarf single grain gescoord. Een unieke superjonge whisky. Snel een fles aanschaffen! Met een beetje water nog lichter en frisser, maar ontwikkelt dan wel ietsje zeepsop in de smaak.  
Miltonduff 10Y, 58.9%, First Cask (WIN), ex-remade sherry cask #3615, 05/03/1998-02/03/2009 80 12e in Leiden 2009. Kruidig en erg alcoholisch. Knapt op met water, maar mist finesse. Geen verdere smaaknotities kunnen maken.  
Nikka Single Cask Coffey Grain Whisky 1991, 60%, cask # 18, distilled 1991.5.1 and bottled 2007.6.25. 80 3e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus: zoet, graan, velpon. Smaak: scherp en zoet, vanille, honing, wat bitter hout en lijmig. Op 60% vind ik het geen succes en teruggebracht naar circa 45% ABV wordt het geheel zachter en behoorlijk floraler en fruitiger (mandarijn). Afdronk is stroperig zoet en plakkerig.  
North British 1963, 45Y, 55.8%, cask 48762 294b, distilled 24-5-1963 and bottled 26-6-2008, Signatory Cask Strength 83 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (16e). Neus: banaan, ether, aceton, noten, muesli, licht rokerig, lijm. Smaak is kruidig en prikkelend en vrij complex voor single grain. De typische plakkerige smaak is wel aanwezig en wordt wat storend in de afdronk vol hout en graan.  
North British 21Y, 57.8%, Single Grain Whisky, Cadenhead's 80 2e toegift Cadenhead proeverij 21-5-2004 (1e toegift was een 25 jaar oude Cognac die niet in de lijst staat). Subtiele zoete geur met veel vanille, hout en bourbon karakter. Smaak doet ook sterk aan Kentucky Bourbon denken, maar dit is veel subtieler en met minder houtoverheersing. Prettige zoete afdronk die iets droog wordt.  
North British 1974-2000, 50%, Single Grain Whisky, Scott's Selection, no further details on bottle (miniature set Volume 1) 79 Miniatuurtje geproefd augustus 2006. Neus: mooie zoete bourbonachtige neus, caramel, toffee, honing, banaan, vanille, hout. Beetje weeïg. Heeft die typische oude grain whiskysmaak: lekker zacht, beetje plakkerig zoet en neutraal hout en graan. Opvallend weinig body voor zo'n oude whisky. Afdronk is zoet, lijmig en licht droog. Wel lekker maar het is allemaal niet erg spannend.  
Port Dundas Single Grain Scotch Whisky, 30Y, 59.3%, 1973-2004, Duncan Taylor 88 4e bij Huub op 24 mei 2005. De donkerste kleur van de reeks miniatuurtjes en reeds bij opening van het flesje een enorme houtlucht. Neus: bourbonachtig met ladingen hout, cognac/vieux associatie, abrikoos, appel. Smaak is zeer intens; er komt een nog niet eerder vertoonde muur van hout binnen. Stroop, kandijsuiker, chocolade, maggi, caramel. Afdronk is zeer lang, zoet en filmend. Ondanks de onvoorstelbare houtsmaak is de afdronk nog steeds goed; geen moment te bitter of te droog. Een perfecte grain whisky; het grain record van Invergordon is hierbij gesneuveld. Tweede keer proeven bevalt nog steeds even goed; een unieke whisky die aanschaf verdient.  
Port Dundas Single Grain Scotch Whisky, 32Y, 59.3%, distilled 1973 and bottled 02.2005, bottle 266/408, oak cask 128316, Duncan Taylor 83 2e bij Whisky Legendary van Wees op 27 oktober 2006. Neus: muur van hout, zoete bourbon, cognac, appel. Smaak heeft dezelfde houtintensiteit als Invergordon 40 en het Port Dundas miniatuurtje 2004. Helaas is de grain gesneuveld en rest stroop, maggi en toffee. Afdronk is zeer lang, enigszins bitter en vrij stroef.   
Port Dundas Single Grain Scotch Whisky, 10Y, 60.2%, Cadenhead 69 Blind geproefd als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005. Neus: prikkelend alcoholisch, spiritus, terpentine. Smaak is scherp en dun; beetje citrus en malt en vrij kaal. Afdronk: wrange houtsmaak en wat zepig. Dit drink je niet voor je plezier. Verdient wellicht een herkansing met water erbij.  
Strathclyde Single Grain Scotch Whisky, 24Y, 62.4%, 1980-2005, Duncan Taylor 84 Geproefd met Michel uit miniatuurtje op 14 juli 2005. Neus is heftig alcoholisch en oplosmiddelachtig (aceton, ether), maar ook intens zoet, fruitig en rijk aan hout. In de smaak houtnectar, perzik, gember, beetje bourbonachtig maar zonder plakkerigheid, etherisch door het hoge alcoholpercentage. Met water verdwijnt de alcoholoverheersing en wordt het geheel een stuk gebalanceerder. Graansmaken komen omhoog, hout wordt minder, drop. Smaak blijft intens maar weinig complex. Afdronk is filmend, zoet en erg plezierig (zonder bitterheid). Vind deze editie van Strathclyde een stuk geslaagder dan de eerder geproefde 30Y.    
Strathclyde Single Grain Scotch Whisky, 30Y, 64.8%, 1973-2004, Duncan Taylor 79 5e bij Huub op 24 mei 2005. Neus: alcoholisch en kruidig. Smaak: roggebrood, pittig kruidig, maar duidelijk te alcoholisch, Met water wordt de boel een stuk toegankelijker! Neus: boterig, malt, banaan, perzik, roggebrood. Smaak vertoont weinig ontwikkeling, maar blijft wel zeer intens met een sterke rye/bourbonassociatie: (mais zoetheid met roggebrood), pepermunt, bourbon. Een prettige droge afdronk waarin het hout niet overheerst.  
Strathmore: North of Scotland Single Grain Scotch Whisky, 44.8%, Distilled 1964. Bottled 2008. Scott's Selection. 89 Vlissingen 27 september 2008 (5e). Neus: vol en rijk, zoet, bourbonachtig maar veel subtieler. Smaak heeft stevig hout maar wordt getemd door de heerlijke zoete smaken. Ontwikkelt mooi en heeft hoge drinkability. Licht droge subtiele afdronk zonder de plakkerigheid waar grains vaak last van hebben.Flesje gekocht van deze verrassend goede grain.  
Strathmore: North of Scotland Single Grain, 32Y, 47.2% 81 Amuse voor de masterclass van Jim Mc.Ewan op 30 mei 2004. Neus en smaak erg bourbonachtig; extreem zoet (bijna likeur), houtnectar. Gladde zachte afdronk. Interessant drankje!  



terug naar proefnotities per land /streek

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties